Ο Αραβικός Σύνδεσμος ξαναδέχεται τη Συρία – Οι σχέσεις με τον Άσαντ εξομαλύνονται – Όχι από Κατάρ

06:32 8/5/2023 - Πηγή: BankWars

upd 06.55 Ο Αραβικός Σύνδεσμος δέχθηκε και πάλι σήμερα τη Συρία ως μέλος του έπειτα από μία δεκαετία και πλέον αναστολής της συμμετοχής της στον παναραβικό οργανισμό.

Η απόφαση αναφέρει πως η Συρία μπορεί να επαναλάβει τη συμμετοχή της στις συνόδους του Αραβικού Συνδέσμου αμέσως, ενώ κάνει έκκληση για επίλυση των κρίσεων που προκάλεσε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, περιλαμβανομένης της φυγής προσφύγων προς γειτονικές χώρες και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε όλη την περιοχή.

Ενώ

αραβικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πίεσαν για επανένταξη της Συρίας και του προέδρου της Μπασάρ αλ Άσαντ, άλλες, όπως το Κατάρ, παραμένουν αντίθετες στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων χωρίς πολιτική επίλυση της συριακής σύγκρουσης.

Ορισμένοι θέλουν να επιβληθούν όροι για την επιστροφή της Συρίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας να λέει την περασμένη εβδομάδα πως η επανεισδοχή στον Αραβικό Σύνδεσμο της Συρίας, η οποία παραμένει υπό καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση, θα είναι μόνο η αρχή «μιας πολύ μακράς και δύσκολης και απαιτητικής διαδικασίας».

«Η επαναφορά της Συρίας δεν σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις αραβικές χώρες και στη Συρία», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Καίρο ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ. «Είναι μια απόφαση που θα λάβει κάθε κυρίαρχη χώρα».

Ιορδανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Συρία θα πρέπει να δείξει πως επιδιώκει την επίτευξη πολιτικής λύσης, καθώς αυτό θα ήταν προϋπόθεση προκειμένου να ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση για άρση των δυτικών κυρώσεων, ένα κρίσιμο βήμα για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης.

Από την πλευρά της η Συρία κάλεσε τις αραβικές χώρες να δείξουν «αμοιβαίο σεβασμό» μετά την έγκριση από τον Αραβικό Σύνδεσμο της επανεισδοχής της στους κόλπους του.

Οι αραβικές χώρες θα πρέπει να επιδιώξουν «μια αποτελεσματική προσέγγιση στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το συριακό υπουργείο Εξωτερικών όπου τονίζεται επίσης η «σημασία της εργασίας από κοινού και του διαλόγου προκειμένου να αναληφθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αραβικές χώρες».

Η σημερινή απόφαση αναφέρει πως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου θα συστήσουν ομάδα υπουργών που θα συνεργάζεται με τη συριακή κυβέρνηση και θα επιδιώξει λύσεις στην κρίση μέσω αμοιβαίων βημάτων.

Τα πρακτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη συνέχιση των προσπαθειών για τη διευκόλυνση της παροχής βοήθειας στη Συρία, σύμφωνα με αντίγραφο της απόφασης που είδε το πρακτορείο Reuters.

Η επανεισδοχή της Συρίας ακολουθεί μια ιορδανική πρωτοβουλία που κατήρτισε έναν οδικό χάρτη για το τέλος της σύγκρουσης στη Συρία ο οποίος περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των θεμάτων των προσφύγων, των κρατούμενων που αγνοούνται, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, και των ιρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Συρία.

Η Ιορδανία είναι προορισμός και κύρια οδός διέλευσης προς τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπου για τη φαινεθυλλίνη, μια πολύ εθιστική αμφεταμίνη που παράγεται στη Συρία.

Η συμμετοχή της Συρίας ως μέλους του Αραβικού Συνδέσμου ανεστάλη το 2011 έπειτα από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του Άσαντ που οδήγησαν σε καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Αρκετές χώρες του Κόλπου περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν να υποστηρίζουν οργανώσεις ανταρτών που πολεμούσαν για την εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία.

Ο Άσαντ ανέκτησε αργότερα τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας με τη βοήθεια των κυριότερων συμμάχων του, του Ιράν και της Ρωσίας, όμως ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει αναγκάσει εκατομμύρια άλλους να φύγουν από τη χώρα. Η Συρία παραμένει μια κατακερματισμένη χώρα με κατεστραμμένη οικονομία.

Πρόσφατα, αραβικές χώρες προσπάθησαν να επιτύχουν συναίνεση για το αν θα προσκληθεί ο Άσαντ στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στο Ριάντ προκειμένου να συζητήσουν τον ρυθμό της εξομάλυνσης των σχέσεων και τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης των σχέσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Άσαντ μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία, ο Αμπούλ Γκέιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εφόσον το επιθυμεί, επειδή η Συρία, αρχής γενομένης από αυτό το απόγευμα, είναι πλήρες μέλος του Αραβικού Συνδέσμου».

«Όταν η πρόσκληση σταλεί από τη χώρα που τη διοργανώνει, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, και εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει, θα συμμετάσχει», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία εναντιωνόταν επί μακρόν στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον Άσαντ, όμως είπε πως έπειτα από την πρόσφατη επαναπροσέγγισή της με το Ιράν –τον σημαντικό περιφερειακό σύμμαχο της Συρίας– μια νέα προσέγγιση χρειάζεται με τη Δαμασκό.

Η Ουάσινγκτον, που χαρακτηρίζει τη Συρία του Άσαντ κράτος παρία, κάλεσε τις αραβικές χώρες να πάρουν κάτι σε αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους με τον Άσαντ.

ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡ

Το Κατάρ, χώρα που εναντιώνεται σθεναρά στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δαμασκό, παρά την επιστροφή του συριακού καθεστώτος στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το πλούσιο κράτος του Κόλπου ψήφισε χθες Κυριακή στο Κάιρο, όπως και οι υπόλοιπες χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, υπέρ της επανένταξης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στον παναραβικό οργανισμό, από τον οποίο είχε αποκλειστεί στα τέλη του 2011.

Όμως η θέση του Κατάρ «για την εξομάλυνση [των σχέσεων] με το συριακό καθεστώς δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του εμιράτου, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι.

Μολονότι ο κ. Ανσάρι ανέφερε στο QNA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ, ότι η χώρα του δεν θα σταθεί «εμπόδιο» στις αποφάσεις άλλων αραβικών κρατών, επέμεινε πως η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Ντόχα και τη Δαμασκό θα εξαρτηθεί από πολιτικές προόδους που «θα ανταποκρίνονται στους πόθους του αδελφού συριακού λαού».

Η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει «τις ρίζες της κρίσης που οδήγησε στον αποκλεισμό της και να λάβει θετικά μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων του συριακού λαού», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τα «εγκλήματα» που διαπράχθηκαν από τη Δαμασκό.

Στον πόλεμο στη Συρία ενεπλάκησαν περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες και τζιχαντιστικές οργανώσεις. Η σύρραξη κομμάτιασε τη χώρα, στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους.

Αν και στα κυριότερα μέτωπα τα όπλα έχουν σιγήσει, τεράστια τμήματα της χώρας παραμένουν εκτός του ελέγχου της Δαμασκού και δεν έχει εξευρεθεί καμιά πολιτική λύση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γαΐτ δήλωσε χθες Κυριακή πως επαφίεται σε κάθε αραβικό κράτος να αποφασίσει εάν θα εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δαμασκό ή όχι.

Το Κατάρ παρείχε μεγάλη βοήθεια σε οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης και ανταρτών κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα