Α.Τσίπρας – Α.Μέρκελ: Τα βρήκαν στο προσφυγικό – Για την αξιολόγηση, “πηγαίνετε στους θεσμούς” είπε η Καγκελάριος

07:03 4/2/2016 - Πηγή: BankWars

UPD: Καλά πήγε η συνάντηση ΤσίπραΜέρκελ, όσον αφορά στο προσφυγικό, αλλά, άνθρακες ο θησαυρός στο θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, για το οποίο η γερμανίδα Καγκελάριος παρέπεμψε τον Πρωθυπουργό…στους θεσμούς. Η κ.Μέρκελ, συμφώνησε πάντως ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί ταχέως, επιτυχώς και χωρίς κωλυσιεργίες.

Αναφορικά με το προσφυγικό, για το οποίο

η ελληνική πλευρά γνωρίζει πρωτοφανείς πιέσεις, η Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να συμφώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό ότι “πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη”.

Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου:

“Κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει”.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΜΕΡΟΝ

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι δύο άνδρες στάθηκαν στη σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, υπογραμμίστηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκαν και το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Την ανάγκη να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αναμένεται να διατυπώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτηση του στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών “Supporting Syria and the Region”.

Μια απάντηση, όπως αναμένεται να σημειώσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα τονίσει ότι “πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες” και ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία-, μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να θέσει το ερώτημα “τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη, ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: ?’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα”.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι παρότι η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, “σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό”. Κατά τις ίδιες πηγές, θα επισημάνει σε αυτό το πλαίσιο ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο έχει αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι και πως το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

“Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου”, θα υπογραμμίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κάμερον, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σημαντικές επαφές, κυρίως για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού θα έχει στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με στόχο, κυρίως, να πιεστεί η Τουρκία να αναλάβει δράση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, ειδικά μάλιστα μετά την προχθεσινή τελική έγκριση από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. της εκταμίευσης 3 δισ. ευρώ ως βοήθεια προς την Άγκυρα για το θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση της ΕΕ, η Ελλάδα, ως κράτος μέλος, πληρώνει και αυτή την Τουρκία με 25 εκατ. ευρώ…

Στο περιθώριο της διάσκεψης δωρητών για τη Συρία, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία θα έχει εφ όλης της ύλης συζήτηση (προσφυγικό και πιέσεις ΕΕ, αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το κουαρτέτο, ελληνικό χρέος)

Για το προσφυγικό, σημαντικές κρίνονται οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερσμανς αλλά και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα