Ο Ντράγκι έκλεισε οριστικά την πόρτα του QE στην Ελλάδα

Ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες για διατήρηση του waiver στα Ελληνικά ομόλογα και την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) λίγο πριν αυτό λήξει έβαλε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «για την ένταξη των ελληνικών στην ποσοτική χαλάρωση είναι απαραίτητο το waiver. Το waiver για τα ελληνικά ομόλογα λήγει μετά το τέλος του προγράμματος».

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης ενώ εξέφρασε ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του Δ.Σ. της τράπεζας στο “τραγικό δράμα που βιώνει η χώρα με τις δασικές πυρκαγιές”.

“Καλωσορίζουμε τις επιτυχείς δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και προσδοκούμε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Για την Ευρωζώνη συνολικά, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και για την πορεία σύγκλισης του πληθωρισμού προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για ρυθμούς κοντά, αλλά κάτω, από το 2%.

Επανέλαβε πάντως ότι “είναι ακόμα νωρίς να κηρύξουμε νίκη στον πληθωρισμό”, τονίζοντας και πάλι ότι “χρειάζεται σύνεση υπομονή και επιμονή” στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι τα μέτρα προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ “είναι καλό σημάδι καθώς δείχνει ότι υπάρχει προθυμία για διάλογο”.

Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως εξακολουθεί να στηρίζει τις συνθήκες δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Τόνισε, δε, πως άλλοι τομείς πολιτικής πρέπει να συνδράμουν πιο αποφασιστικά στην ενίσχυση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και στη μείωση των τρωτών σημείων.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, όλες οι χώρες θα επωφεληθούν από την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη μιας πιο φιλικής προς την ανάπτυξη σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών.

«Η καθοδήγησή μας προς τα εμπρός ήταν πολύ αποτελεσματική, δεν βλέπουμε την ανάγκη τροποποίησης της ρητορικής μας», είπε επίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα