Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το outlook της οικονομίας από θετικό σε σταθερό

Σε «σταθερό» από «θετικό» υποβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Fitch, διατηρώντας ωστόσο την αξιολόγηση σε BB.

Ο οίκος σημειώνει ότι η κίνηση αυτή αντανακλά το σημαντικό αντίκτυπο της Covid-19 στην οικονομική δραστηριότητα, τα δημόσια οικονομικά και τους εξωτερικό ισοζύγιο. Προβλέπει ύφεση 8,1% του ΑΕΠ φέτος και μερική ανάκαμψη το 2021, με το ΑΕΠ

να αυξάνει κατά 5,1%.

Οι παρατεταμένες περίοδοι lockout ή ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα συνεπάγονταν πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή το 2020 και ασθενέστερη ανάκαμψη το 2021.
Ο συνδυασμός της σοβαρής πτώσης της δραστηριότητας και των διακριτικών μέτρων από την κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας μέσω της πανδημίας θα οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε 5 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 2,9% του προβλεπόμενου ΑΕΠ) μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από το κλείσιμο που σχετίζεται με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, τις επιπλέον δαπάνες για την υγεία και τις αναβολές φόρων.
Περαιτέρω υποστήριξη (περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ) θα προέλθει από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,5% του ΑΕΠ το 2019 θα διαμορφωθεί  έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ του 2020.
Στη συνέχεια αναμένουμε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ το 2021.
Η αύξηση του δανεισμού θα μετατραπεί σε αντιστροφή της μείωσης του δείκτη γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ που παρατηρήθηκε πέρυσι.

Ο δείκτης χρέους μειώθηκε στο 176,6% στο τέλος του 2019, από 181,2% το 2018.
Οι προβλέψεις μας είναι σύμφωνες με την αναλογία χρέους που αυξάνεται στο 194,8% στα τέλη του 2020, πριν μειωθεί στο 187,1% το 2021.
Η πρόβλεψη του δείκτη χρέους για 2020 προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση απορροφά λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του μεγάλου αποθεματικού της κεφαλαίου  (ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου 5,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ) των ρευστών περιουσιακών στοιχείων.
Εάν το σύνολο του επιπλέον δανεισμού που προβλέψαμε το 2020 καλυφθεί από αυξημένη έκδοση χρέους, ο δείκτης χρέους θα ξεπεράσει το 200%.

Η Fitch προβλέπει ότι ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται ξανά το 2021.
Η  συντριπτική πλειονότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας έχει  πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης (τοκοχρεολύσια).
Περίπου το 95% του χρέους είναι με σταθερό επιτόκιο και η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους (20,5 χρόνια).
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συμπεριλάβει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά πανδημίας (PEPP), σε αντίθεση με τα περισσότερα προηγούμενα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το PEPP διαθέτει συνολικό κονδύλιο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα έως και 16 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 9,3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ) στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωσύστημα.
Αυτό θα προσφέρει μια επιπλέον πηγή ευελιξίας χρηματοδότησης.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί σημαντικά το 2020, δεδομένου ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η κοινωνική αποστασιοποίηση λόγω της πανδημίας COVID-19 θα περιορίσουν τις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα.
Το 2019, τα έσοδα από ταξίδια αντιπροσώπευαν το 9,7% του ΑΕΠ.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί στο 6,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 5,7% το 2021, από 1,6% το 2019 του ΑΕΠ.

Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων στον τραπεζικό τομέα εξακολούθησε να βελτιώνεται το 2019, αλλά η πανδημία θα καθυστερήσει περαιτέρω βελτιώσεις και θέτει αρνητικούς κινδύνους, κατά την άποψη της Fitch.
Η καθιέρωση του μορατόριουμ για τις πληρωμές χρέους από τις ελληνικές τράπεζες και η παροχή εγγυήσεων κρατικού δανείου ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα μπορούσε να μετριάσει τις πιέσεις στην αναφερόμενη ποιότητα του ενεργητικού στο εγγύς μέλλον.
Η απάντηση της ΕΚΤ στην πανδημία COVID-19 περιλαμβάνει επίσης μέτρα ελάφρυνσης κεφαλαίου και εκτεταμένες διευκολύνσεις νομισματικής πολιτικής που θα ανακουφίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις για τις τράπεζες.
Το απόθεμα των NPLs μειώθηκε κατά σχεδόν 16% στα τέσσερα τρίμηνα μέχρι το γ΄τρίμηνο του 2019, σε 71,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα, λόγω της συνεχιζόμενης διαδικασίας απομόχλευσης στον τραπεζικό τομέα, ο δείκτης NPLs παραμένει πολύ υψηλός, στο 42,1% το γ’ τρίμηνο του 2019.
Στο τέλος του 2019, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε το πρόγραμμα  «Ηρακλής» το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα να μειωθεί  περαιτέρω το απόθεμα NPLs στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα