Ο οίκος Scope Ratings υποβάθμισε την τούρκικη οικονομία – Κίνδυνοι υποτίμησης λίρας

Σε υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας σε Β+ από ΒΒ- (με σταθερό outlook) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, καταγράφοντας σημαντική επιδείνωση στο δημοσιονομικό και στο νομισματικό περιβάλλον της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, η Scope Ratings εκφράζει ανησυχία για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της τουρκικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η υποβάθμισης της γειτονικής χώρας οφείλεται
στην αύξηση του ρίσκου για τους κλάδους που έχουν έντονη παρουσία στο εξωτερικό και μεγάλη «έκθεση» σε υποτίμηση της τουρκικής λίρας – πιθανές εκροές κεφαλαίων.

«Αυτή η αλλαγή αξιολόγησης αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις του Scope στις κατηγορίες “εγχώριος οικονομικός κίνδυνος”, “κίνδυνος δημοσίων οικονομικών” και “εξωτερικός οικονομικός κίνδυνος”», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

H βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας μειώθηκε κατά 19,9% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ ανέκαμψε σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα.

Πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις διέκοψαν τις δραστηριότητές τους μετά τις 11 Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Τουρκία.

Σε έρευνα του Reuters, η τουρκική βιομηχανική παραγωγή αναμενόταν να μειωθεί κατά 22,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, όταν η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα, έναντι μείωσης κατά 31,4% τον Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 17,4% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ο Ενβέρ Εκάν, οικονομολόγος της Tera Yatirim, δήλωσε ότι η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων καθιστά εύθραυστη την ανάκαμψη.

«Αν το άνοιγμα των οικονομιών συνεχισθεί σταδιακά με ομαλό τρόπο, μπορεί να δούμε μηνιαίες αυξήσεις, αλλά αναμένουμε τα ετήσια στοιχεία να παραμείνουν αρνητικά για μία περίοδο αρκετών μηνών», είπε ο Ερκάν.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μειώθηκε στα 5,09 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα.

Σε έρευνα του Reuters, οικονομολόγοι προέβλεπαν έλλειμμα ύψους 4 δισ. δολαρίων. Για το σύνολο του 2019 είχε καταγραφεί πλεόνασμα 1,674 δισ. δολαρίων λόγω των εσόδων από τον τουρισμό και της μεγάλης πτώσης των εισαγωγών.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έπληξαν τις εξαγωγές και τα έσοδα από τον τουρισμό, αναβιώνοντας τις εδώ και καιρό ανησυχίες για αύξηση των ελλειμμάτων που μπορεί να αφήσει την οικονομία εξαρτημένη από κερδοσκοπικές εισροές κεφαλαίων.

«Τα σενάρια για την ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να συνδέονται τώρα πιο στενά με την παράμετρο της ζήτησης, έτσι η ανάπτυξη και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανό να τείνουν να αυξάνονται μαζί», σημείωσε ο Ερκάν.

Η τουρκική κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη 5% το 2020 πριν από την έξαρση του κορονοϊού, ενώ έκτοτε θεωρεί ότι αυτή μπορεί να παραμείνει θετική.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, όμως, προβλέπουν μία συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα