Ο πολυ-τάλαντος κ. Α. Πάτσης έχει παρελθόν στο banking – Έχασαν τα Γρεβενά την ευκαιρία να γίνουν…City

Η διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία και την Κοινοβουλευτική της ομάδα του …πολυ-τάλαντου βουλευτή Γρεβενών και “επώνυμου” νομικού κ. Ανδρέα Πάτση είναι το θέμα της πολιτικής – και όχι μόνο – επικαιρότητας.

Εκεί που η κυβέρνηση και εν όψει των εκλογών αρνήθηκε να φέρει στη Βουλή ρύθμιση που εξυπηρετεί τη διενέργεια πλειστηριασμών από τους servicers μετά από την προβληματική γι’ αυτούς απόφαση του Αρείου Πάγου, έρχεται

η αποκάλυψη με στοιχεία ότι υπάρχει στους κόλπους της βουλευτής “κοράκι” που σε συνεννόηση με πρώην τραπεζίτη, είχε προ ετών στήσει εταιρεία με εμπλοκή σε κόκκινα δάνεια. Εταιρεία του κ. A.Πάτση, η ΠΛΑΤΩΝ ΑΕ, πήρε δάνειο 4,3 εκατ. ευρώ (από ποια άραγε τράπεζα; μήπως την ίδια την Πειραιώς;) το 2010 και αγόρασε από την τράπεζα Πειραιώς “κόκκινα” ονομαστικής αξίας 64 περίπου εκατομμυρίων για να τα …διευθετήσει.

Ο πολυ-τάλαντος βουλευτής, όπως επίσης αποκαλύφθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, όχι μόνο ήταν μέτοχος σε εξω-χώριες εταιρείες, κάτι που απαγορεύεται ρητά για τους βουλευτές, αλλά, έχοντας την εκπροσώπηση στην Ελλάδα της δικηγορικής εταιρίας DLA Piper, πέτυχε, αυτή να πάρει τη δουλειά της εκπροσώπησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων ΕΛΤΑ στις Βρυξέλλες. (Λογικό, να χάσει τη θέση του και  ο CEO των ΕΛΤΑ ο κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, που ναι μεν “υπάγεται” στο Υπερταμείο και όχι στην κυβέρνηση, αλλά…η κυβέρνηση “λούζεται” τα όποια ηθικά ζητήματα που προκύπτουν και εκεί).

Η δημοσιογράφος Βίκυ Παπαλουκά, σύζυγος του βουλευτή από το 2020, ήταν  παρουσιάστρια της εκποµπής «Με αρετή και τόλµη» των Ενόπλων ∆υνάμεων στην ΕΡΤ από το 2017, εργαζόμενη παράλληλα στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Άμυνας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Πάνου Καµµένου.

Από τα πεπραγμένα του συζύγου της,  φαίνεται ότι ναι μεν υπάρχει τόλμη, έως και θράσος,  αλλά …η αρετή απουσιάζει.

Γιατί είναι τόλμη – θράσος να είσαι μέτοχος εξω-χώριων εταιριών, να είσαι εγνωσμένης αξίας νομικός και ενώ γνωρίζεις ότι αυτό απαγορεύεται, να το δηλώνεις στην περιουσιακή σου κατάσταση στη Βουλή, ποντάροντας, όπως και έγινε, στην αβλεψία(;) ωχαδελφισμό(;) των μελών της αρμόδιας για το πόθεν Έσχες Επιτροπής.

Γιατί είναι τόλμη – θράσος να είσαι βουλευτής και μάλιστα κυβερνώντος κόμματος και να μην αναστέλλεις τουλάχιστον τις εργασίες του γραφείου σου που έχουν σχέση με δοσοληψίες με το δημόσιο. Γιατί ναι μεν τα ΕΛΤΑ έδωσαν, όπως προ-είπαμε, τη δουλειά σε ξένη εταιρεία αλλά αυτή την ξένη εταιρεία την εκπροσωπεί στην Ελλάδα το δικό σου γραφείο.

Γιατί είναι τόλμη-θράσος να πολιτεύεσαι και να μην φροντίζεις τουλάχιστον να κλείνεις τις πόρτες -τρύπες του παρελθόντος, όσο νομότυπες και αν αυτές ήταν.

Για παράδειγμα, στο τέλος Νοεμβρίου 2016 ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την Τράπεζα Πειραιώς, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφώνου αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστευτικότητας για την απόκτηση τουλάχιστον 15% των μερίδων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας. Για να αποκτήσει το  ποσοστό αυτό ο κ. Σάλλας έβαλε δικά του χρήματα μέσω της εταιρείας του Lyktos Holding, ενώ απευθύνθηκε και σε επιχειρηματίες και πρώην συνεργάτες του, οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί κεφαλαιακά στη Lyktos Participations για την επίτευξη του σκοπού της εξαγοράς.

Ο δεύτερος χρονικά στη σειρά επενδυτής, μετά τον κ. Σάλλα, που επένδυσε στη Lyktos Participations ήταν ο κ. Ανδρέας Πάτσης, ο οποίος μέσω της εξω-χώριας  Horselord Ltd έστειλε στις 16 Δεκεμβρίου 2016 το ποσό του 1 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό της Lyktos Participations στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι, η διόλου παράνομη σχέση του βουλευτή με τα τραπεζικά δρώμενα, είχε και συνέχεια στις αρχές του 2021, όταν, με την αποχώρηση του κ.Σάλλα από τη μετοχική σύνθεση γνωστού τραπεζο-οικονομικού site, o κ.Πάτσης ήταν αυτός που πήρε το “χρίσμα” και τη συμμετοχή. Το 2022 αποχώρησε “πουλώντας” τις μετοχές στον ιδρυτή του site, προφανώς γιατί έληξαν οι υποθέσεις για τις οποίες υπήρξε το ενδιαφέρον για αυτή τη συμμετοχή.

Συμπέρασμα: Πολλοί …τραπεζίτες μαζεύτηκαν σε αυτή τη χώρα. Και επειδή οι τράπεζες είναι λίγες, εισχωρούν παντού. Και πάντα δρουν προς όφελος του λαού και του τόπου. Δυστυχώς, με την απόφαση του Μητσοτάκη να διαγραφεί ο βουλευτής, τα Γρεβενά έχασαν την ευκαιρία να γίνουν κάτι σαν…City του Λονδίνου.

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com

Διεγράφη από την Κ.Ο. της ΝΔ ο Ανδρέας Πάτσης μετά τις αποκαλύψεις για “δουλειές” με κόκκινα δάνεια

Keywords
Τυχαία Θέματα