ΣΟΙΜΠΛΕ: ΝΑΙ ΣΕ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟ 2018!

Μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017, είναι διατεθειμένος να δει θετικά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Β.Σόιμπλε, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η Handelsblatt.

Από το έγγραφο, το οποίο εστάλη σύμφωνα με πληροφορίες στην επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής, προκύπτει -σύμφωνα πάντα

με την γερμανική οικονομική εφημερίδα- ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται πρόθυμος να μειώσει το βάρος του ελληνικού χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάνοντας παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ

«Τα μέτρα αυτά θα προϋποθέτουν την πλήρη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ως το 2018», φέρεται να τονίζεται στην επιστολή, ενώ προστίθεται πως «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο Σόιμπλε απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος – «Ξεχάστε το πάγωμα επιτοκίων»

Την πρόταση του ΔΝΤ για πάγωμα επιτοκίων για την Ελλάδα, απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», ο Σόιμπλε τόνισε «με εμένα δεν θα υπάρξει» τέτοια εξέλιξη. «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι απλώς διατεθειμένος να προβεί σε μικρότερες αλλαγές στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί», αναφέρει η SZ.

Πάντως, τονίζεται, ανεξαρτήτως της αντιπαράθεσης για το χρέος, «οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση προς την Αθήνα στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Μαΐου», υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, της ίδρυσης ενός νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων υπό τον έλεγχο των πιστωτών, καθώς και της θέσπισης του «αυτόματου κόφτη δαπανών» που αφορά μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες στον δημόσιο τομέα.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ σημείωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητο «να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητιούνται τώρα», ενώ διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες περί πρότασης του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος των ελληνικών δανείων ως το 2040, που είδαν το φως της δημοσιότητας, «δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup» της 24ης Μαΐου.

«Ισχύουν ακόμη αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup στις 9 Μαΐου. Ισχύει η δήλωση του Eurogroup. Η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί πρότασης του ΔΝΤ και παρέπεμψε στις διευκρινίσεις που έδωσε μετά το τελευταίο Eurogroup ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ. «Ο κ. Γιέγκερ εκφράστηκε λεπτομερώς εδώ μετά το τελευταίο Eurogroup και υπό αυτή την έννοια τα δημοσιεύματα δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα αποδεσμευτεί η επόμενη δανειακή δόση για την Ελλάδα ανεξαρτήτως του ζητήματος του χρέους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο «δέσμες» θεμάτων που πρέπει πάντα να διαχωρίζονται: «Από τη μία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε και παρέπεμψε στην Δήλωση μετά το τελευταίο Eurogroup, και συγκεκριμένα στον διαχωρισμό μεταξύ βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

«Τώρα, στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, εάν συζητηθεί κάτι, αυτό θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», είπε και ζήτησε να περιμένουν όλοι το Eurogroup στις 24Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το εάν η διευθέτηση του θέματος του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού αναφερόταν μόνο σε «ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ο κ. Βαϊσγκέρμπερ τόνισε: «Το θέμα είναι να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα, ώστε να εκπληρωθεί η δήλωση του Eurogroup. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της συνεδρίασης και στόχος μετά είναι, βεβαίως, να μπορέσει να αποδεσμευτεί μια ανάλογη δανειακή δόση. Αλλά βεβαίως πρέπει να βλέπουμε το συνολικό πλαίσιο -όλα αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα».

Keywords
Τυχαία Θέματα