Ο συμβιβασμός κυβέρνησης-τραπεζιτών που λύνει προσωρινά το πρόβλημα – Νόμος Κατσέλη …χωρίς την Κατσέλη

Πολλά θα διαβάσετε σήμερα δώθε κείθε για τον νέο νόμο που ετοιμάζεται και που θα αντικαταστήσει τον ν.Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας…

…Άλλος λέει “τα βρήκαν” οι τραπεζίτες με την κυβέρνηση, άλλος λέει “θα τα βρουν”…

…Δύο παρατηρήσεις:

1. Καμία πιθανότητα δεν υπάρχει να μην τα βρουν, δεδομένης της Εποπτείας των δανειστών και δεδομένου ότι οι τράπεζες “κυβερνώνται” από τον SSM και την ΕΚΤ. Τα περί του αντιθέτου

διαδιδόμενα, ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς, ήταν αντίστοιχα εκείνων του Α’ εξαμήνου 2015 “σκίζουμε τα μνημόνια”.

2. Δεδομένης της στενότατης σχέσης της κυβέρνησης και των κορυφαίων της παραγόντων με την Λούκα Κατσέλη, είναι απορίας άξιο, γιατί δεν κάλεσε η κυβερνητική πλευρά την Κατσέλη να τους βοηθήσει να αναμορφωθεί ο νόμος με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην οικονομία και στις τράπεζες. Μήπως ακόμα και η Λούκα, είναι τόσο…αριστερή σε σχέση με τους κυβερνώντες, που δεν χωρούσε στο τραπέζι;

Η δεύτερη παρατήρηση, μάλλον έχει (σίγουρα θεωρητική) βάση, δεδομένων των όσων διέρρευσαν για την επικείμενη κοινή λύση η οποία θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας…

…Σύμφωνα με τις διαρροές, εκτός από αυτές για το “πολύ καλό κλίμα” στη σύσκεψη τραπεζιτών υπό τον Πρωθυπουργό, φαίνεται ότι:

Ο νέος νόμος θα δίνει ουσιαστικά στις τράπεζες και όχι στα δικαστήρια τη δικαιοδοσία για τη ρύθμιση των δανείων.Ο νέος νόμος δεν θα περιλαμβάνει την έννοια “οριζόντιο κούρεμα”.Ο νέος νόμος θα προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται ποιοι δανειολήπτες μπαίνουν και με ποιους όρους ο καθένας στο καθεστώς προστασίας. Διαφάνεια, αλλά και …Μεγάλος Αδελφός. Ο νέος νόμος εξασφαλίζει στις τράπεζες αυτό που σωστά διεκδικούσαν εδώ και μήνες: Να κλείσουν τα “παράθυρα” στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Κλείνουν λοιπόν και τα “παράθυρα”. Ο νέος νόμος εξασφαλίζει σταθερό έσοδο στις τράπεζες περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως λέγεται, ποσό που θα αντιστοιχεί στην κρατική επιδότηση (33%;)των δόσεων των στεγαστικών δανείων των “αδυνάτων”.

Αυτά που μένει να διευκρινιστούν είναι:

1.Το ετήσιο ύψος του εισοδήματος, μέχρις του οποίου ο δανειολήπτης θα θεωρείται “αδύνατος”. Γίνεται λόγος για εισόδημα 20.000 ευρώ. Δεν θα αρκεί όμως αυτό το χαμηλό εισόδημα για ένταξη στο νέο νόμο. Θα υπάρχουν και
κριτήρια περιουσιακά που θα αφορούν εκτός από την ακίνητη, και την κινητή περιουσία των δανειοληπτών. Θα προβλέπεται ότι η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας θα συνοδεύεται από την άρση του τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου του αιτούντος δανειολήπτη…

2. Το ύψος της αξίας της προς προστασία πρώτης κατοικίας, αλλά και ποιας αξίας; Της αντικειμενικής ή της εμπορικής;

3. Ποιους από τους επαγγελματίες που έχουν πάρει δάνειο με εγγύηση την πρώτη τους κατοικία θα καλύψει τελικά η νέα ρύθμιση.

Όλα τα παραπάνω λύνουν το πρόβλημα των κόκκινων στεγαστικών; Είναι ένα μεγάλο ερώτημα αυτό. Σίγουρα, το πάνε ένα βήμα εμπρός. Αλλά δεν αρκεί.

Το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας και στα επόμενα χρόνια και μάλιστα οξυμμένο, όσο η οικονομία δεν αναπτύσσεται γρήγορα, ώστε να υπάρξουν τα εισοδήματα που θα είναι ικανά να αποπληρώσουν τα δάνεια. Οι Έλληνες, όταν είχαν εισοδήματα, πριν το 2010, ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΕΣ. Και αυτό, το γνωρίζουν και η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες.

bankwars.gr

Τραπεζίτες – Κυβέρνηση: Δεν βρέθηκε λύση για τον νέο νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας – Νέα συνάντηση σε μία εβδομάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα