Ο Τέρενς Κουίκ στην Μποτσουάνα – Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

00:49 3/3/2017 - Πηγή: BankWars

Θερμή, συγκινητική, ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή του υφυπουργού Εξωτερικών, για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, από τους Έλληνες της Μποτσουάνα, οι οποίοι για πρώτη φορά έβλεπαν εκπρόσωπο της μητέρας πατρίδας τους να τους τιμά με επίσκεψή του στη χώρα που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και δραστηριοποιήθηκαν. Δεν του ζήτησαν τίποτα άλλο από το να μεταφέρει πίσω στη χώρα μας την αγάπη τους:

«Δεν ζητάμε κάτι από την Ελλάδα. Απλά να μεταφέρετε ότι την αγαπάμε, κρατάμε τα ελληνικά, χάρη στο σχολείο

που λειτουργούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, και επειδή η Μποτσουάνα είναι μια χώρα με μεγάλες ευκαιρίες, μακάρι να έρθουν εδώ και άλλοι Έλληνες, της νεότερης γενιάς, ώστε να ξαναγίνουμε μία μεγάλη κοινότητα όπως παλιά», είπαν στον υφυπουργό Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην μποτζουανική πρωτεύουσα Γκαμπορόνε, ο κ. Κουίκ είχε την ευκαιρία και για ουσιαστικές πολιτικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Έρικ Μολάλε, και Επενδύσεων, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Βίνσεντ Σερέτσε, οι οποίοι εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διμερή συνεργασία των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να επιταχυνθεί η πρώτη διμερής συμφωνία, με την υπογραφή πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Ειδικότερα, η κοινή απόφαση για την υπογραφή της οικονομικής συμφωνίας εστιάζεται σε πέντε εξειδικευμένα πεδία: Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως την ηλιακή ενέργεια, όπου η Ελλάδα εξειδικεύεται με συγκεκριμένες βιομηχανίες, τη δραστηριοποίηση ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών και κατασκευαστικών εταιρειών στην Μποτσουάνα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας τουρισμού και τέλος συνέργειες στον αγροτικό τομέα.

Τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ομογένεια της Μποτσούνα για την οικοδόμηση διμερών οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών τόνισε ο κ. Κουίκ με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του. «Στην Μποτσουάνα έχουμε μία μικρή αλλά πολύ δυναμική ομογένεια, η οποία δραστηριοποιείται σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς και η οποία – όπως στη Μοζαμβίκη – μπορεί και εδώ να αποτελέσει σημαντικό σκαλοπάτι για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Κουίκ. Σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε πως στις συζητήσεις του με τους δύο υπουργούς -σε μια χώρα που αναπτύσσεται σημαντικά χάρη στα τρία μεγαλύτερα στον κόσμο αδαμαντορυχεία της- του ζητήθηκε από την πλευρά τους, να επισπευσθεί η έλευση Ελλήνων επιχειρηματιών στην Μποτσουάνα με τη βοήθεια είτε του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ή Ελληνικών Επιμελητηρίων.

Τέλος, είχε θερμή συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μποτσουάνας κ.κ. Γεννάδιο, ο οποίος ευχαρίστησε τον υφυπουργό για την παρέμβασή του στον υπουργό Εξωτερικών Έρικ Μολάλε, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αγορά γης εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ώστε να ανεγερθεί σύντομα ο πρώτος Ορθόδοξος Ναός στη χώρα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Πρετόρια, που είναι διαπιστευμένος και στην Μποτσουάνα, Ελευθέριο Κουβαριτάκη, τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Μάγια Σολωμού, τον σύμβουλο Εμπορικών και Οικονομικών Θεμάτων του ΥΠΕΞ Απόστολο Μιχαλόπουλο, καθώς και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στην Μποτσουάνα, Γεράσιμο Σιούτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα