Όχι από την αντιπολίτευση στο νέο ασφαλιστικό

22:07 4/1/2016 - Πηγή: BankWars

Το ρεπορτάζ από τις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου με τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

Με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου 35 λεπτά, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκης σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ

δήλωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως. «Οι θέσεις της ΝΔ ειναι και σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως στη Βουλή. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατρούγκαλο προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις και διευκρίνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έγινε καμία επίσημη παρουσίαση πρότασης. «Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μία συναίνεση στο λάθος. Η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου», πρόσθεσε.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Δ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Την θέση ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.

Κατόπιν της συνάντησης τους ο κ.Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει επανάπαυση του ελληνικού λαού που θα βρεθεί αύριο και θα χρειαστεί σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με τους προκατόχους της», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα αντιπαλέψει για να μην έρθει τέτοιο Νομοσχέδιο στη Βουλή και κυρίως για να καταψηφιστεί.

Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους και τους νέους να βγουν στους δρόμους στο πλαίσιο των αντιδράσεων κατά του ασφαλιστικού.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

«Το ΠΑΣΟΚ λέει όχι στην μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των εισφορών», υποστήριξε κατηγορηματικά η πρόεδρος του κόμματος, κα Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό.
Η ίδια κάλεσε την κυβέρνηση να αρχίσει «επιτέλους» να διαπραγματεύεται σοβαρά, αποφασιστικά και υπεύθυνα, ενώ κατέστησε σαφές πως «το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Σημειώνεται ότι η κα Γεννηματά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά, μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου νόμου.
Αναλυτικότερα, «στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός μας ζήτησε να κάνουμε απλά μια ευχή για το ασφαλιστικό», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε όχι στην μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, λέμε ναι στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Ας φροντίσουν να αξιοποιήσουν αυτή την στάση μας».
Παράλληλα, υπογράμμισε: «Οφείλει η κυβέρνηση επιτέλους να διαπραγματευτεί σοβαρά, αποφασιστικά, υπεύθυνα.
Να μην οδηγηθούν σε συντάξεις πείνας και φτώχειας.
Το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αυτοί οδήγησαν με την πολιτική τους σε νέα ύφεση, αυτοί ιδεοληπτικά δεν εφήρμοσαν το μεταρρυθμιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ».

B. Λεβέντης: Η κυβέρνηση προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο

Η κυβέρνηση φοβάμαι ότι με το ασφαλιστικό προσπαθεί “να τετραγωνίσει τον κύκλο”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργααίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος του ενεχείρισε το σχετικό σχέδιο νόμου. “Διαφωνώ αλλά επιφυλάσσομαι να το μελετήσω πριν απαντήσω”, πρόσθεσε.

“Ο υπουργός λέει ότι δεν θα κόψει ούτε κύριες ούτε επικουρικές συντάξεις” είπε ο κ. Λεβέντης αναρωτώμενος: “θέλουν να αφήσουν ανέγγιχτο το ασφαλιστικό όταν οι ίδιοι δηλώνουν ότι σε ένα χρόνο δεν θα παίρνει κανείς σύνταξη;”.

Ως βασική διαφωνία ανέφερε την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο οροφή συντάξεων, η οποία θα είναι 3.000 για τις πολλαπλές συντάξεις και 2.200 για τη μοναδική. “Οταν υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι, όταν υπάρχουν αγρότες με 300 ευρώ, όταν κόβουμε το ΕΚΑΣ θα υπάρχουν συνταξιούχοι με 3.000 το μήνα; αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα”, τόνισε ο κ. Λεβέντης προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση δεν θέλει να αγγίξει τους βολεμένους που υπάρχουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη ΝΔ και παίρνουν διπλές και τριπλές συντάξεις”.

“Με τον τρόπο που βαδίζουν θα καταρρεύσουν, τώρα επιβεβαιώνομαι περισσότερο σ’ αυτό που ζητάω για οικουμενική γιατί βλέπω ότι αυτοσχεδιάζουν τρώνε χρόνο και αντί να διορθώνουν τα πράγματα, μεγαλώνουν τις μαύρες τρύπες”, σημείωσε ο κ.Λεβέντης.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος του γραφείου του κ. Λεβέντη περιορίστηκε να πει ότι το ασφαλιστικό “είναι εθνικό θέμα και προσβλέπω στην υποστήριξή σας”, ενώ όπως είπε ο κ. Λεβέντης στη συνέχεια προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός του εξέφρασε τους φόβους του ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν δεκτές τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Λεβέντης είπε ακόμη ότι “σκοπός της επίσκεψης ήταν να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αλλά εμείς δεν έχουμε πεισθεί” και στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι “άρα συνεχίζεται το φλερτ”, απάντησε “αν βλέπετε φλερτ… είναι μονόπλευρο”.

Καταλήγοντας ό Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων υπογράμμισε ότι “εγώ σε όλες τις περιπτώσεις ζητώ οικουμενική με συμμετοχή και της ΝΔ, είναι στάνταρ αυτό και δεν το λέω για να ρίξω τον Τσίπρα, αλλά γιατί θεωρώ ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ο λόγος που δεν έχει έρθει ακόμη ούτε μία επένδυση. Και πώς να έρθει, όταν έχει 153 βουλευτές και μπορεί να αύριο να του φύγουν και ο ξένος Τύπος γράφει για Grexit. Η μεγάλη οικουμενική θα πείσει. Οταν μια κυβέρνηση τη στηρίζουν 250 δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν έξω”.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ο ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Το θέση ότι Το Ποτάμι με κανέναν τρόπο δεν θα συνηγορήσει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και στην περικοπή των κύριων συντάξεων, τόνισε από τα Ιωάννινα, όπου συναντήθηκε με εθελοντές και φίλους του Ποταμιού ενόψει του συνεδρίου του, ο επικεφαλής του, Σταύρος Θεοδωράκης. «Η λύση για τη χώρα είναι η εργασία. Η λύση είναι να δημιουργηθούν δουλειές» επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας με δημοσιογράφους και σημείωσε πως «θα είμαστε παρόντες στη Βουλή να δώσουμε τη μάχη ώστε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε».

Με αφορμή τις σημερινές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς και την άρνηση του ιδίου να συμμετάσχει σε αυτές, ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε πως «δεν θα γίνουμε ντεκόρ στους υπουργούς της κυβέρνησης που θέλουν να κάνουν δημόσιες σχέσεις», τονίζοντας πως «δεν το λέω μόνο για τον κ. Κατρούγκαλο, το λέω και για τα επόμενα νομοσχέδια που έρχονται». Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε εδώ αν πρέπει να συζητήσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει να συναποφασίσουμε, είμαστε εδώ αν πρέπει ακόμα και να διαφωνήσουμε αλλά να βρούμε μια λύση. Αλλά δεν είμαστε εδώ για να μας ανακοινώνει ένας υπουργός ότι “εμείς αυτό λέμε, ελάτε μαζί μας”» υπογράμμισε.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο ασφαλιστικό, εξέφρασε την άποψη πως χρειάζεται μια μεγάλη επαναστατική μεταρρύθμιση, τονίζοντας πως ο κόσμος της παραγωγής και της εργασίας πρέπει να νιώσει ότι έχει ένα αποκούμπι. Αιτιολογώντας τη θέση του για τις εργοδοτικές εισφορές, δήλωσε πως «εάν αυξήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, δίνουμε άλλη μια σφαλιάρα στον Έλληνα επιχειρηματία που έχει μια μικρή επιχείρηση». Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως κακώς για κάποιους το ασφαλιστικό είναι η μάχη για τους συνταξιούχους και υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι η μάχη για όλους τους εργαζομένους. «Πρέπει να υπάρξει μια μεταρρύθμιση προς όφελος του κόσμου της εργασίας» ανέφερε και προσέθεσε: «Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση -αλλά μένει να το δούμε και στην πράξη- ότι θα τολμήσει να φέρει αυτή τη μεταρρύθμιση. Πάντως εμείς θα είμαστε στη Βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις και με συγκεκριμένες υποδείξεις»

Keywords
Τυχαία Θέματα