Οι αγορές και τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία – Ποιος θα πάρει την πλειοψηφία την ερχόμενη Κυριακή;

00:55 1/7/2024 - Πηγή: BankWars

Οι αγορές ανησυχούν και θα αρχίζουν να ποντάρουν για τον νικητή της ερχόμενης Κυριακής στον Β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Μόλις 65 με 85 βουλευτές εκλέγονται στη Γαλλία από τον πρώτο γύρο, καθώς συγκεντρώνουν πάνω από το 50%, εκτιμά η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos. Σύμφωνα με την ίδια εταιρία οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες προκρίνονται τρεις υποψήφιοι θα είναι ανάμεσα στις 285 και τις 315 από την συνολικά 577 μονοεδρικές περιφέρειες.

Σύμφωνα

με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξη του Μακρον σε 290 ως 330 περιφέρειες.

Μέτωπο κατά των βουλευτών της Λεπέν στο δεύτερο γύρο σχηματίζουν το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο»  και ο συνδυασμός του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψήφιους σε όποια περιφέρεια έχουν έρθει τρίτοι και υπάρχει κίνδυνος να εκλεγεί βουλευτής της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης».
Έτσι, ο κάθε συνδυασμός θα στηρίξει τον υποψήφιο του άλλου, απέναντι στον υποψήφιο της Λεπέν.

Αντίστοιχη απόφαση ανακοίνωσε και ο σύμμαχος του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης «Ορίζοντες», σηματοδοτώντας έτσι τη στήριξή του προς τους βουλευτές του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» προκειμένου να αποτραπεί η εκλογή ακροδεξιών υποψηφίων.

Όμως, το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν τον Εθνικό Συναγερμό στον δεύτερο γύρο. «Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR.

Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη νίκη της Λεπέν στον Α’ γύρο – Δεύτερος ο Μελανσόν, τρίτος ο Μακρόν – Τι αποφάσισαν για τον Β’ γύρο

ΦΟΡΟΙ – ΔΑΠΑΝΕΣ

Το πρόγραμμα για τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες τόσο του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός όσο και του αριστερού συνασπισμού Νέο Λαϊκό Μέτωπο αποτελούν βασική αιτία ανησυχίας για την μελλοντική κατάσταση της γαλλικής αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με τη Citi, υπάρχουν δύο σενάρια δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί από τις αγορές και ενδέχεται να επηρεάσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών μετοχών, αναφέρει προ των εκλογών, σε δημοσίευμά του το  δίκτυο CNBC.

“Το μοντέλο μας υποδηλώνει ότι η αγορά τιμολογεί κάτι ανάμεσα σε ένα θετικό αποτέλεσμα και σ’ ένα αδιέξοδο… είμαστε μερικές ποσοστιαίες μονάδες πιθανότατα μακριά από την πλήρη τιμολόγηση του αδιέξοδου”, δήλωσε η Μπεάτα Μάνθι, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιων μετοχών της Citi στο CNBC.

“Η αγορά με δυο λόγια δεν έχει αποτιμήσει το ενδεχόμενο μιας ακροδεξιάς ή μιας ακροαριστερής πλειοψηφίας”, πρόσθεσε η Μάνθι.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-agores-kai-ta-eklogika-apotelesmata-sti-gallia--poios-tha-parei-tin-pleiopsifia-tin-erchomeni-kyriaki.htm
Τυχαία Θέματα