Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι έπληξαν τρία κέντρα διοίκησης και δύο αποθήκες πυρομαχικών των στρατευμάτων της Ρωσίας στην περιφέρεια Χερσώνα (νότια).

Κατά τον ουκρανικό στρατό, 11 ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και καταστράφηκαν 11 εκτοξευτήρες ρουκετών, τρία τεθωρακισμένα οχήματα και αυτοκινούμενο πυροβόλο.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής των τοπικών αρχών Βλαντίμιρ Λεόντιεφ επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti τις ουκρανικές επιθέσεις, τονίζοντας ότι η Νόβα Καχόβκα βομβαρδίστηκε

τέσσερις φορές.

Επλήγη επίσης υδροηλεκτρικός σταθμός στον Δνείπερο ποταμό σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, πρόσθεσε ο κ. Λεόντιεφ.

Η ΡΩΣΙΑ

Οι δυνάμεις της Ρωσίας που κατέχουν τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια ανακοίνωσαν χθες Κυριακή πως χρειάστηκαν να καταρρίψουν οπλισμένο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του στρατού της Ουκρανίας.

Τα συντρίμμια του έπεσαν πάνω στο κάλυμμα ασφαλείας σε αντιδραστήρα έπειτα από την κατάρριψή του, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκτιμάται πως το αεροσκάφος εστάλη για να πλήξει εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου. Ο οπλισμός που μετέφερε ανατινάχθηκε χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές.

Είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο οι πληροφορίες που δίνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Ομάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι ανακοίνωσε ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες στόχος βομβαρδισμών, εγείροντας ανησυχίες για τον κίνδυνο μείζονος δυστυχήματος.

«Ήρθε η μέρα, η αποστολή του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Γκρόσι μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτησή του, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ ποζάρει με την ομάδα δέκα και πλέον εργαζομένων που φορούν καπελάκια και γιλέκα με τον λογότυπο του οργανισμού.

Ο κ. Γκρόσι ζητούσε εδώ και μήνες να του δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί το εργοστάσιο, προειδοποιώντας πως υπάρχει «αληθινός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής».

Το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, όπου λειτουργούν έξι από τους δεκαπέντε ουκρανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου στο νότιο τμήμα της χώρας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου, κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, πάνω στον Δνείπερο ποταμό, που θέτουν σε κίνδυνο την εγκατάσταση.

Η ουκρανική εταιρεία Energoatom, η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση, προειδοποίησε προχθές Σάββατο εναντίον του κινδύνου να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και πυρκαγιά έπειτα από νέα πλήγματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ζαπορίζια προκαλεί ολοένα εντονότερες ανησυχίες στη Δύση και ο ΟΗΕ καλεί να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την εγκατάσταση.

Αρχικά, το Κίεβο εναντιωνόταν στην επίσκεψη ομάδας του ΔΟΑΕ, ανησυχώντας πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή της εγκατάστασης, προτού εντέλει υποστηρίξει την ιδέα.

Μπροστά στην «επικίνδυνη» κατάσταση στον σταθμό, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεσε την Παρασκευή τον οργανισμό να στείλει ομάδα το ταχύτερο.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο σταθμός και οι έξι αντιδραστήρες του με δυναμικότητα 1.000 μεγαβάτ ο καθένας «αποσυνδέθηκαν εντελώς» από το εθνικό δίκτυο εξαιτίας ζημιών στο καλωδιακό δίκτυο, σύμφωνα με το Κίεβο, προτού επανασυνδεθούν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε να οργανωθεί επίσκεψη που θα κινηθεί «μέσω Ουκρανίας», όχι από το ρωσικό έδαφος, όπως αξίωνε προηγουμένως, ανέφερε η γαλλική προεδρία στα μέσα Αυγούστου, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον ρώσο ομόλογό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα