Οι πλημμύρες στον Έβρο – Αλεξανδρούπολη: Κλειστά Τρίτη τα σχολεία σε Άνθεια και Απαλό

20:55 1/2/2021 - Πηγή: BankWars

Σε ποτάμια μετατράπηκαν πολλοί δρόμοι οικισμών του δήμου Αλεξανδρούπολης, από τις συνεχιζόμενες έντονες καταιγίδες που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δημοτική Αρχή, εντός του γυμνασίου της Άνθειας και εκτός κινδύνου παρέμειναν μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς λόγω του μεγάλου όγκου νερού στους δρόμους του οικισμού και τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση δεν κρίθηκε ασφαλής η μετακίνησή τους.

Τραγωδία: Πνίγηκε πυροσβέστης στην Αλεξανδρούπολη

– Πήγαινε να απεγκλωβίσει μαθητές

Τη βαθιά της θλίψη για τον άδικο χαμό του αρχιπυροσβέστη, Ι. Ζαφειρόπουλου, εξέφρασε η ΠτΔ, Κατ. Σακελλαροπούλου

Μητσοτάκης : Η Πολιτεία συμπαραστάτης της οικογένειας του νεκρού πυροσβέστη στην Αλεξανδρούπολη

Ν. Δένδιας: Ο θάνατος πυροσβέστη προκαλεί τη θλίψη όλων μας, αλλά υπενθυμίζει ότι υπάρχει και η Ελλάδα του καθήκοντος

Συλλυπητήρια Αλ. Τσίπρα για τον θάνατο του αρχιπυροσβέστη

Φ. Γεννηματά: Θρηνούμε την απώλεια του αρχιπυροσβέστη

Μ. Βαρβιτσιώτης: Συλλυπητήρια στο Πυροσβεστικό Σώμα και την οικογένεια του ήρωα πυροσβέστη

Εντός των σχολικών κτιρίων λυκείων της Αλεξανδρούπολης, παρέμειναν και μαθητές οι οποίοι διαμένουν σε οικισμούς του Δήμου (Μαΐστρος, Αρίστεινο και τη Δημοτική Ενότητα Φερών), έως ότου κρίθηκε ασφαλής η κυκλοφορία των οχημάτων. Στην περιοχή των Λουτρών ανεβηκε επικίνδυνα η στάθμη των υδάτων, ενώ εξαιτίας της αύξησης των νερών στο ρέμα στην περιοχή Δωρικού προς Νίψα, τα οποία κάλυψαν το οδόστρωμα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Αύξηση των υδάτων παρατηρήθηκε και στο χείμαρρο Μάνθειας στη Δ.Ε. Φερών, όπου ο δήμος Αλεξανδρούπολης προχώρησε, με δημοτικά και ιδιωτικά μηχανήματα, στην κατασκευή αναχώματος, στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής του Πόρου, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος των υδάτων προς τον οικισμό.

Η σημερινή φονική καταιγίδα, από την οποία έχασε τη ζωή του ένας πυροσβέστης στον οικισμό του Απαλού, έχει προκαλέσει εκ νέου σημαντικά προβλήματα στο Δήμο Σουφλίου, ο οποίος ακόμα μετράει τις πληγές που του άφησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, από την συνεχιζόμενη έντονη βροχόπτωση «υπάρχουν καταστροφές σε επιχειρήσεις και κατοικίες, κυρίως στην περιοχή του Σουφλίου, όπου για μία ακόμη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι προσπαθούν να διασώσουν την περιουσία τους».

Στον Δήμο Διδυμοτείχου, διαχειρίσιμη μέχρι στιγμής, αξιολογείται η κατάσταση από τον δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, όπου σημειώνεται «ισχυρή βροχόπτωση κατά μικρά χρονικά διαστήματα και πλημμυρικά φαινόμενα μόνο σε γειτονιές του Διδυμοτείχου και σε κάποια ρέματα του Δήμου, ενώ η στάθμη των υδάτων στον Ερυθροπόταμο παραμένει εντός των φυσιολογικών ορίων».

Σε επιφυλακή, για το ενδεχόμενο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων, βρίσκεται ο Δήμος Ορεστιάδας, σύμφωνα με το δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη, καθώς λόγω της τήξης των πάγων στη γείτονα Βουλγαρία από τις βροχοπτώσεις, ανεβαίνει σταδιακά η στάθμη του νερού των ποταμών Άρδα και Έβρου.

Σημειώνεται ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης και των πλημμυρικών φαινομένων έχει διακοπεί η κυκλοφορία, στην Εθνική Οδό Αρδανίου-Ορμενίου, από τον οικισμό της Θυμαριάς έως τον οικισμό του Προβατώνα, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Σ.Σ. Κήπων, από τον οικισμό του Απαλού έως τον οικισμό της Άνθειας, από τη Δ.Ε. Φερών έως τον οικισμό του Αρδανίου και στην Επαρχιακή Οδό Αρδανίου-Ιτέας.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αναστέλλεται για αύριο, η λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους οικισμούς Απαλού και ‘Ανθειας καθώς και στον παιδικό σταθμό Απαλού. Με απόφαση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη τα σχολεία των εν λόγω οικισμών θα είναι κλειστά, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.

Μεγάλες ζημίες στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης

Με πρωτόγνωρη σφοδρότητα έπληξε το αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο σήμερα δεν έγινε καμία πτήση, το νέο κύμα κακοκαιρίας. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης Στέλιος Ζαντανίδης περιγράφει το μέγεθος της ζημίας, υπογραμμίζοντας πως το ύψος της σημερινής βροχής ήταν πρωτόγνωρο. «Αυτό που ζήσαμε σήμερα ήταν πρωτοφανές. Το τμήμα της περίφραξης του αεροδρομίου, το οποίο είχαμε επισκευάσει μετά την τελευταία καταιγίδα, ξανάπεσε. Το συνεργείο αεροσκαφών έχει καταστραφεί ολοσχερώς, έχουν πλημμυρίσει όλα τα μηχανοστάσιά μας, έχουμε κατεστραμμένο πάρα πολύ τεχνικό εξοπλισμό, ηλεκτρολογικό και επισκευαστικό, κατεστραμμένα ασανσέρ που έχουν πλημμυρίσει, ενώ σε πολλά σημεία του αεροσταθμού εξακολουθούν να τρέχουν νερά ακόμη και τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάνει λόγο για πρωτόγνωρο ύψος βροχής. «Στην προηγούμενη καταιγίδα (σ.σ τέλη Ιανουαρίου) το ύψος της βροχής ήταν μεγαλύτερο, σε τρεις ώρες 222 χιλιοστά, τώρα όμως επειδή το έδαφος ήταν ήδη κορεσμένο, το ύψος του νερού στο έδαφος ήταν μεγαλύτερο. Τα τελευταία 50 χρόνια δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ύψος βροχής που να πλησιάζει καν σ’ αυτό. Σήμερα γράψαμε 193 χιλιοστά βροχής σε επτά ώρες, δηλαδή πέσανε περίπου 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Δεν υπάρχει προηγούμενο», εξηγεί ο κ. Ζαντανίδης. Σε ότι αφορά τη σημερινή ματαίωση των πτήσεων, διευκρινίζει ότι ο λόγος ήταν ο πλημμυρισμένος περιφερειακά του αεροδιαδρόμου χώρος, καθιστώντας τον απροσπέλαστο από τους επιβάτες, ωστόσο δηλώνει ότι οι αυριανές πτήσεις θα γίνουν κανονικά καθώς θα γίνεται απάντληση των νερών όλη τη νύχτα.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα