Οι πρόεδροι της Τουρκίας και του Ιράν απευθύνουν έκκληση για ενότητα στη Συρία

Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν απηύθυναν σήμερα έκκληση για ενότητα στη Συρία μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά τη διάρκεια συνόδου των μουσουλμανικών χωρών στο Κάιρο.

Η Τουρκία υποστήριζε πάντα τους αντικαθεστωτικούς, αντίθετα με το Ιράν που ήταν υποστηρικτής του Άσαντ.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν, του οποίου είναι το δεύτερο ταξίδι στην Αίγυπτο φέτος, ζήτησε να υπάρξει συμφιλίωση

στη Συρία, καθώς και “αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας” στη χώρα.

Εξέφρασε την ελπίδα για “μια Συρία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία”, υποδηλώνοντας συγκεκριμένα τους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ, τους οποίους πολεμά η Άγκυρα, όπου “όλες οι θρησκευτικές κοινότητες και όλες οι εθνοτικές ομάδες θα ζουν η μια δίπλα στην άλλη ειρηνικά”.

Ο πρόεδρος του Ιράν υπογράμμισε από την πλευρά του ότι “τους τελευταίους 14 και πλέον μήνες, η περιοχή της Μέσης Ανατολής, συγκεκριμένα η Γάζα και ο νότιος Λίβανος, και στο εξής η Συρία, είναι στόχος μαζικών επιθέσεων του ισραηλινού καταχρηστικού καθεστώτος”.

“Είναι θρησκευτικό μας καθήκον, νομικό και ανθρώπινο, να αποτρέψουμε νέες απώλειες λαμβάνοντας πρακτικά και άμεσα μέτρα”, δήλωσε.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι το Ιράν “υποστηρίζει κάθε ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία που είναι αποδεκτή από τον παλαιστινιακό λαό και που έχει τη συναίνεση όλων των παλαιστινιακών ομάδων”.

“Η άσκηση πίεσης στο (σιωνιστικό) καθεστώς για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και ο τερματισμός των επιθέσεων κατά του Λιβάνου και της Συρίας θα πρέπει να είναι η ηθική και ανθρωπιστική προτεραιότητα των χωρών της περιοχής και των μελών του οργανισμού D-8”, δήλωσε, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

Στη Συρία, ο Πεζεσκιάν κάλεσε να υπάρχει συμμετοχή – χωρίς αποκλεισμούς – όλων των ομάδων στη μελλοντική κυβέρνηση καθώς και “τον σεβασμό των διαφορετικών δογμάτων και θρησκειών”.

Εκτός από την Τουρκία και το Ιράν, η ομάδα των οκτώ μεγάλων μουσουλμανικών αναπτυσσόμενων χωρών, που συγκροτήθηκε το 1997 και είναι γνωστή ως D-8 (Developing-8), περιλαμβάνει τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Η σύνοδος του Καΐρου ήταν επίσης μια ευκαιρία για συνάντηση μεταξύ του μεταβατικού προέδρου του Μπανγκλαντές Μοχάμεντ Γιουνούς με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ.

Ο Γιουνούς είπε ότι θέλει να επιλύσει τις εκκρεμείς διαφορές μετά την αιματηρή απόσχιση της χώρας του από το Πακιστάν το 1971 και “δέχτηκε να ενισχύσει τις (διμερείς) σχέσεις”, με κίνδυνο να βάλει σε δοκιμασία τις ήδη παγωμένες σχέσεις με την Ινδία.

Οι δεσμοί μεταξύ της Ντάκα και του Νέου Δελχί είναι τεταμένες μετά την ανατροπή τον Αύγουστο της ηγέτιδας του Μπανγκλαντές Σεΐχ Χασίνα, η οποία υποστηρίχτηκε από την Ινδία, όπου βρήκε εξόριστη καταφύγιο.

Μια ειδική συνεδρίαση της συνόδου θα αφιερωθεί στη Γάζα και τον Λίβανο.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που είναι παρών στη σύνοδο, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει “ένα μόνο πρότυπο δικαιοσύνης” και να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ “θα λογοδοτήσει και θα τιμωρηθεί για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου” στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία.

Η σύνοδος κορυφής σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στην Αίγυπτο από τον Φεβρουάριο του 2013. Οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ιράν είναι τεταμένες εδώ και δεκαετίες, αλλά οι διπλωματικές επαφές αυξήθηκαν πρόσφατα με την άνοδο στην εξουσία ενός μεταρρυθμιστή προέδρου.

Διαδηλωτές στη Δαμασκό υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών- Χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν στο Καμισλί υπέρ των κουρδικών δυνάμεων και κατά της Άγκυρας

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Δαμασκού υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών, δέκα και πλέον ημέρες αφότου η συριακή πρωτεύουσα έπεσε στα χέρια ενός συνασπισμού, του οποίου ηγούνται ριζοσπάστες ισλαμιστές.

«Θέλουμε τη δημοκρατία, όχι ένα θρησκευτικό κράτος», «Η Συρία, κράτος ελεύθερο και κοσμικό», φώναζαν οι διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες, που είχαν συγκεντρωθεί στην εμβληματική πλατεία Ουμαγιάντ, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. «Δεν υπάρχει ελεύθερο έθνος χωρίς ελεύθερες γυναίκες», ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πλακάτ.

«Εμείς, οι Σύροι, άνδρες και γυναίκες, έχουμε έναν ρόλο να διαδραματίσουμε στη διάπλαση της νέας Συρίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαζίντα Μουνταρές, μία διαδηλώτρια ηλικίας 50 ετών.

«Η εποχή της σιωπής έχει παρέλθει», συμπλήρωσε η συνταξιούχος, αναφερόμενη στην εξουσία της οικογένειας Άσαντ, η οποία κυβέρνησε τη Συρία με σιδηρά πυγμή για περισσότερα από 50 χρόνια. «Η γυναίκα παίζει μεγάλο ρόλο στην πολιτική δράση», συμπλήρωσε η ίδια.

Χιλιάδες Σύροι διαδηλώνουν υπέρ των κουρδικών δυνάμεων και κατά της Άγκυρας

Στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στις κουρδικές δυνάμεις, που επιχειρούν να απωθήσουν επιθέσεις μαχητών τους οποίους στηρίζει η Τουρκία, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρωτόγνωρο γεγονός το ότι το πλήθος κρατούσε τη σημαία της συριακής ανεξαρτησίας με τα τρία αστέρια, σύμβολο της εξέγερσης του 2011, το οποίο υιοθέτησαν οι νέες αρχές της Δαμασκού, μαζί με τις σημαίες της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης και του ντε φάκτο στρατού της, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

«Ζήτω η αντίσταση των SDF», «Ο συριακός λαός είναι ενωμένος» ή «Όχι στον πόλεμο, όχι στην τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ροζάβα (βορειοανατολική Συρία)», φώναζαν οι διαδηλωτές.

«Βγήκαμε σήμερα στους δρόμους για να στηρίξουμε τις δυνάμεις μας», δήλωσε ο Μάζλουμ Αχμέντ, ηλικίας 39 ετών, ένας κάτοικος του Καμισλί. «Είμαστε τα παιδιά αυτής της γης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρέπει να αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας στο νέο Σύνταγμα της Συρίας».

«Θέλουμε μια δημοκρατική Συρία, όπου καθένας έχει τα δικαιώματά του», δήλωσε η Σάλα Κάλατς, μια Κούρδισα ηλικίας 50 ετών. «Είναι καιρός να αποκτήσουμε θέση σε μια Συρία δίκαιη και ισότιμη».

Οι SDF κατηγορούν τις φιλοτουρκικές ομάδες ότι προετοιμάζουν μία επίθεση εναντίον της πόλης Κομπάνι, την οποία ελέγχουν, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ένα σύμβολο της μάχης εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που ηττήθηκε εδαφικά από τις κουρδικές δυνάμεις το 2019.

Σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, οι SDF προέτρεπαν τους κατοίκους στο Κομπάνι να «συμμετάσχουν ενεργά στην αντίσταση και να πάρουν τα όπλα ενάντια στην κατοχή».

Από την πλευρά της, η Άγκυρα επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές προετοιμασίες συνεχίζονται «εωσότου οι Κούρδοι μαχητές καταθέσουν τα όπλα».

Α.Σ Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Δαμασκό υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών- Χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν στο Καμισλί υπέρ των κουρδικών δυνάμεων και κατά της Άγκυρας

Keywords
Αναζητήσεις
oi-proedroi-tis-tourkias-kai-tou-iran-apefthynoun-ekklisi-gia-enotita-sti-syria.htm
Τυχαία Θέματα