Οι πρώτες αντιδράσεις για τη συμφωνία Τραμπ – Κιμ – Θετική αποτίμηση με μεγάλες επιφυλάξεις

Η πρώτη αντίδραση μετά τη συμφωνία και ήρθε από το Πεκίνο που χαιρέτισε με θερμά λόγια τη συμφωνία ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.Το Πεκίνο καλωσορίζει την διεξαγωγή της συνάντησης κορυφής μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας κι ελπίζει ότι οι δύο χώρες, μπορούν να επιτύχουν μία βασική συναίνεση για την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης, δήλωσε ο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος Γουάνγκ Γι.«Την ίδια στιγμή, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός μηχανισμού για την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο,
προκειμένου να επιλυθούν οι εύλογες ανησυχίες ασφάλειας της Βόρειας Κορέας», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.Χαλάρωση των κυρώσεων εναντίον της Β. Κορέας υπαινίσσεται η Κίνα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο το Πεκίνο για μία συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει όσον αφορά τη χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρεια Κορέας, εάν η χώρα σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύθηκαν να εργαστούν προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.Η Κίνα έχει προσυπογράψει τις κλιμακούμενα αυστηρές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της απομονωμένης γειτονικής της χώρας ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, αλλά ανέκαθεν υποστήριζε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από συνομιλίες για μια πολιτική επίλυση.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και διπλωματικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας, παρά την οργή της για την εκτόξευση απειλών από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ.

Μιλώντας στο Πεκίνο μετά την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τον Τραμπ και τον Κιμ στο τέλος της ιστορικής τους συνάντησης στη Σιγκαπούρη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ επανέλαβε ότι η Κίνα ανέκαθεν τηρούσε αυστηρά όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα.

«Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν περάσει δηλώνουν ότι εάν η Βόρεια Κορέα σεβαστεί και ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα, τότε μπορούν να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα κυρώσεων, περιλαμβανομένης της παύσης ή άρσης των σχετικών κυρώσεων», δήλωσε ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η Κίνα σταθερά υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν από μόνες τους στόχο. Οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να στηρίζουν και να συμβαδίζουν με τις προσπάθειες των τωρινών διπλωματικών συνομιλιών προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να προωθούν μια πολιτική επίλυση για τη χερσόνησο» πρόσθεσε.

«Ως σημαντική εμπλεκόμενη πλευρά στα θέματα της κορεατικής χερσονήσου και ως χώρα που υπέγραψε την κατάπαυση πυρός, η Κίνα έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να διαδραματίσει το ρόλο που της αξίζει στη διαδικασία προς μία χερσόνησο χωρίς πυρηνικά».

Το Πεκίνο έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα σε ό,τι, αφορά τη Βόρεια Κορέα και εδώ και καιρό φοβάται ότι η κατάρρευση της απομονωμένης γειτονικής χώρας θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα προσφύγων στη βορειοανατολική Κίνα, ή ότι ένας πυρηνικός πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο θα μπορούσε να μολύνει κινεζικές περιοχές. Η Βόρεια Κορέα λειτουργεί επίσης ως μία χώρα απορρόφησης των εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα, επίσης στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Κίνα ελπίζει πως οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα μπορούν να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Ελπίζουμε ότι οι ανώτατοι ηγέτες των δύο χωρών μπορούν να διαλύσουν τις παρεμβολές, να εδραιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να καταφέρουν να φθάσουν σε μία βασική συμφωνία για την προώθηση και την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και την προώθηση και εδραίωση ενός ειρηνευτικού μηχανισμού για τη χερσόνησο», δήλωσε ο Γουάνγκ σε δημοσιογράφους.

«Φυσικά, θέλουμε να δούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλουν θετικές προσπάθειες για αυτό. Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον εποικοδομητικό της ρόλο», πρόσθεσε.

Η Κίνα θεωρεί το πυρηνικό ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου θέμα ασφαλείας και το σημαντικότερο για τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα είναι να καθίσουν και να βρουν ένα τρόπο για να επιλύσουν τα προβλήματά τους, δήλωσε ο Γουάνγκ.

«Την ίδια ώρα, χρειάζεται να υπάρχει ένα ειρηνευτικός μηχανισμός για τη χερσόνησο, προκειμένου να επιλυθούν οι εύλογες ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για την ασφάλεια. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τον εξαιρετικά μοναδικό και σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κίνα. Και ο ρόλος αυτός θα συνεχιστεί».

Χαιρετίζει η ΙαπωνίαΟ ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη χαρακτηρίζοντάς την ένα πρώτο βήμα στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.“Το θεωρούμε ένα βήμα για μια συνολική λύση”, είπε ο Άμπε από το Τόκιο.Η Ιαπωνία επιθυμεί να συμφωνήσει η Βόρεια Κορέα σε μια συνολική, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση. Στο κοινό τους ανακοινωθέν ο Κιμ δεσμεύεται η Βόρεια Κορέα “να εργαστεί προς την απόλυτη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου”.

Ο Άμπε πρόσθεσε ότι “θα ήθελε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο (Τραμπ) επειδή έθεσε το ζήτημα των απαγωγών” αναφερόμενος στο αίτημα της Ιαπωνίας να απελευθερώσει η Πιονγκγιάνγκ και τους υπόλοιπους ιάπωνες πολίτες κρατούμενους που έχουν απαχθεί από βορειοκορεάτες πράκτορες.

Χαιρετίζει η Γαλλία, αλλά παραμένει επιφυλακτικήΤο έγγραφο που υπέγραψαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν και το οποίο προβλέπει «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατκής χερσονήσου» είναι ένα «σημαντικό βήμα», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες της για το αν «όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες» στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.«Αμφιβάλλω αν όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP, αναφερόμενη στην ιστορική συνάντηση κορυφής του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Σιγκαπούρη, έπειτα από δεκαετίες εντάσεων για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ.«Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός», σχολίασε η Λουζό, όμως «δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για το έγγραφο που έχει υπογραφεί, θα το αναλύσουμε όταν δημοσιοποιηθεί». «Αυτό που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», υπογράμμισε.Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως αυτή η «διαδικασία» μπορεί να ξεκινήσει «πολύ γρήγορα». Όμως η διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης παραμένει αρκετά αόριστη όσον αφορά ένα ενδεχόμενο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα δεν αναφέρει καν πως η αποπυρηνικοποίηση πρέπει να είναι «επαληθεύσιμη και αμετάκλητη», όπως ζητούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τη συνάντηση κορυφής.Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη απόρριψη από τις ΗΠΑ, παράλληλα, της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, η Λουαζό επέκρινε τα δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζονται από την Ουάσινγκτον, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να διατηρήσει τη συμφωνία αυτή με την Τεχεράνη.

«Η υπογραφή ενός εγγράφου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που έφθασε μέχρι το σημείο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι στην πράξη μια επιβράβευση για κάποιον που ήταν απέναντι σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες», είπε, καθώς η πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τεχεράνη, την οποία αποκήρυξαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες, «τηρείται από το Ιράν» σύμφωνα με το Παρίσι και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόσχα: Η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειεςH Ρωσία αξιολογεί θετικά τη συμφωνία που υπέγραψαν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο βορειοκορεάτης ομόλογός του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά “η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες”, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία–να εργαστεί δηλαδή προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου–και ευελπιστεί ότι η διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης θα ξεμπλοκάρει την φυσιολογική οικονομική συνεργασία, είπε ο ίδιος.Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίσθηκαν σύμφωνοι «να γυρίσουν την σελίδα του παρελθόντος» κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής που κατέληξε στην υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος, αλλά χωρίς να υπάρξει σημαντική τομή για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.
Keywords
Τυχαία Θέματα