Οι ψηφιακές τεχνολογίες διαμορφώνουν τη νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις

To 5G είναι η νέα γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας και αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για την προώθηση της καινοτομίας και το μετασχηματισμό και εξυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Τα νέα δίκτυα εξασφαλίζουν ριζικές αλλαγές και δυνατότητες που διαφέρουν δραματικά σε σχέση με τις αλλαγές που έφερε η μετάβαση από 3G σε 4G. Η αύξηση των συσκευών και η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, η χαμηλή υστέρηση, η βελτιωμένη χωρητικότητα κίνησης, εξαπολύουν μια πραγματική

ψηφιακή επανάσταση, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η χώρα μας, ξεχωρίζει μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, στην ανάπτυξη δικτύων 5G αλλά και στην ποιότητα τους, δίνοντας την ευκαιρία σε επιχειρήσεις, και όχι μόνο, να προχωρήσουν σε ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα. Οι επενδύσεις του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, είναι από τις υψηλότερες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα και δρομολογούν τη διασύνδεση όλων των περιοχών της ελληνικής επικράτειας με δίκτυα νέας γενιάς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καθολικότητα της ψηφιοποίησης, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα. Την ίδια στιγμή, η πανδημία έδωσε ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό κοινωνίας και επιχειρήσεων, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες.

Οι περιορισμοί στην κινητικότητα που προκλήθηκαν από την πανδημία της COVID-19 ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις να αυξήσουν ή ακόμα και να στραφούν προς τις ψηφιακές τεχνολογίες για να διατηρήσουν τη συνέχεια των δραστηριότητών τους, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση της οικονομικής τους ανθεκτικότητας.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, υποστηρίζουν προηγμένες ψηφιακές λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε επιχείρησης, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευελιξίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και συνεισφέρουν ταυτόχρονα στη μείωση των δαπανών τους.

Συγκεκριμένα, μέσα από παραδοσιακές υπηρεσίες συνδεσιμότητας (connectivity) αλλά και απομακρυσμένα εργαλεία, και κυρίως τα ευρυζωνικά δίκτυα 5G, το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things-ΙοΤ) και τις τεχνολογίες Cloud, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει αναπτύξει καινοτόμες υπηρεσίες, που ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια φαίνονταν αδύνατες, σήμερα πλέον συμβάλλουν, έτσι ώστε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Eurostat (2020), το 33% των επιχειρήσεων της ΕΕ αύξησε το μερίδιο των εργαζομένων με απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των επιχειρήσεων και επιπλέον 3 στις 10 επιχειρήσεις αύξησαν το ποσοστό του προσωπικού με απομακρυσμένη πρόσβαση σε άλλα συστήματα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Ο μετασχηματισμός του ίδιου του κλάδου των κινητών υπηρεσιών

Στο πλαίσιο αυτό του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, και οι ίδιοι οι πάροχοι κινητών υπηρεσιών, υλοποιούν το δικό τους μετασχηματισμό και από εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, μετατρέπονται σε ομίλους τεχνολογίας, με στόχο να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η ανάγκη για δημιουργία ηλεκτρονικών ιστότοπων και ηλεκτρονικών καταστημάτων, καθώς η πανδημική κρίση ανέδειξε νέα πρότυπα στις καταναλωτικές συνήθεις.

Σύμφωνα με μελέτη της Price Waterhouse Coopers με τίτλο “The response of the Greek companies to the pandemic”, οι καταναλωτικές δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, αυξήθηκαν έως και κατά 171% (σε εβδομαδιαία βάση) τους πρώτους 4 μήνες του 2020, στην απαρχή δηλαδή της πανδημικής κρίσης.

Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα προϋπόθεση για την επιχειρηματική εξέλιξη

Η νέα γενιά δικτύων είναι ο καθοριστικός παράγοντας όχι απλά για την επιτυχία της επιχειρηματικής δραστηριότητας κάθε κλάδου, αλλά και της ίδιας της βιωσιμότητάς του.

Είναι η βάση για τη μετάλλαξη κρίσιμων τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η υγεία, η εκπαίδευση, το εμπόριο. Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με τις τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι εγχώριες επιχειρήσεις μπορούν και οφείλουν να μεταμορφωθούν και να ξεχωρίσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα