Οι Σπέτσες θα μετατραπούν σε ….Νταβός της Ελλάδας – Τι αποκαλύπτει το Saronic Magazine

Οι Σπέτσες είναι το -”μυστικό”- μαγευτικό “θερινό Νταβός” που σκιαγράφησε χωρίς να αποκαλύψει κατά τη συζήτηση , στη Βουλή, των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Έτας Βασιλείου για το SaronicMagazine.

To ρεπορτάζ υποστηρίζουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές επικαλούμενες πολύωρη συνάντηση και συζητήσεις, που ξεκίνησαν πριν τις εκλογές,

με εκπρόσωπους της περίφημης Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και μελέτες με ευνοϊκούς οιωνούς.

“Το νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας” , όπως φέρεται να το έχει ονομάσει η ερευνητική ομάδα, στην οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του σχετικά με την αναγκαιότητα πολιτικής εξωστρέφειας της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν περιλαμβάνει μόνο χρήματα, επενδύσεις και εξαγωγές αλλά και πολιτισμό.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην πρωτοβουλία αυτής της αξιοποίησης των δυνατοτήτων των Σπετσών, που στηρίζει και συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού, ενεργό ρόλο διαδραματίζουν το Ίδρυμα της Αναργύρειου – Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών και ιδιαίτερα διακεκριμένοι απόφοιτοι της.

Από το υπουργείο Εξωτερικών, αρμόδιοι κύκλοι του, δεν θέλησαν να κάνουν οποιαδήποτε διευκρίνιση αναφορικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού στη Βουλή, ούτε επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για την “ταυτότητα” του νησιού.

Το θέμα, όπως χαραχτηριστικά έλεγαν οι ίδιες δημοσιογραφικές πηγές, είναι “στα σπάργανα” και χρειάζεται μελέτη και δουλειά. Για ένα “θερινό Νταβός” ωστόσο , όπως υπογράμμιζαν, που αν δημιουργηθεί θα έχει τις ρίζες του στο όραμα του μεγάλου σπετσιώτη εθνικού ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, ρίζες πολιτισμού, φιλοσοφίας, επιστήμης, ιστορίας, περιβάλλοντος. Κι αυτό το όραμα στο οποίο έβαλε “σάρκα και οστά” ο ευεργέτης, στις αρχές του περασμένου αιώνα, πλανάται από τότε πάνω από το νησί και υλοποιείται ήδη, άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε πιο αργά ανάλογα με τη συγκυρία και τα εμπόδια.

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, μεταξύ άλλων, είπε :”Έχουμε προσδιορίσει ένα νησί κι έχουμε κάνει μια προμελέτη, που έγινε πολύ παλαιότερα βέβαια από τότε που ανέλαβα, το οποίο μια ερευνητική ομάδα το έχει ονομάσει ως νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας. Σκεφτόμαστε αυτό το νησί να το μετατρέψουμε σε θερινό Νταβός και θα καλέσουμε όλα εκείνα τα κράτη τα οποία θέλουν να κτίσουν ένα οίκημα στην περιοχή έτσι ώστε να εξυπηρετούν τον συνεδριακό τουρισμό κι όχι μόνο. Αυτό το νησί βέβαια χρειάζεται χρήματα και υπάρχουν τρόποι με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να αναπτύξουμε μια μορφή πολιτισμού που συμβάλει στην εξωστρέφεια της χώρας.”

“Ένα οίκημα” μπορει να κτιστεί, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, στις Σπέτσες με τις προδιαγραφές σύγχρονου συνεδριακού κέντρου κι αυτό θα αποτελεί οικολογική επέκταση και αναβάθμιση των ιστορικών εγκαταστάσεων της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής. Καθώς αυτές βρίσκονται μέσα στον ιστορικό ιστό του νησιού κάθε νέα κατασκευή ελέγχεται από το υπουργείο Πολιτισμού και απαιτείται έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

“Παραμένουμε πιστοί στην ανάδειξη των εγκαταστάσεων της ΑΚΣΣ ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Πολιτιστικού Κέντρου και ως μοναδικού μορφωσιολογικού περιβάλλοντος” αναφέρει σε ανακοίνωσή της στις αρχές του Αυγούστου, η Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε) του Ιδρύματος επισημαίνοντας ότι:

– Είναι έτοιμα τα νέα δωμάτια στο κτίριο Γ΄ της Σχολής και έτοιμες οι νέες πλήρως ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις του κτιρίου Γ΄ για να φιλοξενήσουν εκπαιδευτικά συνέδρια και πανεπιστημιακά σεμινάρια με ενεργό μάθηση.

Με ημερομηνία 2 Αυγούστου 2015 είναι και η ανακοίνωση της ΕΕ σχετικά με το νεοκλασικό αρχοντικό του Σωτηρίου Ανάργυρου, που κτίστηκε στο νησί το 1904 από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Ζίζηλα και έχει χαραχτηριστεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το 1986 :

– “Μια διεθνής ομάδα ειδικών συμπέρανε σε μια έκθεση της – προκαταρκτική μελέτη- ότι το Μέγαρο θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Τεχνών. όπου μια πολυεθνική ομάδα πολλών υποσχόμενων καλλιτεχνών επιλεγμένων από μια διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση, θα εκθέτει τα αντικείμενα που θα δημιουργεί κατά τη διάρκεια 2-3 μηνών διαμονής της στις εγκαταστάσεις της Αναργύρειου.”

Επίσης η ΕΕ γνωστοποιεί ότι:

– “Είναι πλέον γεγονός ότι οι αναθέσεις εκπόνησης της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης καθώς και αυτής της συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου του έργου του Αρχοντικού του Ανάργυρου και τη μετατροπής του σε χώρο Εκθέσεων.Τροχοδομείται έτσι από τις 12 Αυγούστου ’15 η έκδοση όλων των απαραιτήτων για την κατασκευή σχετικών αδειών και εγκρίσεων.”

Στο μεταξύ το μικρό αυτό ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού ήδη φιλοξενεί κάθε χρόνο διεθνή συνέδρια μεγάλης επιστημονικής εμβέλειας ενώ συνεχώς υποδέχεται εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές ξένων πανεπιστημίων και σχολών. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, βρίσκεται σε αθλητική -τουριστική εγρήγορση, με εκατοντάδες ντόπιους εθελοντές, καθώς φιλοξενεί από σήμερα και για τρεις μέρες – 9 έως11 Οκτωβρίου – περισσότερους από 12.000 επισκέπτες αθλητές, πρωταθλητές, ερασιτέχνες δρομείς και κολυμβητές απ΄ όλο τον κόσμο, για το κορυφαίο επετειακό 5ο SpetsesminiMarathon, και εκτός από τα ξενοδοχεία (και των απέναντι πελοποννησιακών ακτών) όλα κυριολεκτικά τα σπίτια του νησιού είναι ανοιχτά για τη φιλοξενία τους. Ενώ αυτό το διάστημα, 65 φοιτητές από τη Σουηδία, συσκέπτονται και μελετούν στις αίθουσες της περίφημης Σχολής των Σπετσών ,φιλοξενούμενοι στην πρόσφατα ανακαινισμένη Γ΄ πτέρυγα των εγκαταστάσεων της.

Επίσης, δεκάδες Νομπελίστες και διεθνείς επιστήμονες της Μοριακής Βιολογίας συναντήθηκαν και φέτος στις αρχές του καλοκαιριού στο νησί, για το Παγκόσμιο Συνέδριο τους που διοργανώνεται ,ανελλιπώς, κάθε χρόνο από το 1966 στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή. Κάποιοι από τους κάτοχους των επιστημονικών αυτών Νόμπελ που έχουν παρεβρεθεί 20-25 χρόνια έχουν ανακηρυχθεί επίτιμοι δημότες των Σπετσών.

Τις μέρες που το νησί γιόρταζε την ιστορική “Αρμάτα” , στις αρχές του Σεπτέμβρη, στις εγκαταστάσεις της Σχολής διεξήχθη για 25η χρονιά, το Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου με 180 σύνεδρους.

Διεθνές Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε επίσης,αυτό το καλοκαίρι, για την Κβαντική Φυσική και την Κβαντική Μηχανική των μεταυλικών.

Πέρα από την περίφημη Σχολή του νησιού, ως πόλος έλξης γνώσης και μαθητείας, των νέων κυρίως επισκεπτών, και των σχολικών εκδρομών είναι τα ιστορικά καρνάγια των Σπετσών και το διάσημο Μουσείο της Μπουμπουλίνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ,παράλληλα με την επιδίωξη για προγράμματα ΕΣΠΑ έχουν από καιρό ξεκινήσει και συνεχίζονται συζητήσεις για συνεργασία και συμβολή στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, εκτός από τυχόν χορηγίες και με κορυφαία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Μαθηματικών, Κλασσικών Σπουδών,για Σπουδές σχετικά με τον Αριστοτέλη, Καλών Τεχνών, Κινηματογράφου, Θεάτρου, Μηχανολογίας, Βιολογίας, Διατροφικά Ινστιτούτα για την προβολή της Μεσογειακής διατροφής κ.ά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ, Κίνα κλπ.

* Το SMτον Μάρτιο του 2012 είχε δημοσιεύσει μελέτη για τη δημιουργία Πρότυπου Διεθνούς Συνεδριακού και Εκπαιδευτικού Κέντρου στις εγκαταστάσεις της Σχολής. Η μελέτη αυτή είχε εκπονηθεί τότε με τη συμπαράσταση και την επιμέλεια του Ιδρύματος, δια του εκπροσώπου του γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής αρχιτέκτονα- μελετητή Πέτρου Πετρακόπουλου και είχε εγκριθεί ομόφωνα, στα τέλη του 2011, από το κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πηγή: Saronic Magazine

Keywords
Τυχαία Θέματα