Οι ξενοδόχοι περιμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα – Θετικοί στα μέτρατης κυβέρνησης

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού, που σε γενικές γραμμές κρίνονται θετικές από τους ξενοδόχους, το μείζον ζήτημα που θέτουν οι ξενοδόχοι είναι το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τα οποία, πραγματοποιούνται συνεχείς διαβουλεύσεις και συσκέψεις με τους επιδημιολόγους.

Τα πρωτόκολλα είναι τώρα κρίσιμης σημασίας δεδομένου ότι απομένει ελάχιστος χρόνος από την στιγμή που οι μονάδες συνεχούς λειτουργίας θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν, από 1ης Ιουνίου για τους Ελληνες

επισκέπτες, από τις 15 Ιουνίου για τους ξένους (η απελευθέρωση των πτήσεων από το εξωτερικό για το Ελ. Βενιζέλος και από 1ης Ιουλίου για τα περιφερειακά αεροδρόμια και στους νησιωτικούς προορισμούς.

Θετικά κρίνει κατ’ αρχήν o κλάδος των ξενοδοχείων τα μέτρα της κυβέρνησης για τον τουρισμό (π.χ. μείωση ΦΠΑ στο 13% στις μεταφορές – επισιτισμό, πρόσθετα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για επιχειρήσεις, στήριξη της απασχόλησης), σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο.

Ο κ. Τάσιος υπογραμμίζει όμως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διευκρινιστούν θέματα όπως υγειονομικά πρωτόκολλα, κατάργηση φόρου διαμονής, μείωση ΦΠΑ στη διαμονή στο 6%.

«Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να περιορίσουμε την ύφεση και να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα στον τουρισμό», όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΞ, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των πτήσεων από 1/7, σημείωσε ότι «είναι μεγάλος ο προβληματισμός για το από ποιες τελικά χώρες θα υποδεχθούμε τουρίστες εφέτος».

Ο ΣΕΤΕ

«Στη σωστή κατεύθυνση μεν αλλά με πεδία βελτιώσεων είναι τα μέτρα για τον τουρισμό που ανακοίνωσε το κυβερνητικό επιτελείο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος σε δήλωσή του, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης.

«Τα μέτρα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020. Υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν.

«Ο ΣΕΤΕ, από την αρχή της κρίσης, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας με ρεαλισμό και αξιοπιστία την άμεση στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο επόμενο διάστημα, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Ο τουρισμός, ιδίως μετά το ολικό άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου 2020, καλείται και αυτή τη φορά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Να αποδείξει την αξία και τη δύναμή του για την οικονομία και την κοινωνία», διευκρινίζει.

Τουρισμός: Τα μισά δρομολόγια από Γερμανία έρχονται Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα