Οίκος Fitch: Άφησε την Ελλάδα…στην ίδια τάξη CCC – Διάψευση ελπίδων

Διαψεύσθηκαν όλες οι ελπίδες, σχετικά με την σημερινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Στην αξιολόγηση που ανακοίνωσε απόψε, η Ελλάδα μένει…στην ίδια τάξη, στάσιμη, με βαθμό CCC.

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, από CCC σε CCC+ , χωρίς να αποκλείεται όμως και

η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, στην κλίμακα Β- .

Όπως επισημαίνει στη σχετική έκθεση, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της Ελλάδας αντανακλά την πεποίθηση του οίκου πως έχει σημειωθεί, μεν, σημαντική πρόοδος στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ωστόσο οι υψηλοί κίνδυνοι για την εφαρμογή αυτού παραμένουν.

Tα προαπαιτούμενα του προγράμματος, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ, είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά και εμπροσθοβαρή, ενώ απαιτούνται και νέα μέτρα το 2016 για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% επί του ΑΕΠ φέτος, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

Το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2015 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε εντός του στόχου του προγράμματος για έλλειμμα 0,25% επί του ΑΕΠ, κυρίως λόγω των ανθεκτικών οικονομικών επιδόσεων, που φέρεται να είχε η χώρα το περασμένος έτος.
Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη νομοθετήσει για την πλειοψηφία των προαπαιτούμενων, που συμφωνήθηκαν, ιδίως για την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση του κόστους της κοινωνικής ασφάλισης.

Ωστόσο, το πακέτο περιελάμβανε επιπλέον μέτρα συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ, στην κορυφή του οποίου εξακολουθεί να υπάρχει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά θα μπορούσε να είναι περισσότερο από 3% του ΑΕΠ σωρευτικά για το 2018.

Το βασικό ισχυρό εμπόδιο είναι, σύμφωνα με την Fitch, η πολιτική ευαίσθητη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με τους δανειστές να πιέζουν για προκαταβολικές μειώσεις, ως τρόπο για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων εφαρμογής.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ως στόχο να πετύχει τη συμφωνία, ώστε να ξεκλειδώσει τις συζητήσεις, όπως έχουν υποσχεθεί οι δανειστές, για αναδιάρθρωση του επίσημου δημόσιου χρέους και να βοηθήσει στην επιστροφή της οικονομική εμπιστοσύνης.
Παρά την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, με τους κυβερνητικούς εταίρους να έχουν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές σε βασικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, η Fitch εκτιμά ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στις ψήφους των κομμάτων του κέντρου.

Η Fitch εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση έχει επαρκή «μαξιλάρια», μεταξύ των οποίων ρευστό, ρέπος και πιθανόν αύξηση των οφειλών, ώστε να αντέξει και τον Μάιο χωρίς νέα εκταμίευση δόσης από τον ESM, ωστόσο πιθανές νέες καθυστερήσεις και επιστροφή στις διενέξεις με τους δανειστές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε αυξημένους περιορισμούς ρευστότητας το καλοκαίρι και την επιστροφή των φόβων για Grexit.

Το επόμενο πακέτο των μέτρων που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη διευκόλυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην ενίσχυση των νομικών διαδικασιών και θεσμών που, αν τα μέτρα εφαρμοστούν με επιτυχία, θα ενισχύσουν το δυναμικό ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα