ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ – Τι θέλει η Γερμανία, τι προτείνει ο Στουρνάρας

Η συζήτηση για την τύχη του ελληνικού χρέους άνοιξε για τα καλά μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών και αναμένεται να κορυφωθεί μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, αναζητούν τρόπους να λύσουν τον… γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας

δήλωσε σήμερα μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια και πως το τοπίο θ΄αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο τέλος τού έτους, ενώ για τη μετακύληση του χρέους είπε πως «όλα βρίσκονται στο τραπέζι».

Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, απέρριψε την πρόταση Στουρνάρα, ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να μετακυλήσει τα ελληνικά ομόλογα.

Τα σχέδια της Γερμανίας

Η Γερμανία προετοιμάζει νέο πακέτο για την Ελλάδα, αναφέρει η γερμανική Zeit την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Παρά το γεγονός ότι η Α. Μέρκελ δεν έχει καταφέρει ακόμη να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την νίκη της στις τελευταίες εκλογές, το θέμα της Ελλάδας ήδη συζητάται στην Γερμανία.

Όπως αναφέρει, το επόμενο πακέτο προς την Ελλάδα περιλαμβάνει νέα βοήθεια από την ΕΚΤ (με εμπλοκή των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της), ενώ στόχο έχει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

-Οι πιστωτές θα μεταφέρουν τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη χρηματοδοτικού “κενού” 4 δισ. ευρώ.

-Στο ποσό του τρέχοντος προγράμματος στήριξης μπορούν να προστεθούν τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την πώληση βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους προς τις τράπεζες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γραμμάτια ως εγγύηση μέσω της ΕΚΤ

-Οι πιστωτές εξετάζουν την παροχή επιπρόσθετης χρηματοδότησης στην Ελλάδα το 2016 μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης στα τέλη του επόμενου έτους

-Ποσό ύψους έως 10 δις ευρώ θα χρειαστεί για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως την έναρξη του 2016

-Οι πιστωτές εξετάζουν την επέκταση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων και τη μείωση των επιτοκίων για να ελαφρύνουν το φορτίο της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα