ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Άλλη μια σημαντική διάσταση στην υπόθεση «ανακεφαλαιοποίηση» αποτελεί η κόντρα που έχει ξεσπάσει για το management των τραπεζών.
Κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν μέσω αυτής της ιστορίας να υπάρξει αλλαγή στις διοικήσεις των τραπεζών.
Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι σε χαμηλά επίπεδα, οι τράπεζες θα βρουν τα κεφάλαια οπότε δεν τίθεται θέμα αλλαγής. Ωστόσο αν οι ανάγκες είναι υψηλές, θα αυξηθεί η συμμετοχή του κράτους και θα τεθεί θέμα διοίκησης, όπως είπε από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Το μεγάλο θέμα είναι ότι οι τράπεζες αφού ανακεφαλαιοποιηθούν, θα καθορίσουν τι θα συμβεί στις επιχειρήσεις σχετικά με τα κόκκινα δάνεια. Το τι θα συμβεί στον επιχειρηματικό χάρτη θα το καθορίσει το νέο management των τραπεζών.
Κάποιοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι οι παλιές διοικήσεις έχουν διασυνδέσεις με τους επιχειρηματίες. Ωστόσο πίσω από τις αιτιάσεις των Ευρωπαίων κρύβονται και δικά τους συμφέροντα, τα οποία θέλουν να ικανοποιήσουν, μέσω των αλλαγών στο management.
Δύο στρατόπεδα στη «μάχη» για το κόστος
Η ανησυχία για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης είναι έκδηλη και αποτυπώνεται στις πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές.Τα στρατόπεδα στη «μάχη» είναι δύο. Το ΔΝΤ ασκεί παρασκηνιακά πιέσεις για υψηλή ανακεφαλαιοποίηση έχοντας τη στήριξη της ΕΚΤ και τηςΓερμανίας, ενώ στον αντίποδα ο ESM επιθυμεί – με τη στήριξη της Κομισιόν – να περιοριστεί ο «λογαριασμός» όσο είναι δυνατόν.Η ΕΚΤ λοιπόν πιέζει για αυστηρούς όρους στις ΑΜΚ, με τα ξένα funds να απειλούν ότι δεν θα επανατοποθετηθούν στις ΑΜΚ αν ο λογαριασμός είναι υψηλός. Στόχος είναι η συμμετοχή των ιδιωτών να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, με τους τραπεζίτες να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υποστούν dilution οι υφιστάμενες μετοχές, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι ιδιώτες επενδυτές θα αποθαρρυνθούν από το να λάβουν μέρος στις ΑΜΚ.Οι ιδιώτες μέτοχοι πιέζουν να αποσαφηνιστεί ο τρόπος της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να μην απομειωθεί δραματικά η αξία των μετοχών που κατέχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων και το ΤΧΣ.Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ο διαχωρισμός των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τον έλεγχο του ενεργητικού (AQR) και το βασικό σενάριο από αυτές που θα προκύψουν από το ακραίο σενάριο των stress tests. Σε εκκρεμότητα παραμένουν μια σειρά από ζητήματα, όπως το ελάχιστο όριο των εποπτικών κεφαλαίων, στο 8% ή 10% στο βασικό σενάριο, καθώς και το εάν η συμμετοχή του ΤΧΣ θα γίνει μέσω κοινών μετοχών, προνομιούχων ή Coco’s.Πληθώρα επιλογών εξετάζουν οι τραπεζίτεςΕν τω μεταξύ οι τραπεζίτες βρίσκονται στο κυνήγι των ιδιωτών επενδυτών, ενώ εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές που έχουν στη διάθεσή τους για να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες και να προσελκύσουν τα ιδιωτικά κεφάλαια.Σε αυτές τις επιλογές περιλαμβάνεται η πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό και κυρίως σε βαλκανικές χώρες, η οποία προβλέπεται ήδη στα σχέδια αναδιάρθρωσης. Η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται να πουλήσει την τουρκική Finansbank, ενώ όσον αφορά την Eurobank, ο μεγαλομέτοχος Πρεμ Γουάτσα του καναδικού Fairfax, έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Πιο δύσκολη διαφαίνεται η προσέλκυση καινούργιων ιδιωτικών κεφαλαίων για Πειραιώς και Alpha Bank.Η πώληση της FinansbankΣτο επίκεντρο βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια για την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας. Η τουρκική θυγατρική επιβεβαίωσε σήμερα με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ότι η Εθνική θα προχωρήσει σε επαφές με επενδυτές, προκειμένου να εξετάσει τις στρατηγικές της επιλογές. Ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Εθνική θα πουλήσει το 100% της ιυγατρικής της και ότι ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον.Τέσσερις είναι οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, Finansbank, ενώ στο “παιχνίδι” μπαίνει και ένας κινέζικος όμιλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η Qatar National Bank, οι τουρκικές Garanti Bank και Fibabanka έχουν καταθέσει προσφορές, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ένας κινεζικός όμιλος.
“Συνολικά τέσσερις όμιλοι έχουν καταθέσει προσφορές. Η Εθνική θέλει να έχει ξεκάθαρες προσφορές όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests”, αναφέρουν οι πηγές, σημειώνοντας ότι είναι πιθανόν η Qatar National Bank, να ηγείται της κούρσας για το deal.
Σύμβουλοι για τη διαδικασία έχουν αναλάβει η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.
Απευθύνοντας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την τουρκική θυγατρική της, η Εθνική προετοιμάζεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησής της από την ΕΚΤ, καθώς και για τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία και θα καθορίσουν το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας.Η Εθνική έχει ήδη διαμηνύσει πως μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ δεν πρόκειται να λάβει καμία οριστική απόφαση για τη Finansbank.“Η Εθνική Τράπεζα έχει αυτή τη φανταστική ασημένια σφαίρα που καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει. Αυτό που μένει είναι πως η Εθνική θα διαχειριστεί την υπόθεση της Finansbank”, δηλώνει στους Financial Times, Έλληνας αξιωματούχος. Στον ESM ο έλεγχος του ΤΧΣΣημαντική παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι ο έλεγχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), περνά πλέον στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Κομισιόν.Σύμφωνα με την ενημέρωση του Ταμείου προς τους δημοσιογράφους, το ΤΧΣ θα ακολουθήσει μια στρατηγική η οποία στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες. Πρώτος πυλώνας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεύτερος είναι η διακυβέρνηση του Ταμείου, τρίτος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τέταρτος η συγκρότηση του υπερταμείου που θα πάρει υπό τη σκέπη του τη διαχείριση κινητών και μη περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ αυτών περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζών.Το χρονοδιάγραμμα Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να ψηφιστεί από την ελληνική βουλή ή να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.Στις 25 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος.Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πολυνομοσχέδιο – σκούπα: Τα 24 μέτρα – σοκ που αλλάζουν τη ζωή μας
- Βαρύς ο «πέλεκυς» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων-Τι αλλάζει το πολυνομοσχέδιο
- Συρία: Συμμαχία Κούρδων, Αράβων, Ασσυρίων κατά του Ι.Κ.
- Νένα Χρονοπούλου: Η μεγάλη αποκάλυψη για εγκυμοσύνη [photos+vds]
- ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
- Μεγαλομανής «Αρχοντοχωριάτης» στα όρια του γελοίου
- «Έφυγε» ο πατέρας-σύμβολο του μακελειού στην Άγκυρα
- Αυτό το Νόμπελ, ποιος θα το πάρει; – Ποιος «Έλληνας» είναι μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό Νόμπελ Οικονομίας
- Συνταγή για αυγά στο φούρνο όπως δεν τα έχετε ξαναδοκιμάσει!
- Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
- ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Σήμερα στη Βουλή – Έρχεται φοροκαταιγίδα
- Finansbank: Επιβεβαιώνει τις επαφές της Εθνικής Τράπεζας με επενδυτές – Τέσσερις “μνηστήρες”
- Έξτρα φόρος στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια
- Αθήνα: Επέστρεψε από σήμερα ο δακτύλιος
- ΒΙΕΝΝΗ: Μεγάλη νίκη των σοσιαλδημοκρατών επί της ακροδεξιάς – Ήττα των δημοσκόπων
- ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι 17 που θα κάνουν “κουμάντο” στο κόμμα – Γραμματέας ο Π. Ρήγας
- ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
- Ηχηρό μήνυμα Ντράγκι: Πλήρως ανεξάρτητη η ΤτΕ – Ο Γ. Στουρνάρας διαφύλαξε την εξουσία και το κύρος της κεντρικής τράπεζας
- ΔΕΗ: Άμεση η ανάγκη η χορήγηση και στην Ελλάδα δωρεάν πιστοποιητικών CO2 – Συνάντηση Παναγιωτάκη με ευρωβουλευτές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στο Μέγαρο Μαξίμου ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
- Σταθεροποιητικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Ράπτη - Γιώρκας: Ξαφνικός χωρισμός για την βουλευτή [photos]
- ΕΒΕΘ: Επιδότηση για συμμετοχή σε 5 διεθνείς εκθέσεις
- 24ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ
- Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου γιορτάζει τα 100 χρόνια του
- Άγρια σφαγή μεταλλωρύχων με Hedge Funds
- Ποδήλατο στην πόλη: Περισσότερα τα οφέλη από τους κινδύνους