ΟΛΙ ΡΕΝ: Λύση για την κυπριακή οικονομία η επανένωση του νησιού – Μέσα Μαΐου η πρώτη δόση

12:37 8/5/2013 - Πηγή: BankWars

Στα μέσα Μαΐου θα γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου τη Κύπρου, όπως δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn.

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το Μάρτιο θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία

η οποία θα είχε δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες της χώρας.

Σύμφωνα με τον Rehn τα προβλήματα της Κύπρου ήταν αποτέλεσμα του υπερβολικού μεγέθους του τραπεζικού κλάδου ο οποίος άνθησε προσελκύοντας ξένες καταθέσεις με πολύ ευνοϊκούς όρους. Τα προβλήματα των τραπεζών επιδεινώθηκαν από τις κακές πρακτικές στη διαχείριση κινδύνου ενώ η έλλειψη επαρκούς επόπτευσης οδήγησε τις μεγαλύτερες τράπεζες σε μεγάλη έκθεση σε επικίνδυνες θέσεις.

Σύμφωνα με τον Rehn, η Κομισιόν προειδοποίησε έγκαιρα την Κύπρο για τα συσσωρευμένα προβλήματα μέσω εκθέσεων το πρώτο εξάμηνο του 2011. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους η Κομισιόν προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας θα ήταν αναπόφευκτο χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων.

«Θέλω να ολοκληρώσω με ένα προσωπικό σχόλιο. Εργάστηκα επί πέντε χρόνια ως επίτροπος Διεύρυνσης για να διευκολύνω την επανένωση της Κύπρου. Λυπάμαι που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος. Σήμερα, αξίζει να αναφερθεί ότι η επανένωση του νησιού θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου. Τώρα είναι πράγματι η ώρα να νεκραναστηθεί η διαδικασία προς την ενοποίηση» ανέφερε ο κ. Rehn.

Keywords
Τυχαία Θέματα