ΟΟΣΑ: Ελάφρυνση χρέους αν “βγεί” εύθραυστη η ανάπτυξη – Τι προτείνει για τις τράπεζες

Εικοσιτρεις προτάσεις διαρθρωτικών αλλαγών από τον τραπεζικό τομέα και τη φορολογία έως το σύστημα Υγείας και τις αγορές περιλαμβάνει δεύτερη έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία η οποία παρουσιάζεται από τον επικεφαλής του Οργανισμού Α. Γκουρία και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε ειδική εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ιδιαίτερη

αναφορά γίνεται στο δημόσιο χρέος, για το οποίο ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως αν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη πέσουν έξω « θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του». Ο οργανισμός επαναλαμβάνει σε αυτό το σημείο την εκτίμηση που διατύπωσε πρόσφατα. Να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2014 θα συνεχιστεί η ύφεση με ρυθμό 0,4% του ΑΕΠ για να ακολουθήσει ανάκαμψη 1,8% του ΑΕΠ το 2015.

Κεντρική «ιδέα» της έκθεσης είναι η επιτάχυνση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάκαμψη, μεγαλύτερη ενεργοποίηση των βασικών υπουργείων και καλύτερο συντονισμό των μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση του ελέγχου και της αποτίμησης των αλλαγών.

Παράλληλα στον πυρήνα της οικονομίας συνίσταται:

• Εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί.

• Εάν επαληθευτούν τα ρίσκα για την πορεία του ΑΕΠ και η ανάπτυξη αποδειχτεί «αδύναμη» (ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων) θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

• Επιτάχυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μέσω της κατάργησης της φορολογικής αμνηστίας, τον εντοπισμό και τιμωρία των φοροφυγάδων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα με την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του κώδικα και την περισσότερη χρήση του εξωδικαστικού συστήματος συμβιβασμών.

• Περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με «καθαρά» και «αντικειμενικά» κριτήρια.

• Ενεργότερη συμμετοχή της κυβέρνησης στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας σε 13 τομείς της οικονομίας, κάτι που θα βοηθήσει στην μείωση του διοικητικού κόστους.

Στο μέτωπο των τραπεζών προτείνεται:
• Ενίσχυση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
• Προώθηση του σχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων.

Για την καλύτερη λειτουργία των αγορών ο ΟΟΣΑ προτείνει:

• Περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών για την προώθηση των επενδύσεων. Να συνεχιστεί ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων.

• Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συνδυαστεί με την άμεση πρόοδο στην απελευθέρωση των αγορών για να αποφευχθούν περιπτώσεις δημιουργία μονοπωλίων.

• Να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι με τα ταμεία της ΕΕ για την βελτίωση του δικτύου μεταφορών.

• Περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού στον κλάδο της ενέργειας.

Στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας σύμφωνα με την έκθεση οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αφορούν:

• Ενίσχυση της διαχείρισης των κοινωνικών προγραμμάτων με την επιτάχυνση της ενοποίησης της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και την επιτάχυνση της εναρμόνισης των βάσεων δεδομένων των ταμείων. Κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις προστασίας των περισσότερο ευάλωτων.

• Επιλογή στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων που θα είναι πιο αποδοτικά και εισαγωγή ενός σχήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος.

• Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας, μέσω της αύξησης της συχνότητας των επανελέγχων.

• Εισαγωγή ενός εθνικού προγράμματος επιχορηγήσεων που θα εξαρτώνται από το εισόδημα (γεύματα στα σχολεία).

• Αναλόγως με την δημοσιονομική κατάσταση, να αυξηθεί κατά ένα χρόνο το επίδομα ανεργίας, αλλά με την μείωσή του κατά την πάροδο του χρόνου.

• Εναρμόνιση των εισφορών συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών ταμείων.

Όσον αφορά στις παροχές υγείας εφόσον είναι δημοσιονομικά επιτρεπτό, ο ΟΟΣΑ συνιστά να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά παράλληλα να υπάρχει στενότερος έλεγχος των επιπτώσεων της κρίσης στην δημόσια υγεία και λήψη περαιτέρω μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, εάν κριθεί απαραίτητο. Οι περικοπές δαπανών θα πρέπει να επικεντρωθούν στις αναποτελεσματικές δαπάνες.

Τέλος αναφορικά με την αγορά εργασίας ο ΟΟΣΑ προτείνει ενίσχυση των ελέγχων για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας με επιτάχυνση των ελέγχων και της επιβολής προστίμων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία ειδικά στους νέους και επιβολή αυστηρότερων όρων για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης όσων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

ΟΟΣΑ: Έρχονται μειώσεις τιμών με την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά

Από το 2014 θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Α. Gurria, ο οποίος μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπ. Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη παρότρυνε τη χώρα μας να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία.

Από τη μεριά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι επί δεκαετίες οι στρεβλώσεις στην αγορά διατηρούν υψηλά τις τιμές των προίόντων.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ εντοπίζονται 329 πιθανά σημεία παρέμβασης, τα οποία πρόκειται για εμπόδια που επιβαρύνουν την τσέπη μας, ανέφερε ο Υπουργός.

Μάλιστα, επισήμανε και ορισμένα παραδείγματα όπως:

- Το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα είναι κατά 34% ακριβότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
- Το ψωμί πλέον θα πωλείται με το “ζύγι” – Πληρώνουμε φρατζόλα μισού κιλού και είναι 350 γρ.
- Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί που κατά την έκπτωση καταλήγουν σε βάρος του καταναλωτή, όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα stock και outlet, αλλά και η απαγόρευση διαφημίσεων και προσφορών

- Στα βιβλία δεν επιτρέπονται ελεύθερα εκπτώσεις και μάλιστα δεν επιτρέπεται έκπτωση πάνω από 10%.

ΟΟΣΑ – Γκιουρία: «Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά», είπε στον Α. Σαμαρά – «Υπάρχει ζωή μετά το χρέος»

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Γκουρία, παραδίδοντας στον κ. Σαμαρά την τελευταία έκθεση του Οργανισμού -την επισκόπηση- για την Ελλάδα, εξήρε τις προσπάθειες της χώρας και έδωσε εύσημα στον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

- “Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά” είπε ο κ. Γκουρία στον πρωθυπουργό.

- “Σας ευχαριστώ. Το εκτιμώ” απάντησε ο κ. Σαμαράς.

Υπάρχει ζωή μετά το χρέος

«Υπάρχει ζωή μετά το χρέος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ά. Γκουρία (Angel Gurria) μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε «στο πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα προσαρμογής που έχει ποτέ αναληφθεί, και στη θεαματική αντιστροφή του ισοζυγίου πληρωμών και της δημοσιονομικής κατάστασης και του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, που ο κ. Γκουρία παρέδωσε στον αντιπρόεδρο τη κυβέρνησης, σημείωσε πως από εκεί προκύπτει πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και οι δυνατότητες αποκλιμάκωσής του είναι πολύ πιο δυνατές από ότι φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Original article: ΟΟΣΑ: Ελάφρυνση χρέους αν “βγεί” εύθραυστη η ανάπτυξη – Τι προτείνει για τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα