ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα υστερεί σε ψηφιακές δεξιότητες
Οι κυβερνήσεις πρέπει, επειγόντως, να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να βελτιώσουν την εκπαίδευση και τις άλλες πολιτικές που θα βοηθήσουν τους πολίτες τους να καρπωθούν τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού, κάτι που θα μειώσει τον κίνδυνο να διευρυνθούν οι ανισότητες και να αυξηθεί η ανεργία εξαιτίας της αυτοματοποίησης ολοένα περισσότερων παραγωγικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας.
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα μιας νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ (OECD Skills Outlook
Μεγαλύτερο θεωρείται ότι είναι το πρόβλημα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Χιλή, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Τουρκία, οι οποίες συχνά δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες που είναι αναγκαίες για να αναπτυχθούν, ούτε τα κατάλληλα εκπαιδευτικά συστήματα που θα τους επιτρέπουν να αναβαθμίζουν συνεχώς τις δεξιότητες των πολιτών τους.
Η έκθεση θεωρεί κρίσιμης σημασίας τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά συστήματα να εξελιχθούν σε συστήματα δια βίου μάθησης και οι ενήλικες να επανεκπαιδεύονται στη διάρκεια όλης της καριέρας τους. Όμως σήμερα στις χώρες του ΟΟΣΑ η επανεκπαίδευση των ενηλίκων με χαμηλές δεξιότητες (των κατ’ εξοχήν ευάλωτων στις τεχνολογικές αλλαγές) παραμένει 40% μικρότερη από εκείνη των εργαζομένων με ήδη υψηλές δεξιότητες. Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι είναι ζωτικό να καταπολεμηθεί η έλλειψη κινήτρων, η οποία φαίνεται να εμποδίζει πολλούς ενήλικες με χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες από το να κάτσουν ξανά στα θρανία.
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι σε περισσότερα από τα μισά επαγγέλματα (το 54%) που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για αυτοματοποίηση, θα χρειαστούν είτε μέτρια (λιγότερο από ένα έτος), είτε εντατική επανεκπαίδευση (πάνω από ένα έτος) για να μπορέσουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους ή να βρουν ακόμη καλύτερη και ασφαλέστερη. Μόνο έτσι, τονίζει η έκθεση, οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να αποφύγουν την αντικατάσταση τους με πιο ικανούς εργαζόμενους ή -χάρη στις νέες ψηφιακές δεξιότητες τους- να μετακινηθούν σε άλλες πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι στην Ελλάδα τόσο οι εργαζόμενοι όσο και γενικότερα οι πολίτες συχνά έχουν ελλιπείς ψηφιακές δεξιότητες και γι’ αυτό τα συστήματα δια βίου μάθησης, τόσο τα επίσημα όσο και τα ανεπίσημα, πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά για να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ικανοτήτων και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, αναγκαίων στον μελλοντικό ψηφιακό κόσμο.
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες όπου οι εργαζόμενοι αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να αντιμετωπίσουν σοβαρές αλλαγές στον τρόπο που γίνεται η δουλειά τους, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ευρύτερης χρήσης της τεχνολογίας. Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι στη χώρα μας αρκετοί εργαζόμενοι μπορεί να μην έχουν αποκτήσει τις αναγκαίες δεξιότητες για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση στους χώρους εργασίας.
Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Χιλή αναφέρονται ως τρεις χώρες που υστερούν σημαντικά και έχουν μείνει πολύ πίσω, όσον αφορά τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εργασία. Επιπλέον, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών (μαζί με Ιταλία, Τουρκία, Χιλή, Σλοβενία και Ν.Κορέα), που έχουν μεγάλο ποσοστό εργαζομένων σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για αυτοματοποίηση, άρα και για ανεργία.
Ακόμη, η Ελλάδα αναφέρεται (μαζί με τη Χιλή) ως χώρες στις οποίες όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά γενικότερα ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανάγκη να προωθήσουν μια ευρύτερη πολιτική για την αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων στο σύνολο του πληθυσμού τους.
Αλλά και στο πεδίο του ψηφιακού χάσματος πόλεων-υπαίθρου, π.χ. όσον αφορά την ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο, η Ελλάδα -μαζί με την Πορτογαλία, τη Χιλή και τη Λιθουανία- αναφέρεται ως χώρα με ανισότητα άνω του 10% αναφορικά με τη συνδεσιμότητα των αστικών και των αγροτικών νοικοκυριών. Όπως επισημαίνει η έκθεση, «τέτοιου είδους ψηφιακός αποκλεισμός είναι πιθανό να επιδεινώσει άλλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες».
Στον ΟΟΣΑ, ως κύρια αιτία για την έλλειψη πρόσβασης στο Ίντερνετ, κατά μέσο όρο το 43% των νοικοκυριών αναφέρουν την έλλειψη βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων, όπως πώς να χρησιμοποιούν μια ιστοσελίδα. Στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, όπου πάνω από το ένα πέμπτο των νοικοκυριών ακόμη δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, άνω του 70% αυτών των μη συνδεδεμένων νοικοκυριών αναφέρουν την έλλειψη ψηφιακού αλφαβητισμού ως βασική αιτία που δεν έχουν συνδεθεί στο Ίντερνετ. Καθώς το κόστος των συνδέσεων στο διαδίκτυο πέφτει συνεχώς, ολοένα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα και σε μερικές ακόμη χώρες (Τουρκία, Λιθουανία) προβάλλουν ως δικαιολογία που δεν έχουν ακόμη σύνδεση στο Ίντερνετ, το ότι δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες για να το χρησιμοποιήσουν και να βρουν κάτι ενδιαφέρον ή χρήσιμο μέσω αυτού.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η ψηφιοποίηση των οικονομιών απαιτεί από τους ανθρώπους να μπορούν να μαθαίνουν νέα πράγματα και να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για ολοένα περισσότερες και πιο πολύπλοκες εργασίες. Σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία πάνω από το 80% των κατοίκων ηλικίας 16 έως 64 ετών εκτελούν πλέον πολλές διαφορετικές και περίπλοκες εργασίες online (ηλεκτρονική τραπεζική, συναλλαγές με το Δημόσιο, δημιουργία ιστοσελίδων και ιστολογίων κ.α.). Αντίθετα στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πολωνία το ποσοστό των κατοίκων που κάνουν κάτι ανάλογο, είναι κάτω του 50%.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την έκθεση, δεν αρκεί να υπάρχει καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στο Ίντερνετ, αλλά πρέπει επίσης ο πληθυσμός να αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ευκαιρίες της ψηφιοποίησης. «Αν η τεχνολογική αλλαγή συνεχίσει να επεκτείνει τον αριθμό και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων που οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν στην καθημερινή ζωή τους μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων, σε μερικές χώρες οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να μείνουν πίσω», προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- MasterChef Mega Spoiler: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα του μεγάλου τελικού – Δείτε τους 2 φιναλίστ
- ΣΚΑΪ: Μόνο έτσι θα γίνει το Survivor: All Stars
- Αυξήσεις μισθών από Γενάρη: Ποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν αυξημένες αποδοχές;
- ΦΠΑ στην εστίαση: «Παγώνουν» τα χαμόγελα των επιχειρήσεων
- Στα 82,4 δισ. δολ. αποτιμήθηκε η πολυαναμενόμενη IPO της Uber Technologies
- Γιώργος Τσίπρας στην ΕΡΤ: Το ατόπημα Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλο και δεν αρκεί μία συγγνώμη
- Γ. Βρούτσης: Απίστευτη παραποίηση στοιχείων του "ΗΛΙΟΣ" για τις συντάξεις από την κυβέρνηση
- Τι αλλάζει στην τακτοποίηση αυθαιρέτων;
- Ζανέτ Τσίπρα: Δεν θα επιτρέψω να διασύρουν τη μνήμη του πατέρα μου
- Παρουσία γαλλικών φρεγατών σε Ελλάδα και Κύπρο υποσχέθηκε ο Μακρόν στον Τσίπρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Ευρωεκλογές: Πολιτική με τους “συχωρεμένους” μπαμπάδες – Οι νέοι γυρίζουν τη πλάτη στην αθλιότητα – Τα θετικά μέτρα Τσίπρα και τα κότερα…της Λούτσας
- Αγανάκτηση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας: Ως εδώ με τους βανδαλισμούς
- Στα σπασμένα καταστήματα της Βουκουρεστίου ο Μητσοτάκης
- Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο – Στα 70,77 δολ. ανά βαρέλι το Brent
- Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας – Ισχυρά κέρδη στην Κίνα
- Χ. Σταϊκούρας: Πάνω από 2,2 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου
- «Αντίποινα» Κίνας στους νέους τελωνειακούς δασμούς του Τράμπ
- Απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα για χορήγηση νέας άδειας
- ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα υστερεί σε ψηφιακές δεξιότητες
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα υστερεί σε ψηφιακές δεξιότητες
- Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας – Ισχυρά κέρδη στην Κίνα
- Χ. Σταϊκούρας: Πάνω από 2,2 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου
- Κατάληψη στα γραφεία της ΑΥΓΗΣ για τον Κουφοντίνα!
- Απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα για χορήγηση νέας άδειας
- Αγανάκτηση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας: Ως εδώ με τους βανδαλισμούς
- Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο – Στα 70,77 δολ. ανά βαρέλι το Brent
- «Αντίποινα» Κίνας στους νέους τελωνειακούς δασμούς του Τράμπ
- Στα σπασμένα καταστήματα της Βουκουρεστίου ο Μητσοτάκης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η DHL Express ανάμεσα στις 25 επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα
- Μπέζος εναντίον Μασκ, με φόντο... τη Σελήνη!
- Άνοδος στις ευρωαγορές παρά την ενεργοποίηση των αμερικανικών δασμών
- Χρ. Σταϊκούρας: "Ο Τσίπρας πανηγυρίζει ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται"
- Αναβολή για την έκδοση νέου ομολόγου λόγω πολιτικών εξελίξεων
- Η συνταγή για αφράτους και ζουμερούς μπαμπάδες
- Ανησυχίες θεσμών και επενδυτών βάζουν ερωτηματικό στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ
- Στις ΗΠΑ μαζεύουν υπογραφές για καθαίρεση του προέδρου Τραμπ
- Γερμανία: Ανέκαμψαν οι εξαγωγές τον Μάρτιο
- Ο Γ. Αρβανιτίδης για τα προβλήματα του Θερμαϊκού