Οριστικό: Η Monte dei Paschi απέτυχε να προσελκύσει ιδιώτες – Ναυάγιο και στην πώληση κόκκινων δανείων

Η γηραιότερη τράπεζα στον κόσμο, η Monte dei Paschi αναγνώρισε το βράδυ της Πέμπτης ότι απέτυχε το σχέδιο αύξησης κεφαλαίων 5,2 δισ. ευρώ από την αγορά, καθώς δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής (anchor investor), ανοίγοντας το δρόμο για την διάσωση της από το ιταλικό κράτος. H ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ανέφερε πως η κρατική διάσωση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και πως θα χρειαστούν δυο ή τρεις μήνες, ενώ το ύψος της αύξησης κεφαλαίου
θα παραμείνει αμετάβλητο στα 5 δισ. ευρώ.Όπως μεταδίδει το Reuters, η Monte dei Paschi θα επιστρέψει τα ομόλογα που είχαν προσφέρει επενδυτές στο πλαίσιο της πρότασης ανταλλαγής (swap) με μετοχές.

Η τράπεζα με έδρα τη Σιένα είχε ανακοινώσει στις 16 Δεκεμβρίου ότι θα ανοίξει εκ νέου την προσφορά της για εθελοντική μετατροπή ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης με μετοχές της. H μετατροπή των ομολόγων ήταν μέρος της αύξησης κεφαλαίου, μαζί με την έκδοση νέων μετοχών. Βασικό μέρος του σχεδίου ήταν η συμμετοχή του Κατάρ ως στρατηγικού επενδυτή.

Παράλληλα με την αύξηση κεφαλαίου, η Monte dei Paschi σχεδίαζε την πώληση “κόκκινων” δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα πληρώσει καμία προμήθεια στις επενδυτικές τράπεζες που είχαν εργαστεί στην έκδσοη μετοχών ή στην πώληση «κόκκινων» δανείων. Η πώληση δανείων δεν μπορούσε να προχωρήσει, καθώς η τράπεζα δεν άντλησε τα απαιτούμενα κεφάλαια για να καλύψει πιθανές απομείωσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα