Π. Τόμσεν: Μικρή πρόοδος με την Ελλάδα αλλά απέχουμε από τον στόχο

«Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από το στόχο», τονίζει σε συνέντευξή του προς την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Όπως εκτιμά ο δανός τεχνοκράτης, «τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια λίγο μεγαλύτερη κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της κυβέρνησης. Αυτό είναι μια καλή εξέλιξη και μας κάνει να ελπίζουμε. Σημειώνουμε πρόοδο αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από το στόχο», υπογραμμίζει ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ,
προσθέτοντας ότι απαιτείται σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα για να υπάρξει έγκαιρα μια συμφωνία.

Σε ερώτηση πόσος χρόνος απομένει ακόμη, ο Πολ Τόμσεν απαντά ότι «η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι η οικονομική κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Ίσως να αρκεί μέχρι τον Ιούνιο. Το βάρος των πληρωμών που θα κληθεί να επωμιστεί στη συνέχεια η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Χρειαζόμαστε νωρίτερα μια συμφωνία προκειμένου να μπορέσουν να καταβληθούν περαιτέρω δόσεις».

Το πρόγραμμα παρέχει ευελιξία

Σε ερώτηση εάν δείχνει κατανόηση στο γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει πολλούς από τους όρους του τρέχοντος προγράμματος, ο Πολ Τόμσεν απαντά ως εξής: «Θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση η οποία έλαβε την εντολή από τους ψηφοφόρους να διαχειριστεί την κρίση με διαφορετικό τρόπο. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό. Όπως πάντα όμως, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να υλοποιηθούν οι όροι του προγράμματος βοήθειας. Υπάρχει πάντα ευελιξία. Εντούτοις οι βασικές αρχές του προγράμματος θα πρέπει να τηρηθούν: θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν εκπληρώνει αυτούς τους στόχους».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Πολ Τόμσεν υπογραμμίζει ότι «αναμένουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και ότι η ελληνική κυβέρνηση το εννοεί σοβαρά όταν λέει ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει μέλος του ευρώ. Κανένας δεν πρέπει να σκέπτεται ότι ένα Grexit δεν θα είχε συνέπειες. Οι συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν αναμφίβολα τραυματικές. Όσον αφορά την Ευρώπη, αυτή σήμερα βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση. Διαθέτει ένα τείχος προστασίας με τον ESM, διαθέτει την τραπεζική ένωση. Και έχει την ΕΚΤ με καλύτερα εργαλεία. Ωστόσο και η Ευρώπη θα εξετίθετο φυσικά σε κινδύνους. Αυτοί θα εξαρτώνταν από την οικονομικοπολιτική απάντηση, την οποία θα έδιναν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά από ένα Grexit».

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα