Πάει για Ιανουάριο η συμφωνία – Ευρωπαίοι και ΔΝΤ διαφωνούν – Νέες υποχωρήσεις της Ελλάδας

«Πρόθεσή μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να προετοιμάσουμε την έξοδό μας στις αγορές από τις αρχές του 2017. Η Ελλάδα θα υλοποιήσει τη συμφωνία, αλλά δε θα εφαρμόσει αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και δε θα εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας

στο διάγγελμά του, όταν ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνταξιούχων που παίρνουν κάτω από 850 ευρώ.Έχουμε πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις και παράλογες απαιτήσεις και δεν ανησυχούμε, επισήμανε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη, έχουμε την απόφαση του Eurogroup που λέει σαφώς ότι: «Για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με έναν τρόπο βιώσιμο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε έναν μηχανισμό και δομικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό»!
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε έναν μηχανισμό και δομικά μέτρα (a mechanism and structural measures) που θα το εξασφαλίσουν αυτό (τους δημοσιονομικούς στόχους δηλαδή)».

Θα κλείσει λοιπόν η συμφωνία;
Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να δρομολογηθεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, να ανοίξει ο δρόμος προς τις αγορές και τις επενδύσεις και να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτό θα το κάνει σαφές ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει μέσα στην εβδομάδα με Ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ) στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Οι αντικρουόμενες θέσεις των δανειστών

-Το Βερολίνο επιδιώκει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα , αλλά προβάλει και τις σθεναρότητας αντιστάσεις στην ελάφρυνση του χρέους που ζητά το ΔΝΤ και μιλά για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.

-Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% θα απαιτήσουν και νέα μέτρα 4,5 δισ. από την Ελλάδα για τα οποία μάλιστα ζητά προκαταβολική νομοθέτηση από τώρα για το 2019.

-Η Κομισιόν επιδιώκει το κλείσιμο της αξιολόγησης επιμένοντας ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για έλλειμμα 0,5% το 2016 είναι πολύ απαισιόδοξες.

Τι θα προτείνει τελικά η Ελλάδα

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αντιθέτως, προκρίνεται η πρόταση που έχει ήδη εισηγηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η οποία προβλέπει πλεονάσματα 2,5% με το υπόλοιπο 1% να κατευθύνεται στην ανάπτυξη, με φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Αν αυτό δεν περάσει – και κατά τα φαινόμενα, δεν περνά – αναζητείται μία φόρμουλα για επέκταση των “δράσεων” του κόφτη δαπανών που ισχύει τώρα και που ψηφίστηκε ήδη από τον Μάιο.

Τον “νέο κόφτη”, τον θέλουν μεν οι ευρωπαίοι, αλλά δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτόν, το ΔΝΤ, που θεωρεί, ότι ο κόφτης καλύπτει με τις οριζόντιες περικοπές του τις δημοσιονομικές αποκλίσεις και δεν δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ, περικοπή υφιστάμενων συντάξεων μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς παλιών και νέων συνταξιούχων.

Βουλή – Ευ.Τσακαλώτος: Νέα μέτρα ή άλλος “κόφτης” μετά το 2018!

ΒΟΥΛΗ – Γ.Χουλιαράκης: Το ΔΝΤ μας ζητά να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα 4,5 δισ για το 2019!

Keywords
Τυχαία Θέματα