Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Τριπλό πλανητικό SOS» – Ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή και η Γη εκπέμπει ένα επείγον τριπλό σήμα “SOS”. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξελίσσεται σε τρία μέτωπα:
Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα χωρίς να αφήνει περιθώρια να προσαρμοστούν αποτελεσματικά οι άνθρωποι και η φύση. Η απώλεια της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με άλλες πιέσεις έχουν οδηγήσει περίπου ένα εκατομμύριο είδη αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της εξαφάνισης, ενώ η ρύπανση
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κλίμα της Γης έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1 ° C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι οι εποχές να αλλάζουν οι καταιγίδες να εντατικοποιούνται, ενώ πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνά, αλλά και περισσότερο καταστροφικά φαινόμενα.
Η κλιματική κρίση επιτείνει τις πιέσεις στη φύση, ενώ τα είδη και τα οικοσυστήματα αγωνίζονται να προσαρμοστούν.
Κρίσιμα οικοσυστήματα όπως τροπικά δάση και υγρότοποι συνεχίζουν να χάνονται εξαιτίας της ανθρώπινης επεκτατικότητας, συμπεριλαμβανομένης και της αποψίλωσης των δασών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για εντατική γεωργία.
Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που έδωσε ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο των φετινών δράσεων #onlyoneearth για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η υλοτομία, η υπεραλίευση και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αποδεκατίζουν πληθυσμούς σπάνιων φυτών και ζώων.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, μεγάλο μέρος της οποίας προκαλείται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, προκαλεί περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.
Χημικά στοιχεία από τη γεωργία, τα ιζήματα από τη διάβρωση του εδάφους και τα πλαστικά απόβλητα που απορρίπτονται στη φύση ρυπαίνουν τόσο τα γλυκά όσο και τα θαλάσσια νερά.
Η επιστήμη δείχνει ότι αυτές οι αλληλένδετες κρίσεις είναι αποτέλεσμα της μη βιώσιμης χρήσης των πόρων του πλανήτη, αλλά και την παντελώς ανεύθυνη διαχείριση των απορριμμάτων μας.
Ενώ, ταυτόχρονα, η απαίτησή μας για τη χρήση πόρων υπερβαίνει την ικανότητα της Γης να τους παρέχει σε ποσοστό της τάξης του 75%.
Οι άνθρωποι επηρεάζουν σημαντικά σχεδόν τα τρία τέταρτα της γης χωρίς πάγο, αλλά και τα δύο τρίτα των ωκεανών.
Ενώ σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο μισό στην επόμενη οκταετία, προκειμένου να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Σύμφωνα μάλιστα με νέα στοιχεία τα νοικοκυριά του πλανήτη συνδέονται με τα δύο τρίτα των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ενώ, σύμφωνα με τελευταία επιστημονική έκθεση του ΟΗΕ, ένας περισσότερο βιώσιμος τρόπος ζωής και συμπεριφοράς θα μπορούσαν να μας μειώσουν εκπομπές κατά 40-70% έως το 2050.
Ο δεκάλογος για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του πλανήτη και της ευημερίας των πολιτών
Στο πλαίσιο του πρόσφατου Stockholm+50 Leadership Dialogue, πενήντα χρόνια μετά την ιστορική σύνοδο που έλαβε χώρα στη Σουηδική πρωτεύουσα, όταν για πρώτη φορά ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και των απειλών του περιβάλλοντος μπήκαν δυναμικά στη διεθνή ατζέντα, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για άμεση δράση και ουσιαστικές αλλαγές. Εν μέσω μίας κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις νέες πλανητικές προκλήσεις, τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία της τοπικής και εθνικής πραγματικότητας του κάθε κράτους, καθώς και η ανάγκη συνδυασμού κινήτρων και πολιτικών, χρηματοδότησης και ικανότητας υποστήριξης των μέτρων για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Ειδικότερα, οι νέες προτάσεις που κατατέθηκαν συνοψίζονται στον εξής δεκάλογο:
Η τοποθέτηση της ανθρώπινης ευημερίας στο επίκεντρο ενός υγιούς πλανήτη της ευημερίας όλωνΗ αναγνώριση, αλλά και η εφαρμογή του δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλονΗ υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τρέχον οικονομικό μας σύστημα, προκειμένου να συμβάλει σε έναν υγιή πλανήτηΗ ενίσχυση της εθνικής εφαρμογής των υφιστάμενων δεσμεύσεων για έναν υγιή πλανήτηΗ ευθυγράμμιση των δημοσίων και ιδιωτικών χρηματοοικονομικών ροών με το περιβάλλον, το κλίμα και τις δεσμεύσεις για βιώσιμη ανάπτυξηΗ επιτάχυνση των μετασχηματισμών σε όλους του κυρίαρχους τομείς, όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό, τα κτίρια, ο κατασκευαστικός κλάδος και η κινητικότηταΗ ανοικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης για ενισχυμένη συνεργασία και αλληλεγγύηΗ ενίσχυση και αναζωογόνηση ενός πολυμερούς συστήματοςΗ αναγνώριση της ευθύνης μεταξύ των γενεών ως ακρογωνιαίος λίθος της ορθής χάραξης πολιτικήςΗ προώθηση των αποτελεσμάτων της Stockholm+50, μέσω της ενίσχυσης και της αναζωογόνησης των συνεχιζόμενων διεθνών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένου ενός παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότηταΌπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) Δρ. Bruno Oberle: «Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως ξοδεύουν περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο το χρόνο σε επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα και τη γεωργία, για μεθόδους επιβλαβείς για τη φύση. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα κεφάλαια για να αναπτύξουμε νέες και καλύτερες τεχνολογίες, να επενδύσουμε στην οικοδόμηση μιας νέας, βιώσιμης γεωργίας, να επενδύσουμε σε λύσεις βασισμένες στη φύση για πολλά από τα προβλήματά μας. Έχουμε τα μέσα για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομία. Χρειαζόμαστε την πολιτική βούληση για να κάνουμε την αλλαγή».
ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μότορ Όιλ: Πού φτάνουν οι αποδοχές του Βαρδή και του Γιάννη Βαρδινογιάννη και τι μισθούς έχουν οι εργαζόμενοι
- Provocateur: Η Θεία Δίκη για την κληρονομιά του… Θείου, οι βαριοπούλες και οι βιβλιοθήκες και ο προβληματισμός του Ανδρουλάκη
- Δημήτρης Κοντομηνάς: Η αγαπημένη Υδρα, το υπέροχο σπίτι και το πωλητήριο
- Ρωσία: Aναμένει μεγάλο άλμα στα κέρδη της από τις εξαγωγές ενέργειας το 2022
- Mercedes-Benz: Ανακαλεί 1 εκατ. οχήματα εξαιτίας προβλήματος στα φρένα
- Οι Ουκρανοί επιδιώκουν να ανακτήσουν "τον πλήρη έλεγχο" του Σεβεροντονέτσκ
- Πυροσβεστική: Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Γλυφάδα
- Lamda Development: Έτσι θα "πρασινίσει" το Ελληνικό
- Καιρός - Meteo: Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία, πέφτουν τα μποφόρ
- No.1 Imperial Majesty: Γιατί το πιο ακριβό ανδρικό άρωμα στον κόσμο κοστίζει 400.000 ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Τριπλό πλανητικό SOS» – Ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν
- Ελπιδοφόρος: Η σημαία μας αναδεικνύει την έννοια της δημοκρατίας και της ελευθερίας
- Πούτιν: Οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις «τσακίζουν» τα εχθρικά όπλα «σαν καρύδια»
- Ρωσία: Ουκρανικές μονάδες αποσύρονται από το Σεβεροντονέτσκ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει ποιος έδωσε εντολή παραποίησης εγγράφου του FBI για τον Λοβέρδο
- Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στα Νότια Προάστεια – Πυροσβεστική: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επέκτασης
- Αγιατολάχ Χαμενεϊ: Σας πήραμε το πετρέλαιο που μας κλέψατε
- Αλβανία: Νέος πρόεδρος ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Μπαϊράμ Μπεγκάι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οι προκλήσεις της Παιδείας: Μορφωμένοι εκπαιδευτικοί αλλά χωρίς δεξιότητες, χαμηλές επιδόσεις μαθητών
- No.1 Imperial Majesty: Γιατί το πιο ακριβό ανδρικό άρωμα στον κόσμο κοστίζει 400.000 ευρώ
- Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων
- Γιατί δείχνει κάμψη η παραγωγή ασφαλίστρων ζωής - Οι νέες τάσεις
- Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης σκοπεύει να πάει στο Κίεβο
- Στασιμοπληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία «βλέπουν» αναλυτές
- Σπάει τα κοντέρ η τιμή της βενζίνης – Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
- Meteo: Σε περιοχή με πολύ υψηλή ευφλεκτότητα της δασικής καύσιμης ύλης η πυρκαγιά στον Υμηττό
- Πυρκαγιά στον Υμηττό: Εκδηλώθηκε σε περιοχή με πολύ υψηλή ευφλεκτότητα δασικής καύσιμης ύλης