ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ: Προοπτικές οικονομικής ανασυγκρότησης

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ότι είναι δυνατόν για να ξαναγίνει η Θράκη ένας τόπος παραγωγής και ευημερίας», υπογράμμισε η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, κατά τις συναντήσεις της με παρευρισκόμενους στις εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών εκπροσώπους φορέων και πολίτες, στον Έβρο.
Το συνέδριο διοργανώνουν οι 13 δήμαρχοι της Θράκης, ενώ πραγματοποιείται με στόχο να αναλυθεί το παρόν και μέλλον της Θράκης,

καθώς και οι προοπτικές της οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής.
Θέμα του είναι το «Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον», ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, στη Δημοτική Ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

ΘΡΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΑ

Η μετατροπή της Θράκης σε νέα ενεργειακή πύλη της Ευρώπης είναι το όραμα της κυβέρνησης για την περιοχή, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, χαιρετίζοντας την έναρξη του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών.

Όπως εξήγησε, η αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, η προώθηση του αγωγού TAP, αλλά και η υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, έρχονται να ενισχύσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, άμεσα, δυναμικά και με τρόπο που θα συμβαδίζει με την προστασία της και με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως η αναπτυξιακή στρατηγική για τη Θράκη σχεδιάζεται με κριτήρια τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων.

«Στον ευρύτερο αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχή εντάσσεται και η προώθηση ενός μοντέλου ήπιας ανάπτυξης, με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία της Θράκης. Η πολιτική αυτή αναμένεται να προσδώσει νέα ώθηση στον τουρισμό, να στηρίξει αποτελεσματικά τον αγροτο-διατροφικό τομέα, να υποδείξει νέες παραγωγικές δυνατότητες για την εκμετάλλευση του ορεινού όγκου της Θράκης, να αξιοποιήσει τα ενεργειακά αποθέματα και τους υδάτινους πόρους» πρόσθεσε ο κ. Αμανατίδης.

Η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η ανάδειξή του σε εμπορικό κόμβο ευρύτερης σημασίας, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και η ολοκλήρωση των οδικών δικτύων και των κάθετων αξόνων, ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφορών και ενεργειακών διοδίων, για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ασίας μέσω της Θράκης, συγκαταλέγονται στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, επισήμανε ο κ. Αμανατίδης.

ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΨΕΜΑΤΑ

Με τη δήλωση αυτή ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλησε να εστιάσει στη «μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ποταμιού και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» όπως είπε, προσερχόμενος στο «10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού από τις Ακριτικές Φέρες ‘Έβρου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην περιοχή τόνισε: «O κόσμος δεν αντέχει άλλο το ψέμα και την υποκρισία. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης είχαν έρθει εδώ πριν από τις εκλογές, για να τους υποσχεθούν απίστευτα πράγματα, από τα οποία δεν έκαναν τίποτα. Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά τους κοροϊδεύουν καθημερινά και γι’ αυτό αντέδρασαν όπως αντέδρασαν».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα αιτήματα των ανθρώπων της περιοχής, είπε: «Θεωρώ ότι πραγματικά εξαπατήθηκαν από όλα αυτά που τους υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση καθώς δεν έκανε τίποτα μετά τις εκλογές. Τα αιτήματά τους είναι έντιμα και δεν είναι μια υπερβολή».

Ο επικεφαλής αναφέρθηκε και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο αποτελεί και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Θράκης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ποταμιού: «Πρέπει με πολύ μεγάλη αυστηρότητα η Ε.Ε. να ελέγξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Δε θα γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Οι πρόσφυγες πρέπει να φεύγουν και να πηγαίνουν σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης μοιρασμένοι αναλογικά, ενώ θα πρέπει τη μεταναστευτική ροή να την διαχειρίζονται οι Τούρκοι στα εδάφη τους. Αλλά δε θα πληρώνουμε τους Τούρκους να μας πουλάνε φούμαρα. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει τη συμφωνία για πάρουν τα χρήματα αλλά δε σταματούν τις ροές προς τα ελληνικά νησιά».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας λέγοντας: «Αν δεν δώσουμε κίνητρα σε αυτές τις περιοχές να ξαναζωντανέψουν, να υπάρξει ανάπτυξη, να επουλωθούν κάποιες από τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί τα πέντε χρόνια των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει μέλλον», ενώ στάθηκε και στην πρόταση του Ποταμιού για τις ταλαιπωρημένες περιοχές λέγοντας: «Πρέπει να δημιουργηθούν αναπτυξιακές επιτροπές όπου θα μετέχουν οι δήμαρχοι, οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις δηλαδή στην περιφέρεια, μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται ή που πρέπει να ασχολούνται με την περιφέρεια, και να δίνουν λογαριασμό στο λαό της Θράκης κάθε τρίμηνο: αυτές είναι οι εκκρεμότητες, αυτά μένει να κάνουμε και αυτά κάναμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα