Παγκόσμιος Δείκτης Επιχειρηματικότητας: Στη θέση 47/130 η Ελλάδα
Η γενική βαθμολογία της Ελλάδας στο δείκτη GEI σχετικά με τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας είναι 42 στα 100.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η χώρα κατέχει την 47η θέση ανάμεσα σε 130 κράτη που συμπεριλήφθηκαν στο συγκεκριμένο δείκτη. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ελλάδα
Αυτό προκύπτει από τον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας 2015 (GEI), που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο GEDI και δείχνει ότι η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης.
Η Ελλάδα παρουσιάζει ταυτόχρονα εξαιρετικά δυνατά σημεία αλλά και σημαντικές ελλείψεις. Τα δυνατά σημεία της χώρας είναι οι δεξιότητες των επιχειρήσεων σε στάδιο εκκίνησης, το ανθρώπινο δυναμικό, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας, και η διεθνοποίηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η γραφειοκρατία η οποία αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στις επιχειρηματικές της δυνατότητες. Παρότι έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και τη μετακίνηση της οικονομικής δραστηριότητας από την παραοικονομία στην επίσημη οικονομία, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της όσον αφορά την αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο δείκτης GEI, που αποτελεί μια κλίμακα ανάλυσης των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων σε 130 χώρες-από την Αλβανία μέχρι και τη Ζάμπια-αξιολογεί τις επιχειρηματικές δυνατότητες σε παγκόσμιο επίπεδο στο 52% και θα παρουσιαστεί σε συνόδους σχετικά με τη διαμόρφωση πολιτικών και σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης ανά τον κόσμο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας.
Σχετική εκδήλωση που αφορά τη χάραξη πολιτικής στην οποία θα γίνει και αναφορά στον Δείκτη και στα συμπεράσματά του θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 21 Νοεμβρίου.
Η έκθεση παρέχει μια λεπτομερή εξέταση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο συνδυάζοντας μεμονωμένα στοιχεία όπως η αναγνώριση ύπαρξης ευκαιριών και η αντίληψη κινδύνου με θεσμικά συστατικά όπως το μέγεθος των αγορών κεφαλαίων, η παγκοσμιοποίηση και η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν (με σειρά βαθμολογίας): ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ταϊβάν, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη.
Σύμφωνα με τον Δείκτη, τα ποσοστά της επιχειρηματικότητας τείνουν να είναι υψηλότερα στις πλουσιότερες χώρες ενώ διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές προκλήσεις και έχουν άλλες προτεραιότητες όσον αφορά την ανάπτυξη των οικοσυστημάτων τους. Αυτά τα συμπεράσματα είναι πολύ σημαντικά για τους φορείς χάραξης πολιτικής καθώς αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μία βέλτιστη προσέγγιση από άποψη χάραξης πολιτικής η οποία θα μπορέσει να εφαρμοστεί παντού.
Η επιχειρηματικότητα σε εθνικό επίπεδο ορίζεται ως μια δυναμική, θεσμικά ενσωματωμένη αμφίδρομη σχέση μεταξύ των επιχειρηματικών συμπεριφορών, των επιχειρηματικών ικανοτήτων, και των επιχειρηματικών φιλοδοξιών ατόμων, η οποία καθοδηγεί την κατανομή πόρων μέσω της δημιουργίας και της λειτουργίας νέων εγχειρημάτων.
Το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας (GEN) είναι μια πλατφόρμα προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και έχουν δημιουργηθεί από τις κοινότητες που γιορτάζουν την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας κάθε Νοέμβριο, με στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΠΑΣΙΔΙΚ: Υπουργείο και ΕΟΠΥΥ μας οδηγούν στην χρεοκοπία
- «Ναι» στην τρόικα για απολύσεις, ενιαίο μισθολόγιο και συνδικαλιστικό νόμο
- Στο σφυρί σήμερα 13 ακίνητα του Καρούζου
- Άνοιγμα από τη Eurobank σε νέα δάνεια
- Σε ιδιώτες ο έλεγχος των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες
- "Δεν περιγράφω άλλο!!!!!”
- Εργασιακά: Ρήγμα στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης
- Ενημέρωση και επιδότηση από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης για την αντικατάσταση του πετρελαίου με αέριο
- Γιάννης Βοντζαλίδης - MARASIL: Ανοίγει φτερά και στο εξωτερικό
- Στις 27 Νοεμβρίου θα πληρωθούν οι ένστολοι τα αναδρομικά τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Παγκόσμιος Δείκτης Επιχειρηματικότητας: Στη θέση 47/130 η Ελλάδα
- Σε πλειστηριασμό το ακίνητο της εταιρείας ρούχων “Καρούζος 4 Κάππα ΑΕΒΕ”, στο Κολωνάκι.
- ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΕΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ! ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
- ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
- WALL: Που θα πάνε οι αμερικανικές μετοχές – Έρχεται μεγάλη διόρθωση;
- Χονγκ Κονγκ: “Ντου” διαδηλωτών στο κοινοβούλιο
- ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Κάτω από τα 75 δολάρια το αργό
- Αναβάθμισε καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου η Moody’s
- ΤΡΟΙΚΑ – ΕΛΛΑΔΑ: Σημειώσατε 2!
- “Γκρεμίστε τους τα σπίτια” – Εντολή Νετανιάχου στους Ισραηλινούς, μετά το φονικό στη συναγωγή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αυτά λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την διαπραγμάτευση
- ΕΧΑΕ: Θα επιστρέψει στους μετόχους 60 εκατ. στην τριετία
- Ημερίδα για τις σπάνιες παθήσεις στα Γιάννενα
- Οριακές απώλειες για το Nikkei
- Βροχερό σκηνικό κυρίως στη δυτική Ελλάδα
- Ενα «ύπουλο» ρήγμα κοντά στην Αταλάντη τρομάζει τους σεισμολόγους
- Κασσής: Αν δεν κλείσει η συμφωνία θα πάμε σε εκλογές
- Σενάρια για παράταση του Μνημονίου
- Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το ΙΣΑ
- Κόκκινη γραμμή για τον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ