Θρήνος για την Παναγία των Παρισίων – Καταστροφή ιστορικών διαστάσεων – Διασώθηκαν οι δύο πύργοι – Μυστήριο με τη φωτιά

«Η Παναγία καίγεται, η Γαλλία κλαίει και δακρύζει η υφήλιος», είναι η φράση ενός απλού πολίτη που με αγωνία παρακολουθούσε από την πρώτη ώρα, τον τιτάνιο αγώνα των πυροσβεστών. Είναι η φράση που συνοψίζει το χθεσινό ψυχόδραμα που έζησε το Παρίσι και που στην εποχή της παγκοσμιοποίησης βιώθηκε ζωντανά σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Η φωτιά ξέσπασε στις 18:50 στην κορυφή του καμπαναριού με τις 7 καμπάνες που ονομάζεται « flèche». Επρόκειτο για μια πραγματική δαντέλα που υψωνόταν στον ουρανό στα 93 μέτρα

και ήταν φτιαγμένη από 500 τόνους ξύλο και 150 τόνους μολύβι. Μετά από μια ώρα στις φλόγες, ακριβώς στις 19:58, το καμπαναριό κατέρρευσε μεταδίδοντας τη φωτιά στον ξύλινο σκελετό στον οποίο στηρίζεται η σκεπή. Ο σκελετός αυτός είναι δρύινος, χρονολογείται από το 1220 και φημολογείται ότι χρειάσθηκε ένα ολόκληρο δάσος για την κατασκευή του.



Νέα δεδομένα έρχονται στο φως σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο ιστορικό κτίριο της Παναγίας των Παρισίων.

Η έρευνα περιπλέκεται καθώς σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ζαν Κλοντ Γκαλέ, οι εργάτες είχαν ολοκληρώσει τη δουλειά τους στις 17.30 μ.μ, ώρα Γαλλίας, περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά προτού ξεσπάσει η φωτιά, δηλαδή στις 18.50 ώρα Γαλλίας.

Από χθες το βράδυ, πάντως, οι εργάτες που συμμετείχαν στις εργασίες συντήρησης του καθεδρικού ναού δίνουν καταθέσεις.

«Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη Notre Dame, ήχησαν οι συναγερμοί του καθεδρικού ναού και οι επισκέπτες στη Notre-Dame άρχισαν γρήγορα να εκκενώνουν το κτίριο… Οι εργάτες είχαν σταματήσει τις εργασίες από τις 17:00 έως τις 17:30 ώρα Γαλλίας», όπως επισημαίνει ο Αντρέ Φινό, υπεύθυνος επικοινωνίας του καθεδρικού ναού.

«Αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν είχε απομείνει κάποιος. Δύο εταιρείες από την Ανατολική Γαλλία (η Meuse και Meurthe-et-Moselle) είχαν αναλάβει αυτό το έργο αποκατάστασης», προσθέτει.

Οπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια συμπληρώνοντας ότι πενήντα άτομα συμμετέχουν στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε πλήρως στις έντεκα το πρωί ώρα Ελλάδος έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες.

«Όλη η φωτιά έσβησε. Βρισκόμαστε πλέον στη φάση της εμπειρογνωμοσύνης», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μπροστά στη Νοτρ Νταμ και διευκρίνισε πως η «σφοδρή πυρκαγιά» «διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη τη στέγη» σε «περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα».

«Το θέμα για τους πυροσβέστες του Παρισιού ήταν μέχρι το πρωί να διαφυλάξουν τα δύο κωδωνοστάσια, το Βόρειο και το Νότιο, για να εξασφαλίσουν ότι οι πύργοι δεν θα πληγούν. Και αυτό συνέβη», υπογράμμισε εκφράζοντας επίσης τη χαρά του για τη διάσωση «των δύο κωδωνοστασίων, των δύο πύργων και έργων».

Τώρα πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση οι δομές, η κίνησή τους, καθώς και να σβήσουν εστίες που ενδεχομένως παραμένουν, εξήγησε ακόμη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ένα τμήμα του θόλου κατέρρευσε στο κεντρικό κλίτος» και πως 100 πυροσβέστες «εξακολουθούν να βρίσκονται επιτόπου και θα παραμείνουν όλη την ημέρα».

Παναγία των Παρισίων: Παγκόσμια συγκίνηση για την καταστροφή – Σώθηκαν κτίριο, πύργοι, έργα τέχνης- Η ιστορία του μνημείου του 13ου αιώνα

Tεράστια πυρκαγιά κατέκαψε την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλη τη Γαλλία. Το ενδεχόμενο ο ναός να έγινε στόχος εμπρηστών απέκλεισαν οι Αρχές του Παρισιού.

Οι φλόγες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σώθηκαν το κύριο κτίσμα και οι πύργοι, ενώ έχουν σωθεί επίσης έργα τέχνης και οι αγιογραφίες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Νοτρ Νταμ, αυτό το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα αποκατασταθεί πλήρως. «Η Παναγία των Παρισίων είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, είναι το επίκεντρο της ζωής μας, εδώ ζήσαμε όλες τις μεγάλες μας στιγμές» επισήμανε, κάνοντας λόγο για έναν ναό «που ανήκει σε όλους τους Γάλλους και όλες τις Γαλλίδες, ακόμα και σε όσους δεν τον έχουν επισκεφθεί ποτέ».

Εξαιτίας της πυρκαγιάς το εντυπωσιακό βέλος, η κορυφή του κωδωνοστασίου κατέρρευσε. Εκπρόσωπος του καθεδρικού δήλωσε στο AFP ότι καίγεται όλος ο ξύλινος σκελετός του.

Παναγία των Παρισίων στις φλόγες!

H καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων μονοπωλεί το ενδιαφέρον του πλανήτη, κάτι που αποτυπώνεται και στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων.



Δείτε μερικά χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα:

«Το Παρίσι θρηνεί την πολυαγαπημένη του κυρία» γράφει ο Telegraph«Φωτιά ρημάζει τη Νοτρ Νταμ» γράφει η εφημερίδα Financial TimesΤο πρωτοσέλιδο της LIberation«Ο κόσμος θρηνεί για τη Νοτρ Νταμ» στο πρωτοσέλιδο της Metro.«Κόλαση φωτιάς καταστρέφει τη Νοτρ Νταμ» στο φύλλο του GuardianΗ Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί ή απλούστερα Νοτρ Νταμ, είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού. Βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Η κατασκευή του άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας. Ο Ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του. Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Επίσης σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ. Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στο Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.

Με κέντρο δράσης το ναό αυτόν συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο Παναγία των Παρισίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα