Παναθηναϊκός: Η 6η επιστροφή στο «σπίτι» της Λεωφόρου

Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ήταν, είναι και θα είναι πάντα το «σπίτι» για κάθε φίλο του Παναθηναϊκού. Ακόμη κι αν σε λίγα χρόνια από σήμερα, προχωρήσει το πλάνο της «Διπλής Ανάπλασης» και το «τριφύλλι» μετακομίσει στο νέο γηπεδικό συγκρότημα του Βοτανικού (με μετατροπή του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης» σε Μητροπολιτικό Πάρκο), η Λεωφόρος θα είναι πάντα συνδεδεμένη με το μεγαλύτερο κομμάτι της Ιστορίας του Παναθηναϊκού.

Εκεί

άρχισε να «ανθίζει» το «τριφύλλι» από το 1924, όταν δημιουργήθηκε το ποδοσφαιρικό γήπεδο στην περιοχή των Κουντουριώτικων Αμπελοκήπων, εκεί πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός τους πρώτους τίτλους του τόσο τη δεκαετία του ’30, όσο και μετά τη δημιουργία της Α’ Εθνικής (1959/60). Εκεί έλαμψε η ομάδα που έφτασε ως τον τελικό του Γουέμπλεϊ το ’71 και γράφτηκαν κι άλλες πολλές, μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές, εκεί έζησε το ελληνικό ποδόσφαιρο μεγάλες στιγμές και δύο ξεχωριστές προκρίσεις της Εθνικής Ελλάδας, στα τελικά του Euro 1980 και του Euro2004, όπου έφτασε ως τον… έβδομο ουρανό με την κατάκτηση του τροπαίου στην Πορτογαλία.

Απόψε (Σάββατο 19:30), ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο ιστορικό του «σπίτι» -έπειτα από 31 μήνες- για τον εντός έδρας αγώνα του με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Super League. Κίνηση «υποχρεωτική», δεδομένου ότι ο αγωνιστικός χώρος στο Ολυμπιακό Στάδιο παραμένει προβληματικός και χρειάζεται έξτρα φροντίδα, αλλά και χρόνο απ’ τους ειδικούς για να «επανέλθει» σε καλή κατάσταση.

Αυτή είναι η 6η επιστροφή του Παναθηναϊκού στις… ρίζες του. Οι «πράσινοι» χρησιμοποίησαν το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (που μετονομάστηκε το 1981 σε «Απόστολος Νικολαΐδης», προς τιμήν του ιστορικού πρόεδρου, παράγοντα και αθλητή του συλλόγου) από το 1922 έως το 1984, όταν και «μετακόμισαν» για πρώτη φορά στο (νεόδμητο τότε) Ολυμπιακό Στάδιο, αναζητώντας πιο σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις.

Την αγωνιστική περίοδο 1988/89, ο Παναθηναϊκός γύρισε για μέσα της σεζόν για 9 αγώνες στο «Απόστολος Νικολαΐδης» λόγω έργων συντήρησης στο ΟΑΚΑ, όμως το αμέσως επόμενο καλοκαίρι ανηφόρισε ξανά στο στάδιο της Καλογρέζας.

Οι «πράσινοι» επέστρεψαν στη Λεωφόρο με πρόθεση… μονιμότητας (μέχρι να βρεθεί λύση στο θέμα κατασκευής νέου γηπέδου) το καλοκαίρι του 2000, προχωρώντας σε μία μεγάλη ανακαίνιση που κόστισε περίπου 7 εκατ. ευρώ. Και για μία πενταετία έζησαν μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες, αλλά την κατάκτηση του νταμπλ του 2004.

Το 2005 ο Παναθηναϊκός γύρισε ξανά στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να καλύψει σε πιο ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες του για τις υποχρεώσεις του στο Champions League, όμως το 2007, έπειτα από μία δεύτερη (πιο ήπια) ανακαίνιση, επέστρεψε ξανά στη βάση του για την αγωνιστική περίοδο 2007/08.

Τον Ιούλιο του 2008, μετά τη δημιουργία της πολυμετοχικότητας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το «τριφύλλι» μετακόμισε εκ νέου στο ΟΑΚΑ, για να καλυφθούν οι ανάγκες των φίλων του, που δημιούργησαν επί δύο συνεχόμενες σεζόν νέα ρεκόρ στις πωλήσεις καρτών διαρκείας (πάνω από 30.000). Παρέμεινε εκεί έως το 2013, με ενδιάμεσο «διάλειμμα» στη Λεωφόρο -μόνο για ένα ματς- στην πρεμιέρα τη περιόδου 2010/11, όπου το Ολυμπιακό Στάδιο χρειάστηκε να κλείσει για ένα διάστημα λόγω ανακατασκευής του χλοοτάπητα.

Το καλοκαίρι του 2013, η διοίκηση Αλαφούζου αποφάσισε να επιστρέψει ο σύλλογος για άλλη μία φορά στο «Απόστολος Νικολαΐδης», το οποίο αποτέλεσε την έδρα του Παναθηναϊκού επί μία πενταετία σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Τον Αύγουστο του 2018, η «πράσινη» ΠΑΕ ήρθε σε ρήξη με την τότε διοίκηση του Ερασιτέχνη για τις συμβάσεις εκμίσθωσης του γηπέδου, με αποτέλεσμα η ποδοσφαιρική ομάδα να φύγει εκ νέου για το ΟΑΚΑ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εντούτοις, λόγω της κατάστασης του χλοοτάπητα του Ολυμπιακού Σταδίου, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να δώσει τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο ιστορικό του «σπίτι» (το οποίο χρησιμοποιούν απ’ το περασμένο καλοκαίρι ως έδρα και τα τμήματα υποδομής της «πράσινης» ΠΑΕ), προχωρώντας σε εργασίες βελτίωσης του αγωνιστικού χώρου και των υπολοίπων, λειτουργικών χώρων του γηπέδου.

Υπάρχουν δε, προχωρημένες σκέψεις στη διοίκηση του Παναθηναϊκού, να χρησιμοποιηθεί η Λεωφόρος ως έδρα του «τριφυλλιού» και σε άλλα εφετινά εντός έδρας παιχνίδια των «πράσινων» και δη στα ντέρμπι του β’ γύρου κόντρα σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ

-586 αγώνες έχει δώσει ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε επίπεδο Α’ Εθνικής/Super League από την περίοδο 1959/60 κι έπειτα, μετρώντας 452 νίκες (77,1%), 100 ισοπαλίες (17,1%) και μόλις 34 ήττες (5,8%). Με απλά λόγια είναι αήττητος στο 94,2% των αγώνων του!

-739 παιχνίδια έχει δώσει συνολικά το «τριφύλλι» στη Λεωφόρο, σε όλη τη διαδρομή του απ’ το 1959/60 και μετά σε πρωτάθλημα, Κύπελλο κι Ευρώπη 739 ματς στη Λεωφόρο, με συνολικό απολογισμό 559 νίκες, 120 ισοπαλίες και 60 ήττες. Στο Κύπελλο έχει παίξει 90 αγώνες, μετρώντας 75 νίκες, 6 ισοπαλίες, 9 ήττες (268-62 τα γκολ) και στην Ευρώπη έχει δώσει 63 ματς, έχοντας 32 νίκες, 14 ισοπαλίες, 17 ήττες (102-63 τα γκολ)!

-85 συνεχόμενους αγώνες αήττητος στη Λεωφόρο, μέτρησε ο Παναθηναϊκός από τον αγώνα της 18ης Μαρτίου 1973 με τον ΠΑΟΚ (δεν κατέβηκε ως «διαμαρτυρία» για τη διακοπή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έχασε το ματς στα χαρτιά με 2-0 και του αφαιρέθηκε ένας βαθμός), έως την ήττα του από τον ΠΑΣ Γιάννινα στις 16 Απριλίου 1978. Σε αυτά τα 5 χρόνια και 29 μέρες, το «τριφύλλι» είχε 66 νίκες και 19 ισοπαλίες!

-1.354 γκολ έχει σημειώσει ο Παναθηναϊκός σε επίπεδο Α’ Εθνικής/Super League στο γήπεδο της Λεωφόρου. Κοινώς, μετράει 2,31 γκολ μέσο όρο ανά αγώνα. Στον αντίποδα, έχει παθητικό 351 γκολ (0,59 γκολ ανά ματς), έχοντας διαφορά 1.003 γκολ στους αγώνες με τους αντιπάλους του. Πρώτος σκόρερ του στο Παναθηναϊκού ιστορικό του «σπίτι» είναι ο Αντώνης Αντωνιάδης με 131 γκολ (το 9,67% των συνολικών τερμάτων του συλλόγου στο συγκεκριμένο γήπεδο). Στη «μεγάλη» κατηγορία αυτά τα 1.354 γκολ τα έχουν πετύχει συνολικά 164 παίκτες του «τριφυλλιού», ενώ έχουν σημειωθεί και 21 αυτογκόλ από τις αντίπαλες ομάδες.

-28.173 εισιτήρια, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει «κόψει» ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο σε παιχνίδι πρωταθλήματος. Επίδοση που σημειώθηκε στις 6 Ιουνίου 1965 στο ντέρμπι με την ΑΕΚ (1-0 για το «τριφύλλι») και καταρρίφθηκε μόνο σε ευρωπαϊκό ματς, δυόμισι χρόνια μετά, όταν ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τη Μπάγερν Μονάχου για το Κύπελλο Πρωταθλητριών κι «έγραψε» ρεκόρ προσέλευσης με 29.665 φιλάθλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα