Παππάς: Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν δείξει ότι έχουν πάρα πολύ ισχυρές και σταθερές σχέσεις

18:36 9/9/2017 - Πηγή: BankWars

«Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν δείξει ότι έχουν πάρα πολύ ισχυρές και σταθερές σχέσεις, οι οποίες ενισχύονται μέρα με τη μέρα, ενώ βασίζονται στον ξεχωριστό ρόλο που μπορούν και οι δυο να παίξουν στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς ανοίγοντας, το βράδυ της Παρασκευής, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης,

εκδήλωση των ΕΛΤΑ για το «Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών & Συνεργασίας των Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας – Κίνας». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν η έκδοση Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων με τίτλο «2017 – Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών & Συνεργασίας των Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας – Κίνας» και το βιβλίο «LI KI – Τελετουργικό και εθιμοτυπία στην οργάνωση κοινωνίας και κράτους της αρχαίας Κίνας».

«Η Κίνα είναι μία μεγάλη οικονομική δύναμη και η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ένας κόμβος μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, επικοινωνιών, εμπορίου, ο οποίος μπορεί να εξυπηρετήσει, όχι μόνο τις ώριμες αγορές της Ευρώπης, αλλά και τις αναπτυσσόμενες», επισήμανε ο κ. Παππάς, εξηγώντας πως είναι κρίσιμο η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων να οικοδομηθεί πάνω σε στέρεες βάσεις, ιδιαίτερα δε στον πολιτισμό.

«Τα ΕΛΤΑ είναι ένας πάρα πολύ ισχυρός βραχίονας για την προαγωγή του πολιτισμού και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων της χώρας σε μία τόσο σημαντική καμπή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η παρουσίαση των γραμματοσήμων σηματοδοτεί ότι οι δύο χώρες έχουν ένα πάρα πολύ σημαντικό κοινό, ότι ο πολιτισμός τους έρχεται από πάρα πολύ παλιά».

«Η οικονομική συνεργασία, η οποία δε θεμελιώνεται στις πολιτιστικές ανταλλαγές στερείται ουσίας», παρατήρησε κατά τον χαιρετισμό του και ο πρέσβης της Κίνας, Τζόου Σιαολί (Zou Xiaoli). «Αισθάνομαι πως βρίσκομαι με φίλους, η μεγάλη εκδήλωση της ΔΕΘ ξεκινάει απόψε εδώ», ανέφερε ο κ. Σιαολί, εξηγώντας πως η επιλογή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ αντιπροσωπεύει τους δύο ισχυρούς πυλώνες στις διμερείς σχέσεις, ήτοι την οικονομική συνεργασία και τις πολιτιστικές συναλλαγές, σε ένα περιβάλλον με αλληλοσεβασμό, ισότιμη μεταχείριση της μίας πλευράς από την άλλη και με κοινό στόχο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ο πρέσβης χαρακτήρισε «σπουδαίο δώρο» για το έτος πολιτιστικών ανταλλαγών την ελληνική έκδοση του βιβλίου LI KI.

Η πρόεδρος των ΕΛΤΑ, Ευφροσύνη Σταυράκη παρουσίασε την αναμνηστική σειρά των γραμματοσήμων, σημειώνοντας πως η πρωτοβουλία «προβάλλει τον ρόλο των ΕΛΤΑ, ως φορέα πολιτισμού, ενώ η σειρά των γραμματοσήμων αποτυπώνει στο παρόν τη συνάντηση δύο μακραίωνων πολιτισμών, πρωταγωνιστών σε Δύση και Ανατολή». Η κ. Σταυράκη απένειμε στους κ.κ. Παππά και Σιαολί ειδική συλλεκτική έκδοση της σειράς που παρουσιάστηκε.

Την παρουσίαση της σειράς γραμματοσήμων ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου LI KI, εκ των αρχαιοτέρων κειμένων της κινεζικής γραμματείας, που εκδόθηκε από τα ΕΛΤΑ μεταφρασμένο για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. «Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν έναν εξίσου ιστορικό πολιτισμό, π.χ. η κινεζική και η ελληνική γραφή χρονολογούνται περίπου στην ίδια εποχή, όπως και η φιλοσοφία των δύο πολιτισμών», ανέφερε ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, καθ. Δημήτρης Μαυροσκούφης παρουσιάζοντας το βιβλίο.

«Και οι δύο πολιτισμοί ως επί το πλείστον κινήθηκαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, ήρθαν σε επαφή κατά την ελληνιστική εποχή. Γι’ αυτόν τον λόγο η κινεζική γλώσσα είναι από τις ελάχιστες στις οποίες το όνομα της χώρας μας προέρχεται από την ελληνική λέξη “Ελλάς: Σιλά”», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο συγγραφέας Δρ. Χρήστος Καφτεράνης γνωστοποίησε πως η μετάφραση του έργου απαίτησε περισσότερο από ενάμιση χρόνο συστηματικής μεταφραστικής δουλειάς, ενώ μελετούσε το κείμενο από το 1988. «Μέχρι τώρα νόμιζα ότι αυτό το κείμενο είναι για τους κολλητούς. Διακρίνω ότι πολύς κόσμος ανακαλύπτει σιγά σιγά την κινεζική γραμματεία», είπε, συμφωνώντας και ο ίδιος με τους προηγούμενους ομιλητές ότι «η πρώτη ύλη που πρέπει να ντύσουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα είναι ο πολιτισμός».

Τη συζήτηση στην παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, ο οποίος παρατήρησε πως «το βιβλίο δείχνει ότι πολύ πριν τους Ρωμαίους η Κίνα είχε φτιάξει ένα σύστημα κράτους και κοινωνίας ζηλευτό και πρέπει να καταλάβουν όλοι πλέον ότι, όταν κάποτε κάποιοι λαοί ζούσαν στα δέντρα, Ελλάδα και Κίνα ήταν χώρες που δημιουργούσαν τις βάσεις του παγκόσμιου πολιτισμού».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Οικονομίας Στέργιος Πιτστιόρλας, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Τ.Τζήκας και Κ. Ποζρικίδης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα