Παραιτείται από γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ο Τάσος Κορωνάκης – Πάει στο στρατο με κείμενο διαφωνίας

Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τάσος Κορωνάκης ενώπιον της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ο κ. Κορωνάκης δεν ανήκει στη στενή προεδρική φρουρά, αλλά στην εσωκομματική κίνηση των «53», που έχει πολυδιασπαστεί και μέρος της οποίας αντιτίθεται στο μνημόνιο. Εάν τελικά προκριθεί η άποψη της αντικατάστασής του φαβορί είναι στελέχη

όπως ο Παναγιώτης Ρήγας, σημερινός υπεύθυνος του οργανωτικού, ο Νίκος Σκορίνης, ή ακόμη και ο Κώστας Πουλάκης εάν επιλεγεί ένα πιο έμπειρος πολιτικό στέλεχος και μεγαλύτερη εμβέλεια στην κοινωνία.

Σημειωτέον ότι είχε προκληθεί σάλο προ εβδομάδων όταν αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Κορωνάκης απέφευγε τη στράτευση επί περίπου μία δεκαετία. Σχετική ερώτηση είχαν καταθέσει στη Βουλή 22 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επικαλούνταν επίσημα έγγραφα του Στρατολογικού Γραφείου Ανατολικής Αττικής αλλά και του Φύλλο Μητρώου. Σύμφωνα με αυτά, ο κ. Κορωνάκης φαίνεται να έχει ζητήσει και να έχει λάβει δύο φορές εξάμηνη αναβολή κατάταξης, με την τελευταία να λήγει τον Νοέμβριο του 2005!

Έκτοτε, όπως προέκυπτε τότε, χωρίς να υπάρξει επίσημη διάψευση, κηρύχθηκε «ανυπότακτος εσωτερικού σε καιρό ειρήνης» και μηνύθηκε με βάση τις σχετικές διατάξεις.

Όπως υπαινισσόταν ο κ. Αυγενάκης στην ερώτησή του, ο σημερινός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ψευδή διεύθυνση ώστε η Αστυνομία να μην μπορεί να του επιδώσει φύλλο κατάταξης!

Πιθανόν οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα να οδήγησαν τελικά και στη διευθέτηση δια αυτού του τρόπου, δηλαδή της στράτευσης έστω και τώρα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Το τελευταίο διάστημα έχω εκφράσει τις διαφωνίες μου στα όργανα τόσο για τη γραμμή με την οποία κινούμαστε όσο και για την υποτίμηση της λειτουργίας του κόμματος.
Πάλεψα με κάθε τρόπο στo πλαίσιο του ρόλου μου για την ενότητα του κόμματος, πιστεύοντας όχι σε μια ενότητα κενή περιεχομένου, αλλά στην ενότητα που για πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όλα αυτά τα χρόνια στον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, ως όρος για την αλλαγή των συσχετισμών. Δυστυχώς, ζήσαμε για άλλη μια φορά την πόλωση των βεβαιοτήτων και μάλιστα σε μια στιγμή που νέα στρατηγικά ερωτήματα μας καλούσαν να απαντήσουμε, με αποτέλεσμα μια σοβαρή διάσπαση που φέρνει την απογοήτευση και την αποστράτευση καθώς και την αναζωπύρωση ενός αλληλοσπαραγμού.

Μετά την πρωτοφανή μάχη που αναμφισβήτητα δώσαμε στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης και τις σημαντικές παρακαταθήκες που δημιουργήσαμε, αλλά και με την πρωτόγνωρη εμπειρία της επτάμηνης διακυβέρνησης, αυτό που χρειαζόμασταν ήταν μια σοβαρή διαδικασία αποτίμησης, αυτοκριτικής και εκπόνησης ενός νέου σχεδίου στρατηγικού επανακαθορισμού.

Από την πρώτη στιγμή, προσπάθησα να πείσω πως ο μόνος τρόπος για να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα μετά τον πρωτοφανή και απολύτως πραγματικό εκβιασμό και την ήττα της διαπραγματευτικής μας τακτικής καθώς και βασικών υποθέσεων του σχεδίου μας ήταν η προσφυγή στα μέλη του κόμματος. Χρειαζόμαστε σοβαρή συζήτηση στο εσωτερικό μας αλλά και μέσα στην κοινωνία καθώς και με όλες τις δυνάμεις στην Ευρώπη που στάθηκαν αλληλέγγυες στον αγώνα μας.

Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως η σοβαρή συζήτηση, η γόνιμη αυτοκριτική στα λάθη και τις ελλείψεις της προηγούμενης περιόδου, που βαρύνουν όλη την ηγεσία και εμένα ακόμα πιο πολύ, η εκπόνηση ενός νέου σοβαρού και ριζοσπαστικού σχεδίου απεμπλοκής από τα μνημόνια και τους εκβιασμούς, ενός νέου σχεδίου για την αλλαγή των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω μιας πλατιάς συμμαχίας ενάντια στην λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση και υπεράσπισης της δημοκρατίας, ενός σχεδίου δημοκρατικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής οργάνωσης που θα αξιοποιεί γνώσεις και ικανότητες κάνοντας την κοινωνία συμμέτοχη της μάχης, η διεκδίκηση ενός διαφορετικού μοντέλου διακυβέρνησης καθώς και ενός νέου ρόλου του κόμματος, ήταν και είναι ο μοναδικός τρόπος για την υπέρβαση της κρίσης και της συσπείρωσης και ανασυγκρότηση του κόμματος.

Η απόφαση για εκλογές χωρίς καμία ουσιαστική εσωκομματική διαδικασία αγνόησε την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, συνεχίζοντας την υποτίμηση του κόμματος και στερώντας τη δυνατότητα για στοιχειώδη συζήτηση στις οργανώσεις. Η επίσπευση των εκλογών σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του διαγγέλματος του συντρόφου πρωθυπουργού δημιουργούν την εντύπωση της αποδοχής του μνημονίου και της άρσης της λαϊκής κυριαρχίας όχι ως αποτελέσματος ενός στυγνού εκβιασμού που μπορεί να επανέλθει, αλλά ως ενός νέου δεδομένου με το οποίο αναγκαζόμαστε να συμπορευτούμε. Χωρίς μια συλλογική δημοκρατική διαδικασία που θα έβαζε σε προτεραιότητα ένα ριζοσπαστικό σχέδιο απεγκλωβισμού και θα κρατούσε ενωμένο στην μεγάλη πλειοψηφία του έστω το κόμμα, κινδυνεύουμε η προηγούμενη ήττα της διαπραγματευτικής μας τακτικής να μεταβληθεί σε στρατηγική ήττα για την Αριστερά.

Πέρα από τις ευθύνες όλων μας, σημαντική ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις φέρουν και οι δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας που προχώρησαν σαν έτοιμοι από καιρό σε αυτή τη σύγκρουση, πολλές φορές με ανοίκειες για το χώρο μας συμπεριφορές, οριστικοποιώντας τελικά τη διάσπαση. Η ανέξοδη ρητορεία και η προβολή του νομίσματος ως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο ούτε να πείσουν, ούτε να εμπνεύσουν μπορούν και σίγουρα δεν φτάνουν για να απαντήσουν στα ερωτήματα που η ίδια η πραγματικότητα μας έθεσε όλους αυτούς τους μήνες

Δυστυχώς, έχω φτάσει στο οδυνηρό σημείο όπου αδυνατώ να ανταποκριθώ στον ρόλο μου ως γραμματέας της ΚΕ, αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες μου για την μέχρι σήμερα πορεία.
Με απέραντη αγάπη και συντροφικότητα για την τιμή που μου κάνατε αναγκάζομαι να παραιτηθώ από την θέση του γραμματέα παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με κόπο και αγωνία χτίσαμε, προσδοκώντας στις συλλογικές εκείνες διαδικασίες που θα μπορέσουν δημοκρατικά να επανακαθορίσουν την πορεία μας.

Η τελευταία μου πολιτική πράξη, ως γραμματέας, είναι η έκκληση προς όλους και όλες να υπερασπιστούν το αριστερό ήθος, τη συλλογικότητα και τη συντροφικότητα, απορρίπτοντας την ανθρωποφαγία, αλλά και την ιδιώτευση. Με αλληλεγγύη πρέπει να συνεχίσουμε ενεργοί στον αγώνα για δικαιοσύνη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα