Παρέμβαση των ΗΠΑ στο “παρά 5″ για τη δόση – Η Λαγκάρντ και οι “σκληροί” του ΔΝΤ

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις, που στοχεύουν στην επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα συνεχιστούν έως την τελευταία στιγμή, με τις δύο πλευρές να δείχνουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο και … να ανοίξουν τον δρόμο για την τελική απόφαση. Δυναμικά στο παιχνίδι για την εξεύρεση λύσης μπήκαν την τελευταία στιγμή και οι Αμερικανοί.
Σε συμβιβασμό για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ αναμένεται να καταλήξουν ΔΝΤ

και Ευρωπαϊκή Ενωση με αμοιβαίες υποχωρήσεις για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 10 δισ. ευρώ.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μαραθώνιο συζητήσεων και εξετάζουν αναλυτικά κάθε λεπτομέρεια του σχεδίου, προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή και να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με τις διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για το μείγμα των μέτρων όσο και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με καταληκτικό χρονικό ορίζοντα του 2020.

Την ίδια ώρα για να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο ενός νέου ναυαγίου στο αυριανό Eurogroup, με απρόβλεπτες και αλυσιδωτές παρενέργειες στις διεθνείς αγορές, εκδηλώνεται μαζική κινητοποίηση της αμερικανικής πλευράς, με τη συμμετοχή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν και του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει εδραιωθεί πλέον η πεποίθηση ότι θα πρέπει στο αυριανό Eurogroup να υπάρξει οριστική και καθαρή λύση για την Ελλάδα και να δοθεί η έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης μετά την εκπλήρωση από τη χώρα μας όλων των προαπαιτούμενων δράσεων και μέτρων.

Το διακύβευμα
Το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει τελικά να δοθεί οριστική απάντηση είναι ποιος και πώς θα επιβαρυνθεί, με την κοινή παραδοχή όμως ότι «το κόστος της μη λύσης» για την Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερο και απειλεί με αποσταθεροποίηση συνολικά την Ευρωζώνη. Μετά το ναυάγιο των Βρυξελλών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, η ίδια η αξιοπιστία της Ευρωζώνης κινδυνεύει να πληγεί αν οι εταίροι δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα απέναντι στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Ευρωζώνης, μετά από αυτό το αδιέξοδο η Ευρώπη δεν έχει πλέον περιθώρια νέας αποτυχίας εντός 48 ωρών, καθώς παρόμοια ενδεχόμενη εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με εικόνα διάλυσης της Ευρώπης.

Οι ασκήσεις επί χάρτου διεξάγονται επί μίας πρότασης που κατατέθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης και την οποία φέρεται να αποδέχθηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την πρόταση, το Ταμείο πρέπει να συναινέσει σε αλλαγή του στόχου που έθεσε για το δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ από το 120% το 2020. Η στιγμή της αλήθειας για τη βιωσιμότητα στο Eurogroup της Τρίτης ήταν όταν οι τεχνικές επιτροπές κατέθεσαν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, σύμφωνα με τα οποία το χρέος βρισκόταν στο 130% το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι αναλύσεις που έγιναν και τα σενάρια που εξετάστηκαν, μέχρι τα ξημερώμ

Keywords
Τυχαία Θέματα