ΠΑΣΟΚ – Ε.Βενιζέλος: Στις ευρωεκλογές κρίνεται η πολιτική σταθιερότητα της χώρας

Συμφωνία για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στην πορεία προς την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, υπήρξε κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. Όπως προκύπτει από την εισαγωγική τοποθέτηση αλλά και από τη δευτερολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ

δίνει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στις ευρωεκλογές, τις οποίες ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «ιστορική δοκιμασία» για τη χώρα, τονίζοντας ότι κρίνεται η πολιτική σταθερότητα.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε και για τη χτεσινή σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και η τραγωδία στο Φαρμακονήσι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση στο Μ. Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στους χειρισμούς του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναφέροντας ότι είναι υπουργός Ναυτιλίας και όχι υπουργός του Λιμενικού Σώματος. Πάντως ο κ. Βενιζέλος δεν έθεσε θέμα παρουσίας του κ. Βαρβιτσιώτη στην κυβέρνηση. Επιπλέον, τόνισε ότι η έρευνα που γίνεται πρέπει να προχωρήσει και αν υπάρχουν ευθύνες, να αποδοθούν.

Όσον αφορά στην πορεία προς τη ανασυγκρότηση της «κεντροαριστεράς», συμφωνήθηκε η συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής για τη Συνδιάσκεψη, στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι ή στελέχη όλων των δυνάμεων και κινήσεων του χώρου («58», ΔΗΜΑΡ, «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» κτλ).

Κατά τη συνεδρίαση, εκφράστηκαν επιφυλάξεις και προβληματισμός ως προς τις προθέσεις των «58» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικότερες τις παρεμβάσεις των Φώφη Γεννηματά, Θάνου Μωραΐτη και Μιχάλη Καρχιμάκη. Επίσης, διαφορετικές προσεγγίσεις υπήρξαν και ως προς τον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου, θέμα το οποίο είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Ειδικότερα, ο Θάνος Μωραΐτης διαφώνησε με τη διεξαγωγή Συνδιάσκεψης και με την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου από τη βάση, τασσόμενος υπέρ του να ληφθούν οι αποφάσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα, ζήτησε διεξαγωγή πολιτικού συνεδρίου «επαναοριοθέτησης» του κόμματος και της δημοκρατικής παράταξης. Ανέφερε ότι «υπάρχουν ευθύνες που φτάσαμε σήμερα να συζητάμε όλα αυτά», αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την ηγεσία του κόμματος. «Πορευτήκαμε χωρίς στρατηγική και με τακτικισμούς για να προσεγγίσουμε το θέμα της δημοκρατικής παράταξης», είπε. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι «58» απέτυχαν στον στρατηγικό τους στόχο να φέρουν στο ίδιο τραπέζι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και πως «δεν μπορούμε να εκπέμπουμε μήνυμα ότι το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης μπορεί να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας κορυφής».

«Πρέπει να δυναμώσουμε εμείς για να ανεβάσουμε τη χώρα και όχι να περιμένουμε να ανέβει η χώρα για να ανέβουμε εμείς», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «διαφορετικά θα βρεθούμε απέναντι σε μια ακραία πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι καταστροφική», με τον κίνδυνο, όπως συμπλήρωσε, να εξανεμιστούν όσα έχουν επιτευχθεί με τις θυσίες των πολιτών. Η κ. Γεννηματά είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται, ούτε χαρίζεται, ούτε ψάχνει να κρυφτεί και τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι «58» τη θέση τους για το εάν αποσκοπούν στο να γίνουν κόμμα. Τάχθηκε υπέρ της συμπαράταξης με τις δυνάμεις του χώρου «αλλά όχι των δυνάμεων που θέλουν την διάλυσή μας» και σημείωσε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κοινωνικές αναφορές». Επιπλέον, η κ. Γεννηματά είπε ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην πρόταση για την Ευρώπη, στην πρόταση για τη βιωσιμότητα του χρέους, στην πρόταση για ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και να είναι διακριτή η διαφοροποίησή μας από τη ΝΔ στην κυβέρνηση, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο επικοινωνίας με την κοινωνία. Η ίδια τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης του ευρωψηφοδελτίου από τη βάση.

Έντονη κριτική απέναντι στους «58» άσκησε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να αμφισβητούν το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας το σαν μίασμα, ούτε να υποδεικνύουν τη διάλυσή του, ενώ παράλληλα θέλουν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για τις επιδιώξεις τους». Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ότι «αν θέλουν μπορούν να συμπαραταχθούν και αυτοί και όποιοι άλλοι στην προσπάθεια με κορμό το ΠΑΣΟΚ» και πως «δεν μπορεί κανείς να καπηλεύεται τη δημοκρατική παράταξη». «Τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα πρέπει να τελειώνουν», τόνισε και σημείωσε ότι «η συμπαράταξη να είναι εδώ με κορμό το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως χωρίς ηγεμονισμούς». Ακόμα σημείωσε ότι «ούτε μπορούμε πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές, να περνάει το μήνυμα, αν το αποτέλεσμα είναι σε θετική κατεύθυνση το πέτυχαν οι “58″ και αν είναι δυσάρεστο θα φταίει το ΠΑΣΟΚ». Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι η όποια ανασύσταση θέλει περιεχόμενο, το περιεχόμενο κοινωνική αποδοχή και η κοινωνική αποδοχή να παράγει πολιτικό αποτέλεσμα.

Original article: ΠΑΣΟΚ – Ε.Βενιζέλος: Στις ευρωεκλογές κρίνεται η πολιτική σταθιερότητα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα