ΠΑΣΟΚ: Ποια είναι τα συμπεράσματα από τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

19:18 8/4/2015 - Πηγή: BankWars
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στην κοινή συνέντευξη των δύο ηγετών υποστηρίζοντας πως «τέθηκαν σε ρεαλιστική βάση όλα τα κρίσιμα θέματα» χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως σταθερή επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις την καλλιέργεια και αναβάθμιση των Ελληνορωσικών σχέσεων.

Ως εκ τούτου στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως μια επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα είναι σημαντικό

γεγονός για τις διμερείς σχέσεις, όπως και η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013.

Επίσης στη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν την ικανοποίησή τους «γιατί προχωρούν κανονικά οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του 2016 ως έτους Ελλάδας στην Ρωσία και έτους Ρωσίας στην Ελλάδα, που είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό». Μάλιστα αναφέρουν ότι ο εορτασμός αυτός ενισχύει και την πολιτιστική και την τουριστική συνεργασία.

Επιπλέον σχολιάζοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ των δύο ηγετών αναφέρουν ότι τέθηκαν σε ρεαλιστική βάση όλα τα κρίσιμα θέματα:

– Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σχέσης με το ΔΝΤ.

– Τα ρωσικά αντίμετρα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ως προς την Ελλάδα.
– Οι ομόφωνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια των σχετικών συνόδων, όταν τα κράτη – μέλη τοποθετούνται επισήμως και όχι κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων που είναι αναμφίβολα χρήσιμες και έχει σημασα να είναι πολύ φιλικές.
– Η ελληνική συμμετοχή σε αγωγούς φυσικού αερίου διαμορφώνεται με κριτήριο την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών προέλευσης και οδών διέλευσης και τις δυνατότητες επιχειρηματικής χρηματοδότησης επενδύσεων σε υποδομές που ενισχύουν τον περιφερειακό ρόλο της χώρας, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης.
– Η επενδυτική συνεργασία των δυο χωρών θα διευκολυνθεί, εάν αποσαφηνισθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο και πάλι της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης, ιδίως από πλευράς ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα