Πειραιώς: Ενισχυμένη η αβεβαιότητα λόγω της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ

Ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές παραμένει καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ (εάν τελικά επιβληθούν δασμοί και πότε, με ποια κριτήρια, σε ποιες χώρες, ύψος αυτών και οι πολιτικές προεκτάσεις τους), αλλά και το τι συνεπάγονται σε γεωπολιτικό επίπεδο οι εν εξελίξει πρωτοβουλίες του νέου προέδρου τους (πόλεμος στην Ουκρανία, εξελίξεις στη Μέση Ανατολή). Τέλος, σημαντική αβεβαιότητα γεννά η λεκτική αντιπαράθεση από την πλευρά των ΗΠΑ

προς παραδοσιακούς συμμάχους που εντείνεται με την πολιτική ρευστότητα στη Γερμανία, τη Γαλλία και τον Καναδά.

Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το δ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 2,3% (τριμηνιαίος-ετησιοποιημένος ρυθμός) και συνολικά στο 2,9% το 2024 (2023: 2,8%). Παράλληλα, ο πληθωρισμός το τελευταίο διάστημα εμφανίζει ελαφρά άνοδο, για συγκυριακούς κυρίως λόγους, παραμένοντας σχετικά κοντά στον στόχο της Fed, ενώ και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας διατηρούνται αρκετά καλές. Συνεπώς, δεν εκπλήσσει η δήλωση της Fed ότι δεν υπάρχει βιασύνη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της (υπονοώντας την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου της), ιδίως όταν δεν μπορεί να εκτιμηθεί η επίδραση της εμπορικής πολιτικής στην εξέλιξη του πληθωρισμού. Γενικότερα, η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ιδιαίτερα ικανοποιητικό ρυθμό, στηριζόμενη κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και οι πρόδρομοι δείκτες είναι γενικά ευνοϊκοί. Βασικό μας σενάριο για το 2025 είναι η ανάπτυξη να συνεχιστεί με ρυθμό που θα ξεπεράσει το 2%, αν και χαμηλότερο του 2024.

Στην Ευρωζώνη η οικονομία κατά το δ΄ τρίμηνο εμφάνισε οριακή ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση (0,1%) και υπολογίζεται ότι συνολικά το 2024 πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 0,7%. Ο πληθωρισμός παραμένει σχετικά κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ και εκτιμάται ότι θα συγκλίνει σε αυτόν προς το τέλος του έτους, ενώ και το ποσοστό ανεργίας διατηρείται εξαιρετικά χαμηλά. Ωστόσο, οι προκλήσεις και η αβεβαιότητα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο έχουν αυξηθεί σημαντικά. Απαιτείται η διαμόρφωση κατάλληλων στρατηγικών απέναντι στο (πολύ πιθανό) ενδεχόμενο επιβολής δασμών από πλευράς ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, στη διαφαινόμενη απευθείας διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τη μειούμενη ανταγωνιστικότητα τη ευρωπαϊκής βιομηχανίας απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα και τη θέση της ΕΕ στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Επιπλέον, αυτές οι λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ρευστό πολιτικά και με αρκετά κράτη-μέλη σε δυσχερή δημοσιονομική θέση, που η γήρανση του πληθυσμού την επιβαρύνει περαιτέρω. Συνεπώς, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς ΕΚΤ απομένει ουσιαστικά ο κύριος μηχανισμός στήριξης με τρόπο, όμως, που δεν θα αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στην Κίνα, η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρό, αν και κάπως πιο συγκρατημένο ρυθμό, σε περιβάλλον όπου πρακτικά απουσιάζουν οι πληθωριστικές πιέσεις. Η επιβολή δασμών ύψους 10% στις κινεζικές εξαγωγές από πλευράς ΗΠΑ και η πολύ περιορισμένη αντίδραση της Κίνας εκτιμάται ότι αφήνει σημαντικό περιθώριο για συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών.

Keywords
Αναζητήσεις
peiraios-enischymeni-i-avevaiotita-logo-tis-eborikis-politikis-ton-ipa.htm
Τυχαία Θέματα