Η ΔΥΣΗ “ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΙ” TON ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 298 ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ BOEING 777

Ομπάμα, Μέρκελ, Ποροσένκο, Ολλανδία, Αυστραλία, Βρετανία και διεθνείς εμπειρογνώμονες «δείχνουν» ως «ενόχους» για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών τους φιλορώσους αυτονομιστές που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους και απειλούν τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν με νέες κυρώσεις. Για ουκρανική προπαγάνδα κάνει λόγο η Μόσχα.

Οι υπουργοί

Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι συμφώνησαν στην «ανάγκη μιας διεθνούς έρευνας που θα είναι δίκαιη, ανοικτή και ανεξάρτητη» προκειμένου να χυθεί φως στη συντριβή την Πέμπτη του Boeing 777 στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη αυτής της τραγωδίας.

Σημειωτέον, ότι οι περισσότερες χώρες της Δύσης ζητούν από τη Ρωσία να βοηθήσει, ασκώντας την επηρροή της στους αντάρτες, ώστε να βρεθεί η αλήθεια. Ολλανδία και Αυστραλία που είχαν και πολλούς πολίτες τους θύματα, είναι ιδιαίτερα επικριτικές απέναντι στη Ρωσία και τον Πούτιν.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ζήτησε από τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής, τέσσερις σχεδόν ημέρες μετά την καταστροφή.

“Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας”, είπε ο Πούτιν, φορώντας σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επανέλαβε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

“Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να διχάζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν”, είπε.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΟΙ ΦΙΛΟΡΩΣΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα και τους φιλορώσους αντάρτες ότι καταστρέφουν στοιχεία ενός «διεθνούς εγκλήματος» από τα συντρίμμια του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών.

Μάλιστα, το Κίεβο διατρανώνει ότι έχει στη διάθεσή του «ακαταμάχητες αποδείξεις» πως όσοι χειρίστηκαν το πυραυλικό σύστημα, το οποίο φέρεται να έπληξε το Boeing, ήταν Ρώσοι πολίτες.

Να χαρακτηρίσει τους αποσχιστές που πολεμούν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ ως μέλων «τρομοκρατικών οργανώσεων» προέτρεψε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Σε τηλεφωνική συνομιλία του Ποροσένκο με τον Φρανσουά Ολάντ , «υπογράμμισαν και οι δύο την κρίσιμη σημασία να υπάρξουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις των γεγονότων προκειμένου να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα για αυτό το φοβερό δράμα».

Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Απορρίπτει η ρωσική κυβέρνηση τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι φιλορώσοι αντάρτες ευθύνονται για τη συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν μία απόδειξη της βαθύτατα εξωφρενικής αντίληψης της Ουάσιγκτον για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία» δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Παρά τον προφανή και αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα των επιχειρημάτων που παρείχαν οι αντάρτες και η Μόσχα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κυνηγά τους δικούς τους σκοπούς» προσέθεσε ο ίδιος.

Η εφημερίδα Moskovski Komsomolets δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο όπου ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επιβεβαίωνε ότι οι αντάρτες δε μπορούν να έχουν την εμπειρία και τις τεχνικές ικανότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα τόσο περίπλοκο όπως ο πύραυλος Μπουκ, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι αποτέλεσε το όπλο που προκάλεσε την τραγωδία.

ΧΑΟΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ χαρακτήρισε «εντελώς χαοτική» την κατάσταση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία προσθέτοντας ότι φοβάται πως ο χώρος εξακολουθεί να ποδοπατείται και να μην διαφυλάσσεται.

Ο κ. Άμποτ ένωσε τη φωνή της χώρας του με αυτές άλλων χωρών – ΗΠΑ, Ολλανδία, Μαλαισία – ζητώντας τη συνεργασία της Ρωσίας στην έρευνα για το Μπόινγκ 777 στο οποίο επέβαιναν 298 άνθρωποι και το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο την Πέμπτη, ενώ πετούσε πάνω από περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις.

Η προτεραιότητα είναι να περισυλλεγούν οι σοροί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, χώρας της οποίας 28 πολίτες επέβαιναν στην πτήση MH17.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε «σοκαρισμένος από τις ασεβείς ενέργειες» που σημειώθηκαν στον τόπο της τραγωδίας». Επισήμανε δε, ότι είχε μία «πολύ έντονη» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησε να επιτρέψει την πρόσβαση στο σημείο ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των σορών στο νεκροτομείο.
«Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρούτε

ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

Την αποδοκιμασία του για την «ανεπαρκή στήριξη εκ μέρους των Ρώσων» στις έρευνες για τη συντριβή του αεροσκάφους των των Malaysia Airlines εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

«Λαμβάνουμε μια ανεπαρκή στήριξη από τους Ρώσους, δε βλέπουμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί με αρκετή αποτελεσματικότητα την επιρροή της προκειμένου να αποκτήσει από τους αυτονομιστές, που ελέγχουν την περιοχή, την πρόσβαση που έχουμε ανάγκη» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τη Ρωσία η οποία διαβεβαιώνει ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στις επόμενες ώρες»

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

18 ΙΟΥΛΙΟΥ

Απορρίπτει το ενδεχόμενο κατάρριψης του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών από τον ουκρανικό στρατό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε έκτακτο διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε τους Ρώσους αυτονομιστές για την κατάρριψη του αεροσκάφους, τονίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά ενδείξεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία και συνεργασία Ρώσων και Ουκρανών για τη διερεύνηση της τραγωδίας.

Ο αμερικανικός πρόεδρος απείλησε επιπλέον κυρώσεις τη Ρωσία, ανοίγοντας νέο μέτωπο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συντριβή του μαλαισιανού αεροπλάνου αναδεικνύει την «επείγουσα ανάγκη διευθέτησης της κρίσης» στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Η τραγωδία αυτή αναδεικνύει την ανάγκη επείγουσας και ειρηνικής διευθέτησης της οξείας κρίσης στην Ουκρανία», ανέφερε συγκεκριμένα ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε χθες το Κίεβο για την τραγωδία με το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών λέγοντας πως εάν είχε τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή και δεν ξεκινούσαν τις επιθέσεις εναντίον των αποσχιστών δεν θα συνέβαινε αυτό το περιστατικό.

«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία «μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Επίσης ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Μπόινγκ χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες.

Ωστόσο ηγετικό στέλεχος των τελευταίων απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους και αντιθέτως υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου»

Να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης ζήτησε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ, σύμφωνα με τον οποίο το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ποροσένκο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ώστε να τα εξετάσουν οι ερευνητές.

«Ο πρόεδρος Ποροσένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια που προσφέρουν οι διεθνείς ερευνητές ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή μια ενδελεχούς και με διαφάνεια έρευνας στον τόπο της συντριβής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. «Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια».

Αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την τραγωδία ως ένα «πολύ σοβαρό επεισόδιο» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους προφανώς δεν ήταν «ατύχημα» και ότι το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε σχεδόν 300 επιβάτες και πλήρωμα, «εξερράγη στους αιθέρες».

Αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε πως η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines οφείλεται πιθανότατα σε επίθεση με πύραυλο εδάφους-αέρος.

Άμστερνταμ: «Μαύρη ημέρα» για την Ολλανδία

Για «μαύρη ημέρα» για την Ολλανδία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς. Ο Ολλανδός υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος.

Ανεξάρτητη έρευνα ζητεί το Βερολίνο

Έκκληση για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης, διεθνούς έρευνας σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους απηύθυνε την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

«Οι αυτονομιστές πρέπει να επιτρέψουν στις υπηρεσίες ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης την πρόσβαση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος και είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα μια ανεξάρτητη και διεθνή έρευνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σταϊνμάγιερ.

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΟΗΕ

Έκτακτη συνεδρίαση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά και την κατάρριψη χθες του επιβατικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, πραγματοποιεί σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, εξετάζει ανακοίνωση η οποία θα ζητά «πλήρη, ενδελεχή και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα» για τις αιτίες της πτώσης του αεροσκάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

BOEING – ΤΡΑΓΩΔΙΑ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ Ο ΠΥΡΑΥΛΟΣ; ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΟΥΤΙΑ (video)

Ευ. Βενιζέλος: Αποτροπιασμός και θλίψη για την τραγωδία στην Ουκρανία

Shortlink:

Keywords
Τυχαία Θέματα