Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ένα θετικό βήμα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο ίδιος σχολίασε ότι είναι δεδομένη η απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκιάς. «Το ζήτημα είναι πως θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει συνηθίσει στις γρήγορες διαδικασίες», είπε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη

– Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, που μετατέθηκε χρονικά για 1 –  2 Οκτώβριου. «Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι για μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία: «Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά», τόνισε.

«Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών, κάτι που λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάει για αργότερα», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι ότι «εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς. Είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή».



Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την  Κύπρο και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Hurriyet

Σύμφωνα με το κυπριακό Sigmalive, που επικαλείται δημοσίευμα της Hurriyet, επίκειται τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Ερντογάν, έπειτα από την τριμερή επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου και των Άγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Κι αυτό ήθελαν να ακούσουν η Μέρκελ και ο Μισέλ», γράφει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί.

«Η Μέρκελ αν και σοκαρίστηκε, καθώς περίμενε ότι θα ανακοινώνονταν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε ρωτήσει τότε τον Πρόεδρο Ερντογάν αν θα συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο. Κι ο Ερντογάν της είχε απαντήσει “αν είναι χωρίς προϋποθέσεις, γιατί όχι; Εγώ θα μιλήσω μαζί του”, ανοίγοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου. Η συνομιλία ωστόσο που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, αναμένεται να γίνει τώρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέρει η Hurriyet.

Keywords
Τυχαία Θέματα