ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Δικλείδα ασφαλείας το ΔΝΤ – «Παράθυρο» για λύση στο Eurogroup – Οι επαφές στην Αθήνα

(upd) Αισιόδοξος για λύση εμφανίζεται ο Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο χαρακτηρίζει δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα το ΔΝΤ και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

«Είχα ένα εποικοδομητικό ραντεβού με τον κ Τσίπρα, τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Παππά», τόνισε

ο Moscovici εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι δύο πλευρές πρέπει να έρθουν κοντά έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση.
«Πρέπει η Ελλάδα να βγει από τη λιτότητα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», υπογράμμισε.

Ερωτώμενος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι τα στοιχεία της Κομισιόν είναι στη διάθεσή μας και η λύση πρέπει να περιλαμβάνει το Ταμείο.
«Αναζητούμε την ισορροπία», τόνισε ο Επίτροπος ερωτώμενος σχετικά με τον δισταγμό της κυβέρνησης να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα για την τριετία 2018-2020.

Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat και είδαμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 μιλούν για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του διαλόγου του με τον Πιέρ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού είπε ο κ. Τσίπρας.

Το μήνυμα είναι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας είπε ο κ. Τσίπρας. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης, είπε ο πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε μια συμμαχία των λογικών, είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Είμαι σίγουρος και ελπίζω ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον υπουργό, ενώ έχει γίνει και μια προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους.

«Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι ότι θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Μοσκοβισί: Δεν απέχει η λύσηΤσίπρας: Όχι άλλη λιτότητα αλλά ελάφρυνση χρέους

Επικοινωνία Μοσκοβισί – Ντάισελμπλουμ

Επικοινωνία μεταξύ του κοινοτικού επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα, υπήρξε χθες το βράδυ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο επίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.

http://www.bankwars.gr/%CF%80%CE%B1%CF%85%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%83%CE%AF-%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF-%CE%B7/

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Ένας καλός φίλος με λίγες δυνατότητες βοήθειας στην Αθήνα – Οι επαφές, οι προσδοκίες, τα παράσημα

Στο υπουργείο Οικονομικών έφτασε λίγο μετά τις 8.30 ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών , Ευκλείδη Τσακαλώτο. Προσερχόμενος στο υπουργείο δήλωσε ότι η 20η Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για την Ελλάδα. Είμαστε κοντά σε πολλά ζητήματα αλλά υπάρχουν ακόμα διαφορές.

Σε ρόλο …γεφυροποιού, αλλά χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα πέρα από ένα ορισμένο σημείο, ο Μοσκοβισί θα επιχειρήσει απλά να αποτρέψει ένα “ναυάγιο” πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αφήνοντας έτσι ανοιχτά παράθυρα, ώστε εκεί, να υπάρξει μια τουλάχιστον πρώτη συμφωνία ότι ¨μπορούμε να τα βρούμε”. Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι συμφωνία …κανονική στο Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξει.

http://www.bankwars.gr/%ce%bf-%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%bc-%ce%ad%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%b5-%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%8c%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7/

Ωστόσο ο έτερος “πρωταγωνιστής” των διαπραγματεύσεων Dijsselbloem έκανε σαφές χθες ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος (σ.σ. συνολική συμφωνία) δεν θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να μετάσχει. Διαμόρφωσε έτσι το “πλαίσιο” των προσδοκιών που στο – καλό – σενάριο προβλέπει μία πρώτη συμφωνία…

Στις 11.00 ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις 12.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μοσκοβισί θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η τελετή αναγόρευσης του Επιτρόπου θα πραγματοποιηθεί, στις 13.30, στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Les Echos

«Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις μας, περισσότερο αισιόδοξες από ό,τι προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αριθμοί μας δεν είναι ούτε εσφαλμένοι, ούτε προϊόντα φαντασίας. Ελπίζω ότι αυτή η έκκληση για υπευθυνότητα και οξυδέρκεια θα εισακουσθεί εντός της εβδομάδας , ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου», δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνούν με τις πολύ σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ με βάση μία πιο απαισιόδοξη οικονομική ανάλυση.

«Επί της αρχής είναι απαραίτητο όλοι οι συμμετέχοντες θεσμοί να προχωρήσουν από κοινού. Εάν δεν συμφωνούμε μεταξύ μας, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μία τέτοια συμφωνία, διότι είναι κρίσιμο σε μία στιγμή που οι στρατηγικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολλές.

«…τα νούμερα που θέτουμε στο τραπέζι πρέπει να κάνουν όλους να σκεφτούν. Οσο για την Ελλάδα, έχει υποφέρει πολύ, έχει εφαρμόσει πληθώρα μεταρρυθμίσεων, αν και της μένει ακόμη δρόμος να κάνει. Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα πρέπει να είναι αναλογικό και αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, άρα να γίνει αντιληπτό ως νόμιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα