Ποια ακίνητα άντεξαν στην πανδημία – Πού ανέβηκαν, πού έπεσαν οι τιμές

Ανατροπές προκάλεσε ο ένας χρόνος πανδημίας στην αγορά ακινήτων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δείκτης τιμών Spitogatos Property Index (SPI) ένα χρόνο μετά το πρώτο lockdown και την εμφάνιση της πανδημίας, καθώς υποδεικνύει τις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες

αυξήσεις και μειώσεις ζητούμενων τιμών, όπως και το πώς διαμορφώνεται η αγορά της ενοικίασης και πώλησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα αγγελιών του Spitogatos (www.spitogatos.gr).

Βάσει του δείκτη τιμών του Spitogatos, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021, στην ελληνική επικράτεια διαφαίνεται μείωση της τάξης του 0,8% στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, ενώ στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών παρατηρείται αύξηση 3,7%. Επί του παρόντος, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην επικράτεια έχει διαμορφωθεί στα 6,8 €/τ.μ. ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κλειδώνει στα 1.244,2 €/τ.μ. Βάσει του SPI, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σημειώνεται στη Λέσβο (25%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης παρατηρείται στα Γρεβενά (24%). Στον αντίποδα, μεγάλη μείωση στις ζητούμενες τιμές ενοικιάσεων κατοικιών εντοπίζεται στην Ηλεία (-18,2%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση στις ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση παρατηρείται στις Σποράδες (-10,3%).

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική:

Μικρή μείωση σημειώθηκε στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας της τάξης του 0,7% ενώ στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης παρατηρήθηκε μείωση –7%.Οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας σημείωσαν αύξηση κατά 12,7%, ενώ οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατά 6,3%.Τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας σημείωσαν παρόμοια αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης και πώλησης της τάξης του 6,1% και 6,4% αντίστοιχα.Στα Νότια Προάστια της Αθήνας παρατηρήθηκε αύξηση 5,1% στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών, ενώ υπήρξε μείωση κατά –5,7% στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης.Αύξηση λίγο πάνω από το 4% σημείωσαν οι ζητούμενες τιμές πώλησης (4,2%) και ενοικίασης (4,1%) στα Ανατολικά Προάστια της Αθήνας.

 

Παράλληλα:

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουμε σημαντική αύξηση 24,4% στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης και –9,1% μείωση στις ζητούμενες τιμές πώλησης.Αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης (6,8%) και πώλησης (2,3%) κατοικιών καταγράφηκε στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.Στον Πειραιά, οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 3,7% ενώ οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών μειώθηκαν κατά –3,5%. Στα προάστια του Πειραιά, παρατηρήθηκε αύξηση 10,2% στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης και 9,7% στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών.

Τέλος, στη Θεσσαλονίκη:

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 4,4% ενώ οι τιμές ενοικίασης μειώθηκαν κατά 2,9%.Παρόμοια αύξηση καταγράφηκε στις ζητούμενες τιμές πώλησης (5%) και ενοικίασης (5,6%) στους Περιφερειακούς Δήμους Θεσσαλονίκης.Στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού σημειώθηκε μικρή μείωση στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατά 1,2%.

Οι παρακάτω πίνακες παρέχουν αναλυτικά στοιχεία για τη μεταβολή των ζητούμενων τιμών σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντοπίζοντας τις μεγαλύτερες μειώσεις και αυξήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές των αντίστοιχων νομών.

Ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει: «Η πανδημία μπορεί να επέφερε μεταβολές χωρίς προηγούμενο στην οικονομία της χώρας, ωστόσο τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις τάσεις στις τιμές των ακινήτων, από το πρώτο lockdown μέχρι σήμερα, είναι ότι η αγορά του real estate παραμένει δυναμική και ανταγωνιστική. Βάσει των στοιχείων που συλλέξαμε από την πλατφόρμα μας, σε πάρα πολλές περιοχές της επικράτειας οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σημείωσαν αύξηση, άρα είναι επόμενο να διερωτάται κανείς πώς θα διαμορφωθεί αυτή η εικόνα όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα και επανακάμψει η οικονομία. Εν αναμονή των εξελίξεων, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγουμε μέσα από το δίκτυό μας, προκειμένου να συνεισφέρουμε περαιτέρω στη χαρτογράφηση της αγοράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα