Ποια είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ
Νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναλαμβάνει η οικονομολόγος από τη Βουλγαρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία με τον διορισμό της γίνεται η πρώτη επικεφαλής του οργανισμού από αναδυόμενη οικονομία, αν και εκπροσωπεί ουσιαστικά την ΕΕ.
Η Γκεοργκίεβα θα αντικαταστήσει την 63χρονη Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα ηγηθεί τώρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Κεντροδεξιά πολιτικός, η 66χρονη Γκεοργκίεβα έχει περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –κατείχε τη θέση
Η Γκεοργκίεβα έχει πολύχρονη εμπειρία σε θεσμούς και διοικητικές θέσεις, ενώ προτάθηκε πολλές φορές για κορυφαία αξιώματα.
Για έναν χρόνο, από το 2015 έως το 2016, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.
Έχει φήμη αξιωματούχου με ενέργεια και πείσμα, «που γνωρίζει πώς να δείχνει ατσάλινο χαρακτήρα όταν υπερασπίζεται μια υπόθεση που ενστερνίζεται ολόκαρδα», όπως περιέγραφε διπλωμάτης κατά την πρώτη της θητεία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ήταν μεταξύ αυτών που προτάθηκαν για τη διαδοχή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που όμως εντέλει εξασφάλισε ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.
Το 2016, αυτή η διπλωμάτις, που αξιοποιεί την ικανότητά της να πείθει και να δημιουργεί συναίνεση, ήταν απρόσμενα φιναλίστ στη διαδικασία εκλογής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θώκου που τελικά κατέλαβε ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες.
Η Γκεοργκίεβα καλείται να αντιμετωπίσει πληθώρα προκλήσεων με κυριότερες τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας και μία παγκόσμια οικονομία που κατεβάζει απότομα ταχύτητα. Η απόσυρση των ΗΠΑ, που έχουν την ισχυρότερη εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, από μεγάλες πολυμερείς συμφωνίες είναι επίσης κάτι που φέρνει νέα δεδομένα και ορθώνει εμπόδια. Δεν λείπουν άλλωστε οι επιμέρους κρίσεις σε οικονομίες, όπως αυτή της Αργεντινής, που έχει λάβει δάνειο ύψους 57 δισ. δολαρίων, αλλά δεν βλέπει φως στον ορίζοντα.
Αν και αρχικά τόσο η Βρετανία όσο και αναδυόμενες οικονομίες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρουσιάσουν δικούς τους υποψηφίους, η Γκεοργκίεβα, που έλαβε το χρίσμα των 27 της ΕΕ, ήταν τελικά η μόνη υποψήφια για τη θέση και επομένως η σημερινή ψηφοφορία ήταν ουσιαστικά τυπική.
Η επιλογή της δεν ήταν εύκολη υπόθεση και φανέρωσε τα ρήγματα και τις αντιθέσεις στους κόλπους του μπλοκ. Την περασμένη εβδομάδα, υποστηριζόμενη από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κέρδισε τη στήριξη και των υπόλοιπων μελών της ΕΕ και τελικά και των ΗΠΑ. Έτσι το αξίωμα έμεινε στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στη βάση ενός άτυπου διακανονισμού, που θέλει τους Αμερικανούς να ορίζουν με τη σειρά τους τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ως παιδί η προσηνής γυναίκα με τα κοντά μαλλιά χαρακτηριζόταν το κοριτσάκι «που ποτέ δεν σήκωνε κεφάλι από τα βιβλία της».
Ο πατέρας της, ο Ιβάν, ήταν τεχνικός της οδοποιίας στην κομμουνιστική Βουλγαρία, όπου γεννήθηκε η Γκεοργκίεβα στις 13 Αυγούστου 1953, τη χρονιά που πέθανε ο Στάλιν.
Στα φοιτητικά της χρόνια, η ήσυχη κοπέλα γινόταν η «καρδιά της παρέας» στις γιορτές πιάνοντας πρόθυμα την κιθάρα της, αφηγείται ο Μπόρισλαβ Μπορίσοφ, πρώην συμφοιτητής της.
Μιλά άπταιστα ρωσικά κι ανέπτυξε καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια των ετών που ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία, από το 2004 έως το 2007. Η καριέρα της στον θεσμό αυτό ξεκίνησε το 1993, έπειτα από μερικά χρόνια σπουδών, κυρίως στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ.
Σε πολιτικό επίπεδο, ποτέ δεν είχε αιρετό αξίωμα στη χώρα της, όπου οι συμπολίτες της την “ανακάλυψαν” με τον διορισμό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανήκει στη μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.
Ο διορισμός της προκάλεσε μεγάλη υπερηφάνεια στους συμπολίτες της, με κάποιες εφημερίδες να τον χαιρετίζουν ως μια απόδειξη των ικανοτήτων της, αλλά και ως διπλωματική επιτυχία.
“Μόλις πριν από 20 χρόνια, η Βουλγαρία ήταν ανάμεσα στις χώρες εκείνες που είχαν εξασφαλίσει πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ”, υπενθύμιζε η μεγάλης κυκλοφορίας οικονομική εφημερίδα Kapital στις αρχές του μήνα.
ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συντριβή Ολυμπιακού στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ
- Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Τρεις στόχοι για το ελληνικό ...success story
- Ποια είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που έγινε σήμερα επισήμως επικεφαλής του ΔΝΤ
- Κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ
- Υπ. Υγείας: Τι προβλέπει για κάπνισμα, τιμές φαρμάκων και clawback
- Ποια είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ
- Μια μόνο συναλλαγή έπεισε την Daimler για την "αξία" του blockchain!
- MINI: 60 χρόνια ιστορίας στους δρόμους όλου του κόσμου
- ΥΠΕΝ: Εθελοντική δέσμευση της χώρας μας για την κυκλική οικονομία στα Ηνωμένα Έθνη
- Πέρασαν από την κοινοβουλευτική επιτροπή οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Ποια είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ
- Ευρωαγορές: Aρνητικά πρόσημα λόγω της έρευνας κατά Τραμπ
- Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην Αγία Βαρβάρα – Κατασχέθηκαν «μαϊμούδες», πλαστά νομίσματα και όπλα
- Thomas Cook: Μαύρη τρύπα 3,1 δισ. λίρες στον ισολογισμό πριν την κατάρρευση
- ΥΠΟΙΚ: Στα 2,9 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 8μηνο
- Όλα τα καυτά θέματα στη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – “Ανοιχτό” με Τραμπ που ακύρωσε όλα τα ραντεβού
- Άνοδος στην Wall Street παρά την παραπομπή Τράμπ
- Χαντζηνικολάου: Εχει ανακάμψει ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου
- Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ για τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν και... Τραμπ
- Υπ. Υγείας: Τι προβλέπει για κάπνισμα, τιμές φαρμάκων και clawback
- Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χρίστηκε νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ
- Μια μόνο συναλλαγή έπεισε την Daimler για την "αξία" του blockchain!
- MINI: 60 χρόνια ιστορίας στους δρόμους όλου του κόσμου
- Ποια είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα που έγινε σήμερα επισήμως επικεφαλής του ΔΝΤ
- Κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ
- Σφοδρά πυρά εναντίον Τραμπ από τους Δημοκρατικούς