Ποιες είναι οι προσδοκίες από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ – Θα ανοίξει τη στρόφιγγα ο Ντράγκι;

(upd) Σε μια κίνηση “καλής θέλησης” προσβλέπει η κυβέρνηση από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον ELA, καθώς κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων σε Βρυξέλλες και Αθήνα με στόχο την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

“Μικρό καλάθι” φαίνεται πως κρατούν, πάντως, οι τραπεζίτες, οι οποίοι δεν αναμένουν αύξηση

του ορίου χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), εκτιμούν ωστόσο ότι ίσως γίνουν δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι εάν ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θεωρήσει επαρκή και σοβαρή τη μεταρρυθμιστική πρόοδο τη νέα διαδικασία που έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς, ενδεχομένως να υποστηρίξει και το ελληνικό αίτημα για άμεση αύξησης του ορίου δανεισμού του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 3 δισ. ευρώ ή, τουλάχιστον, της αύξησης της ρευστότητος των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

Σε δηλώσεις του Mega, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, άφησε αιχμές προς την ΕΚΤ για ασφυκτική πολιτική αλλά και προς άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που είχαν συνηθίσει σε «ντιρεκτίβες», όπως είπε.

«Είχαν συνηθίσει να τους λένε “forget it Gianis, Kostas, Kyriakos” και εκείνοι να το ξεχνούν, είχαν κακομάθeι πολλοί από τους εταίρους μας, πρόσθεσε και έκανε λόγο για προσπάθεια αποδόμησης.

Μπενουα Κερέ (ΕΚΤ): Πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα δεχθούμε ελληνικά ομόλογα

Όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε ότι «εύχεται» τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ωστόσο θα πρέπει πρώτα η χώρα να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματός της.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος βρίσκεται κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση της δικής της αξιολόγησης και πως όταν γίνει αυτό τότε θα μπορούν να αγοραστούν κυπριακά ομόλογα.

Γενς Βάιντμαν (Bundesbank): Στα μέσα του 2015 θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές

Η απόφαση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ανήκει στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, διεμήνυσε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Εναπόκειται στις κυβερνήσεις και στα κοινοβούλια της Ευρώπης εάν θέλουν να πάρουν περισσότερα ρίσκα για την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές έως τα μέσα του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα