ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ “10″ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΛΑΔΩΣΑΝ ΤΟΝ Α.ΚΑΝΤΑ – Στο κάδρο και ο Γιάννος

Μαύρες γιορτές για πρώην υπουργούς, λαδιάρηδες αξιωματικούς των επιτροπών αλλά και για τους ανθρώπους που κινούσαν και κινούν (;) τα νήματα στο σκοτεινό χώρο των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Αντώνης Κάντας δίνει όλα τα ονόματα και τα ποσά, αποκαλύπτει το χορό των εκατομμυρίων στις μίζες, ενώ στην απολογία του υποστηρίζει ότι σε όλη την «καριέρα» του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δωροδοκήθηκε από συνολικά 10 εμπόρους όπλων ή αντιπροσώπους εταιρειών οπλικών συστημάτων. Κατονομάζει συγκεκριμένα:

- τον κ. Πάνο Ευσταθίου, 83 ετών σήμερα εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS

και αργότερα της Rheinmetall, που σύμφωνα με τον κ. Κάντα του προσέφερε 500.000-600.000 ευρώ για τα προγράμματα ναυπήγησης των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 και εκσυγχρονισμού ακόμη τριών παλαιότερων υποβρυχίων του ΠΝ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,6 δισ.ευρώ. Ο προφυλακισμένος πρώην διευθυντής Εξοπλισμών υποστηρίζει ότι ο κ. Ευσταθίου τον δωροδόκησε και για το πρόγραμμα των γερμανικών αντιαεροπορικών ASRAD-STINGER ύψους 139,7 εκατ. ευρώ που υπεγράφη το 1999. Από τα προγράμματα των υποβρυχίων και των ASRAD ο κ. Κάντας υποστηρίζει ότι πήρε μίζα 1,5 εκατ.ευρώ. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο κ. Ευσταθίου του είχε δώσει μίζα ενός εκατομμυρίου ευρώ το 1989 – επί της οικουμενικής κυβέρνησης του Ξενοφώντα Ζολώτα- για να ετοιμάσει γρήγορα τη σύμβαση αναβάθμισης των αρμάτων Μ48. Ο κ. Κάντας τότε υπηρετούσε στο γραφείο Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων του υπουργείου Αμυνας.

- τον κ. Kωνσταντίνο Δαφέρμο, εκπρόσωπο της ρωσικής εταιρείας KBP που κατασκεύαζε τα αντιαρματικά Kornet. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Κάντας από το πρόγραμμα αυτό έλαβε μίζα ύψους 3 εκατ.ευρώ. Για την αγορά ρωσικών αντιαρματικών Kornet δαπανήθηκαν συνολικά 213,1 εκατ.ευρώ (108,6 εκατ. το 2001 και 104,5 το 2003)

- τον κ. Λάμπρο Μπαρτζώκα, ο οποίος φέρεται να δωροδόκησε τον κ. Κάντα με 1,7 εκατ.ευρώ για να αποκτήσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα OSA AK.

- τον κ. Θωμά Λιακουνάκο, έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στην Ελλάδα. Ο κ. Λιακουνάκος, σύμφωνα με όσα λέει στην απολογία του ο προφυλακισμένος πρώην διευθυντής εξοπλισμών έδωσε στον κ. Κάντα 600.000 ευρώ για να μην δημιουργεί προβλήματα στην αγορά των γερμανικών αρμάτων Leopard από την εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann. Ο κ. Κάντας υποστηρίζει ότι ο κ. Λιακουνάκος τον είχε στη μισθοδοσία του από το 1988 και του είχε καταβάλει ένα εκατομμύριο ευρώ για να προχωρά διάφορα προγράμματα που τον ενδιέφεραν.

- τον κ. Σταύρο Κομνόπουλο, συνιδιοκτήτη της εταιρείας Kestrel. Ο κ. Κομνόπουλος, σύμφωνα με όσα είπε στους ανακριτές ο κ. Κάντας, έδωσε στον προφυλακισμένο πρώην διευθυντή Εξοπλισμών 400.000 ευρώ για το πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού Ναυτικού με γαλλικούς πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet. Ο κ. Κάντας αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με τον κ. Κοσμόπουλο στην Αγία Σκέπη «για να υπογράψει άμεσα και γρήγορα».

- τον κ. Παύλο Νικολαϊδη, ο οποίος του κατέβαλε 800.000 ευρώ για να μην δημιουργήσει προβλήματα στο πρόγραμμα των γαλλικών βλημάτων Scalp και Mica για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage. Ο κ. Νικολαϊδης έδωσε στον κ. Κάντα μίζα 800.000 ευρώ. Ο προφυλακισμένος πρώην διευθυντής Εξοπλισμων αναφέρεται και σε ένα ακόμη περιστατικό όπου ο κ. Νικολαϊδης «πρόεδρος», όπως λέει, «ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, στα τέλη του 2002 του ζήτησε κάποια από τα χρήματα που πήρε από το Δαφέρμο.

- τον κ. Κωστή Αποστόλου, στενό συνεργάτη του κ. Λιακουνάκου. Κατά τον κ. Κάντα ο κ. Αποστόλου «και άλλοι μεσολαβητές», όπως αναφέρει στην απολογία του, κατέβαλε χρήματα στον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών αν και δεν μπορούσε να ανακαλέσει το ακριβές ποσό

- τον κ. Δημήτρη Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann, απ΄ τον οποίο ο κ. Κάντας δωροδοκήθηκε με 750.000 ευρώ για την σύμβαση των γερμανικών πυροβόλων PZH 2000 .

- τον κ. Χρήστο Τούμπα, απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωπο της βραζιλιάνικης EMBRAER, από τον οποίο έλαβε μίζα 250.000 ευρώ μετά την απόφαση να αποκτηθεί το σύστημα Erieye, δηλαδή το σουηδο-βραζιλιάνικο ιπτάμενο ραντάρ (σύστημα της Ericsson επί αεροσκάφους Embraer) το οποίο υπεγράφη το το 1999 και στοίχισε στο Δημόσιο 531,6 εκατ.ευρώ.

- τον κ. Κωνσταντίνο Μπαλέρμπα ή Μπαλέμπα, σύμβουλο της σουηδικής εταιρείας Ericsson που του κατέβαλλε 240.000 ευρώ για τα σουηδικά ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR.

Στο ερώτημα των ανακριτών αν έλαβαν χρήματα όσοι εισηγήθηκαν και ενέκριναν το πρόγραμμα των γερμανικών αρμάτων Leopard, ο κ. Κάντας απάντησε: «Οταν δόθηκαν 600.000 ευρώ σε εμένα, ο οποίος έφυγα πριν την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης, με βάση τον κοινό νου θεωρώ απίθανο να μην πήραν παράνομες προμήθειες οι από πάνω μου που αναφέρατε και θεωρώ βέβαιο ότι τα ποσά αυτά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μου».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ενώπιον των ανακριτών, το 2001 ο κ. Κάντας είχε συνομιλία με το νέο -την εποχή εκείνη είχε μόλις απομακρυνθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος- υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Ο κ. Κάντας, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ίδιος ενώπιον των ανακριτών Μαλλή και Σταυρόπουλου, επιχειρηματολόγησε στο συνομιλητή του ότι η προμήθεια των γερμανικών αρμάτων Leopard που σχεδίαζε ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έπρεπε να γίνει επειδή «η επιχειρησιακή τους ωφέλεια είναι δυσανάλογη με το κόστος και η προμήθειά τους δεν είναι αναγκαία». Στην επισήμανση αυτή του προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να απάντησε: «Πήραμε για το ναυτικό και την αεροπορία, δεν μπορούμε να μην πάρουμε και για το στρατό», όπως υποστηρίζει ο κ. Κάντας στην απολογία του. Αφού ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας που κατασκευάζει τα Leopard του κατέβαλε μίζα 600.000 ευρώ ο κ. Κάντας υποστηρίζει ότι δεν ξαναμίλησε γι’ αυτό το θέμα και έπαψε να φέρνει αντιρρήσεις για την προμήθεια. Η αγορά των γερμανικών Leopard ενεργοποιήθηκε το 2003 και κόστισε στο Δημόσιο 1,7 δισ.ευρώ.

Original article: ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ “10″ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΟΠΛΩΝ ΠΟΥ ΛΑΔΩΣΑΝ ΤΟΝ Α.ΚΑΝΤΑ – Στο κάδρο και ο Γιάννος.

Keywords
Τυχαία Θέματα