Ποιοι επένδυσαν στο ελληνικό 7ετές ομόλογο

Επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την βόρεια Ευρώπη προσέλκυσε κυρίως η δημοπρασία του ελληνικού 7ετούς ομολόγου, με την οποία η χώρα μας άντλησε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9%, το χαμηλότερο στην ιστορία των ελληνικών εκδόσεων σε ευρώ. Έλαβε προσφορές που υπερέβησαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, που συνιστά την μεγαλύτερη ζήτηση για ελληνικό χρέος αφότου η χώρα μας ολοκλήρωσε το τρίτο Μνημόνιο,

τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, στο βιβλίο κατατέθηκαν 335 προσφορές για τον 7ετή τίτλο, εκ των οποίων μόνον το 16% αναλογούσε σε έλληνες ενδιαφερόμενους.

Το ένα τρίτο των επενδυτών (33%) προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 12% είχε ως βάση την Γαλλία, το 11% βασιζόταν στις Σκανδιναβικές χώρες και ακόμα 9% προήλθε από την γερμανόφωνη ζώνη (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία).

Το ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σχετικά περιορισμένο, στο 4%.

Η πλειονότητα των προσφορών, σε ποσοστό 55%, προήλθε από διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) και το 20% από τράπεζες, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές.

Τα πιο κερδοσκοπικά επενδυτικά οχήματα (hedge funds) αντιπροσώπευσαν το 10% των προσφορών, έναντι 31% στην αντίστοιχη περσινή έκδοση. Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά Ταμεία, που παραδοσιακά θεωρούνται οι πιο σταθεροί θεσμικοί επενδυτές, κάλυψαν στο 9%.

Την ικανοποίησή του με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την χθεσινή έκδοση ολοκληρώθηκε ο προγραμματισμός για έξοδο στις αγορές για το 2019. Το ομόλογο ωριμάζει στις 23 Ιουλίου 2026.

Keywords
Τυχαία Θέματα