ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα φοβούνται και πάλι οι αγορές, δύομιση χρόνια σχεδόν μετά τις εκλογές του 2012, που λίγο έλειψε να οδηγήσουν τη χώρα στην ακυβερνησία.

Το εύθραυστο πολιτικό κλίμα, η ασυνενοησία μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ακόμη και από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, να προκηρύξει

εκλογές και να μην περιμένει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο, προκαλεί έντονο κλίμα ανασφάλειας.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις περί bank run σε περίπτωση πολιτική αστάθειας ή εκλογικής νίκης δεν βοηθούν το κλίμα σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει το ελληνικό χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.

Σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, κινδύνεψε να χάσει τις 1.050 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ισχυρή πτώση 3,05%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 6,52%, του 5ετούς στο 4,93% και του 3ετούς στο 4,05%.

Οι ξένοι οίκοι δεν έπαψαν ποτέ να υποστηρίζουν ότι η πολιτική αστάθεια αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσφατα, η BNP Paribas υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή σε εκλογές, προκειμένου να διατηρηθεί η καλή πορεία της οικονομίας.

Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου.

Η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος τον Νοέμβριο και αφού θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

Το ερώτημα είναι αν είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι εταίροι και ιδιαίτερα το Βερολίνο, να διαπραγματευτούν για το χρέος με τη δικομματική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι της ΝΔ, και οι εκλογές, τουλάχιστον τον Μάρτιο, φαντάζουν αναπόφευκτες…

Keywords
Τυχαία Θέματα