Πολιτική κόντρα για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Νέα πολιτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τα πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να επιτύχει το ελληνικό κράτος.Συγκεκριμένα, οξύτατη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία σημείωνε ότι τόσο η ίδια, όσο και το ΠΑΣΟΚ
και η Τράπεζα της Ελλάδος, συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει μία «νέα μεγάλη συμφωνία με τους πιστωτές» για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%, προκειμένου η χώρα να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

«Μετά τη θετική αποδοχή από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της αποδέχτηκε την πρόταση που έχει κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για μια νέα συμφωνία που να περιλαμβάνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% από το 2018 και μετά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.Η Συγγρού επισήμαινε ότι η πρόταση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη «θέτει τα θεμέλια για να ξεφύγει η οικονομία από τον υφεσιακό κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει». «Είναι, όμως, απαραίτητο να συνοδευτεί από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωνε.

«Δυστυχώς, μέχρι τώρα, αυτή η πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον κ. Τσίπρα ως σημείο αφετηρίας για μια νέα μεγάλη συμφωνία με τους πιστωτές μας», υπογράμμιζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για «το βασίλειο της υποκρισίας» έκαναν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον κ. Στουρνάρα, έφεραν και εφάρμοζαν μια συμφωνία που προέβλεπε πλεονάσματα 4,5% στο διηνεκές, ενώ, ταυτόχρονα, διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Τώρα, έρχονται να μιλήσουν για την ανάγκη μιας νέας συμφωνίας…» ανέφεραν.

«Όσο η κυβέρνηση έδινε τη μάχη της διαπραγμάτευσης που κατάφερε να μειώσει τα πλεονάσματα της επόμενης τριετίας κατά 20 δις, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια. Τώρα μας λένε το αυτονόητο: ότι μετά το 2018 πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα» επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι θέτοντας δύο ερωτήματα:

«1) Γιατί ανακάλυψαν τόσο όψιμα τη ανάγκη για μικρότερα πλεονάσματα; Μήπως γιατί τώρα το ΔΝΤ προτάσσει το θέμα στη δική του ατζέντα;

»2) Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που πρόθυμα σπεύδει να δώσει ως αντάλλαγμα ο κος Μητσοτάκης; Μήπως η σκληρή αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ΔΝΤ;»

«Ο Ελληνικός λαός τους έχει πάρει χαμπάρι. Και, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει ότι λιγότερη λιτότητα και μεγαλύτερη κοινωνική προστασία θα διασφαλισθούν μόνο αν οι πιστωτές έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ουσιαστικά και όχι πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν ως yes men και φερέφωνα» προσέθεταν από την κυβέρνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα