Πως είδε ο Διεθνής Τύπος τον ανασχηματισμό

08:42 1/3/2018 - Πηγή: BankWars

«Ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομίας είναι ένας παλιός γνώριμος: ο Γιάννης Δραγασάκης θεωρείται ιστορικό στέλεχος του αριστερού συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ και έμπιστος του πρωθυπουργού Τσίπρα» γράφει η γερμανική Handelsblatt αναφερόμενη στις έξι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

«Όλες έχουν έναν κοινό παρανομαστή: ο Τσίπρας περνάει το μήνυμα ότι θέλει να συνεχίσει την

μεταρρυθμιστική πορεία, να ολοκληρώσει εμπρόθεσμα μέχρι το καλοκαίρι το πρόγραμμα προσαρμογής και να βοηθήσει τη χώρα του να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Η σημαντικότερη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει πολιτική συνέχεια» τονιζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει περισσότερο ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Έχει διατελέσει ήδη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τώρα αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο ο Τσίπρας υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει σε αυτό το χαρτοφυλάκιο. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως ονομάζεται επισήμως, θωρείται το σημαντικότερο σημείο αναφοράς για ξένους επενδυτές. Και αυτούς τους χρειάζεται η Ελλάδα επειγόντως, εάν θέλει να αφήσει πίσω της την οκτάχρονη κρίση και να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης».

Η εφημερίδα επισημαίνει και τις αλλαγές σε ένα άλλο εξίσου σημαντικό υπουργείο: «Αλλαγή υπάρχει και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο μέχρι τώρα επικεφαλής Γιάννης Μουζάλας αποχωρεί, και για λόγους υγείας, όπως ακούγεται. Του ασκήθηκε κριτική, και διεθνώς, για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε πολλά προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά. Τον διαδέχεται ο Δημήτρης Βίτσας ο οποίος έχει ασχοληθεί ήδη με την οργάνωση των προσφυγικών καταυλισμών υπό τη νυν ιδιότητα του ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ιδιαίτερη σημασία: όσο καμία άλλη χώρα στην ΕΕ, η Ελλάδα έχει ανάγκη να τηρηθεί η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Διαφορετικά οι Έλληνες απειλούνται από ένα νέο κύμα προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών».

FT: Τρεις βετεράνοι αριστεροί σε κυβερνητικές θέσεις-κλειδιά

Σε δημοσίευμα της αναφορικά με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να προβεί σε αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί σε αυτό το χρονικό σημείο να συμβαδίσει με τις μερρυθμίσεις και να πετύχει τον στόχο μίας ομαλής εξόδου από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στις περιπτώσεις των Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Βίτσα και Φώτη Κουβέλη, η εφημερίδα κάνει λόγο για «τρεις βετεράνους αριστερούς σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση». Σύμφωνα με τους Financial Times, «ο Γιάννης Δραγασάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέλαβε ένα ακόμη πόστο ως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, παίρνοντας την ευθύνη να εφαρμόσει διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τις ελληνικές προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων».

Αναφορικά με τον Δημήτρη Βίτσα, η εφημερίδα κάνει λόγο για «ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα βρεθεί υπό πίεση, για να βελτιώσει τις σκληρές συνθήκες στα γεμάτα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου και να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, η οποία κινείται με αργούς ρυθμούς».

Τέλος, όσον αφορά των πρώην πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι Financial Times κάνουν λόγο για «έναν δικηγόρο και πρώην επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ», ο οποίος «διατηρεί δεσμούς με το κυβερνών κόμμα».

Reuters: Προσπάθεια ενίσχυσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για προσπάθεια του πρωθυπουργού να βελτιώσει το κυβερνητικό έργο και να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματός του, τα οποία βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι παρέμειναν στη θέση τους ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς η Ελλάδα σε αυτή τη χρονική στιγμή «περνά από τον έλεγχο των δανειστών για τη μεταρρυθμιστική συμμόρφωση».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός κράτησε στη θέση του τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένος με τις «ευαίσθητες» διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, «που οι περισσότερες χώρες αποκαλούν Μακεδονία αλλά η Ελλάδα αποκαλεί ΠΓΔΜ».

Keywords
Τυχαία Θέματα