Πως περιγράφει ο διεθνής τύπος τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία
Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την Μακεδονία εστιάζει ο ξένος Τύπος με σημερινά, εκτενή άρθρα.
Associated Press
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από ελληνικό κοινοβούλιο στη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, φωτοβολίδες, χρώματα και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, που απάντησαν
«Στη δημοκρατία μας, η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα ακόμα και για εκείνους που επιθυμούν να την καταλύσουν γιατί όπως λένε «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Την ίδια στιγμή όμως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα», αναφέρεται στην ανακοίνωση»
BBC
Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο εστιάζει και το BBC News αναφερόμενο στο ιστορικό της διαμάχης ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Η ανταπόκριση καταλήγει αναφέροντας πως «η υπογραφή της συμφωνίας γνωρίζει δυναμική αντίσταση και στις δύο χώρες επειδή οι εθνικιστές πιστεύουν ότι διαβρώνεται η ταυτότητά τους».
The New York Times
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης. Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συγκέντρωση αυτή είναι «μία διαδήλωση για τη δημοκρατία, για την Ελλάδα, για αυτό που όλοι γνωρίσουμε ότι είναι σωστό». Ωστόσο γύρω στις 3 μ.μ. αναφέρεται από πολίτες ότι ξέσπασαν συγκρούσεις και από βίντεο που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον ορισμένων διαδηλωτών. Οι αστυνομικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν τραυματιστεί 10 στελέχη τους.
H αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων είναι αντίθετο με τη συμφωνία, γεγονός που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει κοινωνικές αναταραχές για το ζήτημα αυτό. Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετή θητεία της τον Οκτώβριο αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αγωνιστεί να περάσει οποιαδήποτε μέτρα καθώς πλέον η κυβέρνησή του είναι μειοψηφική εφόσον έχει αποχωρήσει ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει στην υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και βουλευτών από την αντιπολίτευση προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, εκτιμούν οι Times της Νέας Υόρκης .
Washington Post
Η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα, γράφει η Washington Post.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι μία από τις πιο επίπονες πολιτικές διαμάχες στην Ευρώπη πρόκειται να τερματιστεί επίσημα καθώς η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα με τη σειρά της, θα άρει τα εμπόδια ώστε ο βόρειος γείτονάς της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η επίλυση της διαμάχης για το όνομα θα σήμαινε ίσως το πιο σημαντικό διπλωματικό βήμα στα Βαλκάνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας, μια εξέλιξη που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη καθώς έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Θα ισοδυναμούσε με θρίαμβο για τους υποστηρικτές της Ευρώπης αν επικρατήσουν μπροστά στην ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση, εμβαθύνοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ωστόσο καθώς η συμφωνία αναδύεται, εδραιώνεται η αντίσταση απέναντί της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου σήμερα Κυριακή, συγκρούστηκαν οι αντίπαλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Εκτός των Βαλκανίων, η συμφωνία έχει ευρεία υποστήριξη από τη Δύση, και για μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται στην Αθήνα και στα Σκόπια προκειμένου να προωθήσουν τη συμφωνία. Από πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούνται τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης στον αγώνα επιρροής με τη Ρωσία και υποστηρίζουν ότι η ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. συνιστά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και προηγούμενο για μελλοντικό συμβιβασμό, ο οποίος θα διευκολύνει την επίλυση και άλλων διαφορών. Ο Γουές Μίτσελ , αναπληρωτής γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία των Πρεσπών και εκτιμούν ότι θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στα Βαλκάνια, η μεγαλύτερη συμβολή στη σταθερότητα από το Ντέιτον», την ειρηνευτική συμφωνία του 1995 για την Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τη συμφωνία του ονόματος της ΠΓΔΜ, οι ελληνικές αρχές συγκρούστηκαν με δεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ,μεταδίδει το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA). Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στην αστυνομία, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία απάντησε με τη χρήση δακρυγόνων και χημικών, αναφέρεται στην ανταπόκριση του DPA. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στο συλλαλητήριο αυτό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία και να δείξουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την βαλκανική αυτή χώρα. Ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, η Ελλάδα θα σταματήσει να θέτει εμπόδια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Οι Έλληνες εθνικιστές κατηγορούν τον Τσίπρα ότι έκανε πολλές υποχωρήσεις στη συμφωνία του Ιουνίου με τον Ζόραν Ζάεφ και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να επιτρέψει στον βόρειο γείτονά της να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στο όνομα της χώρας του.
Γερμανικός Τύπος
Δεκάδες χιλιάδες εθνικιστές διαδήλωσαν στην Αθήνα εναντίον της προγραμματισμένης επικύρωσης της αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία. Κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο προαύλιο της Βουλής» γράφει το Spiegel Online σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα. «Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως “Προδότες-Πολιτικοί”. Έριξαν πέτρες άλλα αντικείμενα και πυροτεχνήματα στους αστυνομικούς, σύμφωνα με ΜΜΕ (…) Xιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές – μεταξύ των οποίων και οικογένειες – αναγκάστηκαν να διαφύγουν πανικόβλητοι», γράφει το Spiegel περιγράφοντας την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα οι διαδηλώσεις κατά της μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησαν μετά το κάλεσμα «δεξιών και εθνικιστικών οργανώσεων» ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα.
Tagesspiegel
Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου εστιάζει στη στάση της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απορρίπτουν τον συμβιβασμό που προήλθε από τη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν έκαναν τα ίδια επίσημο κάλεσμα για το συλλαλητήριο. Ενθάρρυναν ωστόσο πολύ περισσότερο τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν σε αυτά. Κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν παρόντες, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα συλλαλητήριο για τη δημοκρατία, την Ελλάδα, το δίκαιο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΦΚΑ: Προπληρωμή συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου
- Νωρίτερα οι πληρωμές συντάξεων Φεβρουαρίου από τον ΕΦΚΑ
- «Σεισμός» στο Ποτάμι και το πολιτικό σκηνικό
- Διαδικασίες για να γίνει ενιαίο κόμμα ξεκινά το ΚΙΝ.ΑΛ.
- Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: Το πλήθος, τα επεισόδια, το μήνυμα
- Πόσα χρήματα έλαβε ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά την ιστορική νίκη επί του Φέντερερ
- Το Ποτάμι: Ο Αμυράς στον δρόμο του Δανέλλη
- Σε θετικό έδαφος περνούν οι υπό αποκρατικοποίηση μονάδες της ΔΕΗ
- H Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει τα πάνω – κάτω στο πολιτικό σκηνικό
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Όταν σε ηλικία 13 ετών μιλούσε για το είδωλό του, τον Ρότζερ Φέντερερ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Πως περιγράφει ο διεθνής τύπος τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία
- X.A: Τράπεζες και πολιτικές εξελίξεις “ψαλίδισαν” την άνοδο +0,31%
- Νέα ρύθμιση – εξπρές για τα χρέη προς την εφορία – Θα ισχύσει για λίγους μήνες
- Εθνική Τράπεζα: Στο 5,02% το ποσοστό της BlackRock
- Τράπεζες – Οικονομία στο μικροσκόπιο των δανειστών – Κρίνεται η “δειλή” έξοδος στις αγορές
- Σύλληψη Έλληνα στρατιωτικού και ενός Άγγλου στον Έβρο
- Οριακά κέρδη στο πετρέλαιο – Στα 62,78 δολ. ανά βαρέλι το Brent
- Ο Θεοχαρόπουλος γλυκοκοιτάζει τον Σταύρο: “Εχουμε καλή σχέση με το Ποτάμι”
- Ποιοι επαγγελματίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ – Τι προβλέπει η εγκύκλιος Πιτσιλή
- Ποτάμι: Ο Αμυράς στον δρόμο του Δανέλλη
- Τελευταία Νέα BankWars
- Πως περιγράφει ο διεθνής τύπος τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία
- Ποιοι επαγγελματίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ – Τι προβλέπει η εγκύκλιος Πιτσιλή
- Νέα ρύθμιση – εξπρές για τα χρέη προς την εφορία – Θα ισχύσει για λίγους μήνες
- Σύλληψη Έλληνα στρατιωτικού και ενός Άγγλου στον Έβρο
- Ποτάμι: Ο Αμυράς στον δρόμο του Δανέλλη
- X.A: Τράπεζες και πολιτικές εξελίξεις “ψαλίδισαν” την άνοδο +0,31%
- Εθνική Τράπεζα: Στο 5,02% το ποσοστό της BlackRock
- Mε κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας
- Ο Θεοχαρόπουλος γλυκοκοιτάζει τον Σταύρο: “Εχουμε καλή σχέση με το Ποτάμι”
- Οριακά κέρδη στο πετρέλαιο – Στα 62,78 δολ. ανά βαρέλι το Brent
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στην Αθήνα οι Θεσμοί για μεταμνημονιακή αξιολόγηση-Οι εκκρεμότητες
- Ένα από τα 100 επετειακά Fiat Centenario εντοπίστηκε στην Ιρλανδία
- Η πρώτη ευρωπαϊκή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής, από ελληνική εταιρία
- ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές του Δεκεμβρίου
- Σε τι στοχεύει η Huawei με το νέο κατάστημα που άνοιξε στο Ομάν
- H Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει τα πάνω – κάτω στο πολιτικό σκηνικό
- Οι προκλήσεις του φετινού Νταβός – Ποιοι θα απουσιάζουν
- Πέθανε σε ηλικία 113 ετών ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο
- Πυρά Τραμπ κατά Νάνσι Πελόζι ύστερα από την απόρριψη της πρότασής του για έξοδο από την κρίση
- Π. Χρηστίδης: Το ΚΙΝΑΛ δεν πρότεινε τίποτε στον Θεοχαρόπουλο